Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko uzavrelo vzdušný priestor

Vzdušný priestor uzatvárajú aj okolité krajiny Zobraziť galériu (13)
Vzdušný priestor uzatvárajú aj okolité krajiny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko uzatvorilo od 15:00 až do odvolania vzdušný priestor pre šíriaci sa mrak sopečného popola z Islandu. Dnes o tom informoval štátny podnik Letové prevádzkové služby (LPS), opatrenie potvrdil aj hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Podľa LPS, ktoré vykonávajú uzatvorenie vzdušného priestoru, by obmedzenie mohlo trvať aj počas víkendu. "Vzdušný priestor nad územím Slovenskej republiky je uzatvorený od 15:00 miestneho času. Uzatvorenie sa predpokladá do nedele noci," poznamenala vedúca kancelárie riaditeľa LPS Anikó Fodorová. Pre oblak pozastavili leteckú dopravu viaceré krajiny vrátane susedného Česka. Pre presúvajúci sa sopečný mrak už bolo zrušených viacero letov, ktoré vybavuje bratislavské letisko.

"Situácia sa neustále mení a vyvíja. Lety plánované na nasledujúce dni môže negatívne ovplyvniť i ďalšia sopečná činnosť na Islande," upozornila hovorkyňa letiska Dana Madunická. Medzinárodné letisko v hlavnom meste denne odbaví pasažierov na desiatkách príletov a odletov.

Meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Lukáš Braun predpokladá, že okraj mraku z Islandu by mohlo doviať nad Slovensko skôr vo večerných hodinách. "Nebude asi podľa všetkého pozorovateľný, alebo nejako rozlíšiteľný od bežných mrakov," tvrdil. Vulkanický popol sa postupne rozptyľuje, podľa Brauna sa dostane nad územie krajiny zrejme v slabšej koncentrácii.

Oblak komplikuje leteckú dopravu v Európe už druhý deň. Európska letová služba Eurocontrol v dopoludňajšej správe predpokladala, že narušenie leteckej dopravy nad Európou pre popol z islandskej sopky potrvá minimálne ďalších 24 hodín. Služba očakáva, že sa počas dneška v európskom vzdušnom priestore uskutoční necelá polovica bežných letov; namiesto obvyklých 28.000 ich bude vypravených zrejme iba okolo 11.000.

Pre sopečný popol bolo vo svete od roku 1983 zaznamenaných viac ako sto drobnejších i závažných prípadov leteckých komplikácií. K tragickým haváriám nedošlo, trikrát však popol vážne ohrozil životy cestujúcich, keď znemožnil normálne fungovanie motorov.

Islandský vulkán, ktorý od stredajšej erupcie spôsobuje problémy v leteckej doprave, naďalej chrli do vzduchu veľké oblaky sopečného popola a zatiaľ sa neprejavuje tak, že by jeho aktivita mala ochabnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu