Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V ENO vypukol požiar, sme na pokraji blackoutu!

Tepelné elektrárne Nováky
Tepelné elektrárne Nováky

BRATISLAVA - V Tepelných elektrárňach Nováky (ENO) bol na prvom a druhom bloku na prívodných kábloch požiar. Informoval o tom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa neoficiálnych informácií oheň poškodil dopravník uhlia pre dva 110 megawattové bloky. Údajne hrozí ich odstavenie. Predbežná škoda je 1 milión eur (30.126.000 korún).

Požiar vypukol okolo štvrtej hodiny ráno na dopravných pásoch. Zasahovali hasiči z ENO,na pomoc im prišli aj jednotky zo susedného podniku NChZ Nováky a z Prievidze. Kvôli veľkému zadymeniu museli zasahovať v kyslíkových dýchacích prístrojoch.

Zásah bol účinný, hasiči zabránili rozšíreniu požiaru na zásobníky uhlia a nafty, ktorú energetici používajú pri zapaľovaní kotla. Požiar lokalizovali ho približne za dva a pol hodiny.

"Sme na pokraji blackoutu (úplny výpadok elektrickej energie-pozn.red.)," povedal Jahnátek. Podľa neho požiar prvého a druhého bloku v Novákoch a zastavenie dodávok zemného plynu z Ruskej federácie ohrozili stabilitu slovenskej elektrickej prenosovej sústavy a prenosových sústav v okolitých krajinách.

"Prvý a druhý blok v Novákoch je odstavený, dispečing dal pokyn na spustenie tretieho a štvrtého bloku ENO a piateho v Tepelných elektrárňach Vojany," dodal Jahnátek.

"Stále garantujeme stabilnú a spoľahlivú prevádzku, máme stále k dispozícii záložné zdroje," reagoval hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu