Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodič autobusu smrti z Hriňovej dostal 5 rokov!

Vladimír Urbanec Zobraziť galériu (18)
Vladimír Urbanec

ZVOLEN - Päť rokov nepodmienečne a desať rokov bez možnosti viesť akékoľvek motorové vozidlo. Takýto verdikt si dnes vypočul 41-ročný vodič autobusu „smrti“ z Hriňovej. V septembri 2007 tam pri havárii zahynulo 5 ľudí a 11 utrpelo ťažké zranenia.

Vodič autobusu Vladimír Urbanec prišiel na zvolenský okresný súd spolu so svojou manželkou. Ešte vo februári s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Súhlasil s 5-ročným väzením. Ak by sa totiž konal súdny proces, hrozil mu oveľa vyšší trest.

Okresný súd vo Zvolene verdikt potvrdil. Okrem 5-ročnej straty slobody nebude môcť 10 rokov šoférovať akékoľvek motorové vozidlo.

Vladimíra Urbanca obžalovali z prečinu všeobecného ohrozenia. Prokurátor mu kládol za vinu, že svojou jazdou spôsobil smrť 5-tim ľuďom a ďalší sa ťažko zranili. Odborná expertíza ukázala, že autobusom išiel príliš rýchlo. Namiesto bezpečnej rýchlosti 39 kilometrov za hodinu, išiel až 55 kilometrov za hodinu. Zároveň nadmerným brzdením zapríčinil, že sa brzdy prehriali a zlyhali. Autobus následne prerazil zvodidlá a spadol do rokliny. Štyria ľudia zahynuli na mieste a piata obeť skonala v nemocnici.

Sudca okresného súdu potvrdil, že skutok, ktorý sa stal je trestným činom. Hoci ho vodič neurobil úmyselne, ale z nedbanlivosti. „Trest považujem za primeraný, zákonný a spravodlivý,“ vyhlásil na záver predseda senátu. Keďže výška trestu prevyšovala 2 roky, vodiča hneď zo súdnej siene eskortovali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu