Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhada epidémie syfilisu v Trebišove: Závažné obvinenia, úrady hrozbu zľahčujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TREBIŠOV - Syfilis na východe Slovenska je už niekoľko dní horúcou témou. V kraji vypukla epidémia a chorobnosť v okrese Trebišov je až 16-krát vyššia ako na celom Slovensku. Ochorenia sa vyskytujú aj vo vekovej skupine do 18 rokov. Problematickou pri šírení tohto ochorenia má byť trebišovská rómska osada.

Polícia vraj rieši tému syfilisu od začiatku roka 2017 a spolupracuje so všetkými zodpovednými úradmi a odborníkmi. Denník sme ako prvý prišiel s informáciou, že nakazené sú aj deti vo veku od 7 do 10 rokov. Polícia však toto tvrdenie poprela a vyhlásila ho za "neobjektívne a nesprávne".

Tvrdí, že za rozšírenie nákazy môžú zlé hygienické podmienky bývania daných osôb. "Z materiálov, ktorými disponuje Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Trebišove, vyplýva, že medzi nakazenými sa nachádza 11 maloletých osôb, z toho 9 chlapcov a 2 dievčatá. Najmladšie dievča je vo veku 13 rokov a chlapec vo veku 12 rokov. Poukazujúc na zistené informácie a vykonávané vyšetrovanie nebol ani u jednej z týchto maloletých osôb potvrdený sexuálny styk vykonávaný prostitúciou," informuje polícia.

Zlé hygienické podmienky

Poukazuje aj na to, že od nakazenia syfilisom až po oznámenie polícii, prešiel v niektorých prípadoch viac ako rok, a preto je vyšetrovanie náročné. "V niektorých prípadoch preverovanie a vyšetrovanie naďalej prebieha aj z dôvodov, že u niektorých maloletých bolo potvrdené, že dané ochorenie získali v rodinnom prostredí s nízkym hygienickým štandardom," vysvetľuje polícia a stále trvá na tom, že maloleté osoby, ktoré sú nakazené chorobou, nevykonávajú prostitúciu.

Ľudia tomu však veľmi neveria. Niektorí hovoria o tom, že medzi nakazenými nie sú len rómski občania, ale aj vysokopostavení ľudia, ktorí využívajú služby práve mladých a maloletých dievčat a chlapcov. Polícia je však aj v tomto neoblomná.

"V súvislosti s mediálne prezentovanými vyjadreniami lekárov o poskytovaní sexuálnych služieb maloletými osobami vo veku 7 až 10 rokov, začalo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Trebišove vykonávať vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania zločinu sexuálneho zneužívania," dodala polícia.

Chorých na syfilis izolujú

Chorí na syfilis v Trebišove, ktorých identifikuje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti za účelom zamedzenia vzniku a šírenia tohto infekčného ochorenia, budú izolovaní v zdravotníckom zariadení. Stane sa tak na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trebišov. Po pondelkovom rokovaní krízového štábu v Trebišove o tom informoval prednosta trebišovského okresného úradu Rastislav Petrovič.

"Máme zámer tam, kde sa zistil syfilis, izolovať týchto chorých, aby nešírili ďalej túto chorobu. V prvej vlne hovoríme približne o siedmich nositeľoch ochorenia syfilis," uviedol prednosta pre novinárov. Budú sa podľa neho hľadať možnosti na umiestnenie chorých v špeciálnej lôžkovej časti. Otázne je umiestnenie pacientov v trebišovskej nemocnici. "Skôr ich budeme dovážať do michalovskej nemocnice," povedal prednosta.

Chcú predísť dezinformáciám

Pri ambulantnej liečbe tí, ktorí sú chorí a nechodia na podávanie injekcií, budú podľa jeho slov predvádzaní políciou. Konštatoval, že nejde o mimoriadnu situáciu a krízový štáb zvolal, aby si vypočul, ako doteraz postupovali štátne útvary pri riešení problému šírenia tohto ochorenia, ktorý je veľmi medializovaný. Snahou podľa neho je aj predísť dezinformáciám.

"Chcem povedať zásadnú informáciu, čo sa týka stavu a počtu občanov, ktorí žijú na ulici Ivana Kraska a v spádových oblastiach. Nežije tam 8000 občanov, ako sa to uvádza v médiách, ale podľa štatistických údajov v tejto oblasti žije 3511 občanov s trvalým pobytom, mimo trvalého pobytu je ich 62, sú to občania z iných obcí okresu, ale aj občania, ktorí sem prišli z Česka, a sú dočasne v týchto rodinách. Na iných uliciach ako na Ivana Kraska žije 54 občanov s trvalý pobytom, migrujúcich občanov podľa zistení je 113, čiže celkovo týchto občanov je približne 3740," povedal v súvislosti so šírením syfilisu v rómskej osade.

Na rokovaní krízového štábu sa zúčastnili aj zástupcovia RÚVZ, polície, prokuratúry či nemocnice. "Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti pokračuje v oznámení orgánom činným v trestnom konaní a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o prípadnom výskyte tohto ochorenia do 18 rokov veku. Ďalej sme sa zhodli, že všetky zainteresované zložky cez svojich zamestnancov, hlavne mesto Trebišov, budú pokračovať v osvete na predchádzanie tejto chorobe," konštatoval Petrovič.

Viac o téme: ProstitúciaSyfilisTrebišov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu