Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cuper podal na sudkyňu Halvoňovú trestné oznámenie

Ján Cuper
Ján Cuper

BRATISLAVA - Obhajca Ivana L. Ján Cuper podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie, že sudkyňa Okresného súdu Bratislava 3 Iveta Halvoňová spáchala viaceré trestné činy.

Senát pod vedením predsedníčky I. Halvoňovej minulý týždeň uznal exšéfa SIS Ivana L. vinným v kauze Triptych a vymeral mu 500-tisícový peňažný trest. Halvoňová potom podala na Cupera trestné oznámenie pre ohováranie za jeho výroky pre médiá po vynesení odsudzujúceho verdiktu. Cuper pred novinármi tvrdil, že rozhodla na politickú objednávku.

Ako agentúru SITA informoval Cuperov asistent Pavel Kapusta, Cuper sudkyňu podozrieva, že sa dopustila trestného činu krivého obvinenia, ohovárania, ako aj neoznámenia trestných činov krivej výpovede a pohŕdania súdom zo strany niektorých svedkov.

"Túto povinnosť jej pritom ukladá Trestný poriadok," upozorňuje Kapusta. Krivého obvinenia a ohovárania sa podľa Cupera Halvoňová dopustila "obzvlášť urážlivými výrokmi voči jeho osobe, pričom tak konala ako sudkyňa, čo sa nezlučuje s odborným ani ľudským profilom sudcu." Cuper si myslí, že sudkyňa by mala zvážiť, či zotrvá na svojom poste.

Dôkazy a argumenty o politickom pozadí prípadu Triptych uložili obhajcovia Ivana L. do spisu, uviedol v oznámení Cuper. Išlo najmä o verejný prísľub ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, že Halvoňovej nahradí stratu 600 000 korún za to, že jej niekto poškodil osobné auto. Cuper upozornil aj na fakt, že "si sama pridelila spis prípadu Triptych po tom, čo Lipšic začal voči zákonnej sudkyni Hatalovej disciplinárne konanie, pretože tá pre hrubé porušovanie zákonov pri vyšetrovaní vracala veci na došetrenie."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu