Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Exstarostu Rače Bielika v korupčnej kauze oslobodili

Pavol Bielik
Pavol Bielik

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd dnes oslobodil exstarostu bratislavskej časti Rača Pavla Bielika spod obžaloby z korupcie, za ktorú bol v minulosti dvakrát neprávoplatne odsúdený.

Za nevinného uznal aj jeho spoluobžalovaného Jaroslava Šuščáka. Prípad súdu vrátil Najvyšší súd, podľa ktorého proces s bývalým členom KDH mohol byť spolitizovaný. Najvyšší súd však vec prejedná opäť, prokurátor sa totiž voči oslobodzujúcemu verdiktu odvolal.

Podľa dnešného rozhodnutia nebolo jednoznačne dokázané, že sa skutok stal. Špecializovaný trestný súd sa pritom riadil rozsudkom Najvyššieho súdu, podľa ktorého v prospech obžalovaných svedčili aj viaceré pochybnosti, napríklad rozporuplné výpovede hlavného svedka.

"Tento rozsudok nie je dobrým signálom pre potenciálnych oznamovateľov korupcie," komentoval verdikt prokurátor. "Je tu riziko, že aj v prípade, že budú hovoriť pravdu, sa to môže otočiť proti nim," dodal. Prokurátor je presvedčený, že Bielik si ako starosta vyžiadal začiatkom roka 2004 úplatok od podnikateľa, ktorého firma za to mala dostať povolenie na stavby v Rači.

Päťročný trest väzenia pre Bielika už v minulosti dva razy zrušil Najvyšší súd. Kým prvýkrát našiel rozpory vo výpovediach svedkov, v novembri 2009 naznačil, že v minulosti už zrušený Špeciálny súd, ktorého agendu prebral Špecializovaný trestný súd, mohol proces zmanipulovať.

 "Súdy, vrátane špeciálneho, nemôžu slúžiť na stranícky, prípadne vnútrostranícky boj," uviedol Najvyšší súd. Do prípadu totiž podľa neho mohlo zasahovať nielen KDH ako člen bývalej vlády, ale sa do neho miešala aj Slovenská informačná služba.

Súd pripomenul, že v roku 2004 sa z policajných archívov stratili záznamy odposluchov Bielikových telefonátov. Ministrom vnútra bol vtedy Vladimír Palko za KDH. Kým podľa prokurátora by boli odposluchy užitočné, podľa advokáta boli telefonáty úplne nepodstatné.

Advokát Bielika i spoluobžalovaného Šuščáka, ktorý podľa prokurátora úplatok pýtal, dnes senát súdu obvinil, že konal tendenčne a nespravodlivo bez toho, aby vinu jeho klientom riadne dokázal. Námietku zaujatosti však nepodal. Bielik si rozsudok vypočuť neprišiel.

"Toto absurdné obvinenie a obžaloba mi vzali šesť rokov života," uviedol predpoludním. Bielikov prípad bol na Slovensku jedným z prvých, keď polícia obvinila zástupcu samosprávy z úplatkárstva. Špeciálny súd mu za údajné žiadanie úplatku v prepočte za 166.000 eur vymeral trest väzenia v januári 2007 aj vlani vo februári.

Okrem toho mu uložil aj pokutu 16.597 eur a zákaz sedem rokov vykonávať funkciu verejného činiteľa. Šuščákovi uložil 4,5-ročné väzenie. Exstarosta, ktorý bol jedným zo zakladajúcich členov v súčasnosti opozičného KDH, tvrdil, že sa stal obeťou spravodajskej hry.

Aj dnes povedal, že podnikateľ ako policajný agent pri výpovediach klamal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu