Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Od pondelka bez výmenných lístkov

BRATISLAVA - Od pondelka už nebudeme potrebovať výmenný lístok pri návšteve psychiatra, očného lekára pri predpísaní okuliarov a ani v prípade, ak nás jeden špecialista pošle na vyšetrenie k inému.

Začne totiž platiť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá stanovuje voľnejšie pravidlá pre výmenné lístky potrebné pri návšteve špecialistov. Možnosť navštíviť lekára-špecialistu len s odporúčacím lístkom od praktického lekára vstúpila do praxe na začiatku roka 2007, už vtedy sa pritom netýkala napríklad návštevy zubného lekára alebo gynekológa.

Okrem toho novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti stanovuje, že do konca tohto roka nesmú exekútori siahnuť na majetok zdravotníckych zariadení. Exekvovať sa nebude majetok štátnych nemocníc, neziskových nemocníc, majetok obce a samosprávneho kraja v nemocniciach, ani peniaze na účtoch, ktoré slúžia na zaplatenie zdravotnej starostlivosti. Novela zároveň legislatívne upravuje pripravované oddlžovanie zdravotníckych zariadení a nariaďuje, aby poistenci súkromných zdravotných poisťovní pri ich likvidácii prešli zadarmo do štátnej poisťovne.

Od začiatku budúceho mesiaca budú taktiež musieť všeobecní lekári podpísať zmluvu so zdravotnou poisťovňou. V súčasnosti majú túto povinnosť iba zdravotné poisťovne. Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa mení aj zákon o sociálnom poistení. Do zákona o sociálnom poistení sa totiž vkladá ustanovenie o generálnom pardone na penále, ktoré poistencovi vyrubila Sociálna poisťovňa. Odpustenie penále za obdobie pred 1. júnom 2009 môžu využiť fyzické a právnické osoby, ktoré neplatili poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie. Penále im môže byť odpustené, ak splatia svoje podlžnosti.

Na základe uvedenej novely získajú prevádzkovatelia lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) status poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti pritom LSPP nemajú napríklad odborného zástupcu, ale ani ďalšie náležitosti, ktoré vyžaduje od poskytovateľov zákon, a to spôsobuje množstvo problémov. Po novom budú mať takú istú licenciu na činnosť ako každý iný poskytovateľ ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tak zabrániť tomu, aby napríklad lekár odmietol nastúpiť na službu v rámci LSPP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu