Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slota sa v politike "nabalil", tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa domnieva, že jeho koaličný partner Ján Slota (SNS) sa počas pôsobenia v politike "nabalil".

Takýto výraz dnes použil v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu, hneď však dodal, že nemá žiadne dôkazy. Slota čelí často kritike, že užíva luxusný majetok, na ktorý údajne nemohol zarobiť, čo však predseda SNS odmieta. Strana Ficove výroky komentovať nechcela.

Premiér okrem Slotu tradične z obohacovania sa obvinil aj svojich politických rivalov z opozičnej SDKÚ-DS, bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu a exministra financií Ivana Mikloša. "Ja si myslím, že sa nabalil Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš aj Jano Slota určite," tvrdil premiér. "Ale dajte mi na to dôkazy. Ja tie dôkazy nemám," doplnil.

Predseda SNS nedávno v majetkovom priznaní uviedol, že nadobudol ľahké lietadlo a ďalšie auto, Ladu Nivu. Viaceré médiá však upozorňovali, že vládny politik a bývalý primátor Žiliny užíval aj ešte väčší luxus, údajne lietal na prúdovom lietadle a viezol sa na luxusnom Mercedese McLaren. Podľa médií mu však stíhačku požičal istý trenčiansky podnikateľ a jazdu na aute, ktorého hodnota mohla byť údajne zhruba pol milióna eur (15 miliónov Sk), Slota poprel. Pripustil však, že mohlo patriť jeho synovi.

Aj keď premiér na Slotovu adresu použil nelichotivý výraz, jeho majetkového priznania sa skôr zastával. "Čo mi má klať oči? Že niekto si kúpi staré lietadlo, zrekonštruuje ho a potom na ňom lieta?" vyhlásil.

So Slotom sa spojiť nepodarilo, predseda poslaneckého klubu strany Rafael Rafaj nechcel Ficove výroky bližšie komentovať. "Nevidím dôvod, aby sme na to reagovali. Politici často povedia veci, ktoré by neskôr najradšej vzali späť," povedal. Vedenie SDKÚ-DS podobné premiérove tvrdenia v minulosti viackrát odmietlo, obvinenia z nelegálneho získania majetku sú častým obsahom slovných prestreliek medzi koalíciou a opozíciou.

Vzťahy medzi najsilnejšou vládnou stranou Smer-SD a SNS sa v poslednom čase skomplikovali, aj keď obe strany ubezpečovali, že koalícia je stabilná. Za posledné tri mesiace nechal premiér odvolať dvoch ministrov za SNS - ministra výstavby Mariana Janušeka a ministra životného prostredia Jána Chrbeta. Okrem toho prišiel o post aj ďalší nominant SNS, šéf štátnej investičnej agentúry SARIO Peter Hajaš. Politológovia dávali koaličné nezhody do súvislosti aj s blížiacimi sa parlamentnými voľbami v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu