Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko efektívne bojuje proti korupcii aj vďaka Fondu pre transparentné Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Bratislava – Na Slovensku bojuje proti korupcii aj firemný sektor. Dvadsiatka firiem spája svoje sily vo Fonde pre transparentné Slovensko (FpTS), ktorý spravuje Nadácia Pontis. Pri príležitosti medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra, vyberáme projekty s najväčším dopadom, ktoré sa vďaka podpore z fondu realizovali v tomto roku.

  1. Interaktívna mapa diaľnic a rýchlostných ciest

Realizátor: Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, INEKO

Inštitút INEKO zmapoval stav dostavby diaľnic a rýchlostných ciest. Údaje o aktuálnej výstavbe, ale aj o plánoch vyznačil do interaktívnej mapy Slovenska, ktorá je zverejnená na adrese www.cesty.ineko.sk. Upozorňuje tak na to, že termíny dokončenia väčšiny úsekov, ktoré prezentuje NDS sú fakticky nereálne. S tým súvisia aj ďalšie „brzdy“ výstavby, ako zle určené priority (menej dôležité úseky budú dostavané skôr, ako kľúčové) alebo mrhanie financiami.

V prvý deň spustenia si interaktívnu mapu pozrelo vyše 15-tisíc ľudí. Za ostatný týždeň sa návštevnosť pohybuje od 350 do 800 ľudí denne. Inštitút kumulatívne doteraz eviduje 37-tisíc návštev od vyše 29-tisíc unikátnych používateľov. Počet zobrazení stránky prevýšil 75-tisíc zobrazení.

  1. Red Flags – transparentné informovanie o projektoch informatizácie Slovenska

Realizátor: Slovensko.Digital

Informatizácia verejnej správy je na Slovensku horúca téma posledných rokov. Už dnes je známych viac ako 30 IT zámerov ministerstiev v celkovej hodnote viac ako 500 miliónov eur, no niektoré si zaslúžia červenú. IT odborníci zo združenia Slovensko.Digital a širšia odborná verejnosť sa preto rozhodli o nich systematicky zbierať informácie a hodnotiť ich kvalitu pomocou metodiky Red Flags, ktorú sami vytvorili. Chcú tak jednoduchou formou upozorňovať na ich nedostatky a pomôcť bežným ľuďom orientovať sa v štátnom IT. Základom metodiky Red Flags je 50 kritérií rozdelených do piatich fáz, ktorými každý IT projekt prechádza. Od prípravnej fázy, cez obstarávanie, až po výsledný produkt a jeho prevádzku.

 

„Zameriavame sa na kritériá, ktoré sú podľa našich skúseností dôležité pre ich úspech. V prípade ak projekt v niektorom z kritérií výrazne zaostáva, dostane obrazne povedané červenú vlajku a budeme tlačiť na jeho zastavenie a prepracovanie,” vysvetľuje Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Kritériá sa zameriavajú na transparentnosť projektu, prínosy pre občana alebo efektívnosť použitia financií. Viac informácií na redflags.slovensko.digital.

  1. Sudcovia ako základ kvalitnej justície

Realizátor: VIA IURIS

Projekt „Sudcovia ako základ kvalitnej justície“ organizácie VIA IURIS prináša systémovú zmenu do slovenskej justície. VIA IURIS, ako jediná organizácia občianskej spoločnosti na Slovensku, sa vďaka podpore z FpTS mohla venovať téme personálneho obsadzovania Súdnej rady a Ústavného súdu. Ide o kľúčové inštitúcie, cez ktoré verejnosť posudzuje dodržiavanie princípov právneho štátu a dôveryhodnosť justície. Vďaka projektu sa zvýšila informovanosť širokej verejnosti o význame súdnej rady a ústavného súdu. Taktiež sa vzbudila verejná diskusia o efektívnejšej verejnej kontrole týchto inštitúcií.

V rámci projektu VIA IURIS tiež otvorili dialóg so sudcami a odborníkmi na právo. Spoločne riešili nevyhnutnosť zmien vo výbere ústavných sudcov. Jeho výstupom sú odporúčania, ktoré bude organizácia presadzovať v nasledujúcom období.

Fond pre transparentné Slovensko je spoločná iniciatíva 20 firiem, ktoré trápi nedostatočná vymožiteľnosť práva na Slovensku. Túto situáciu chcú riešiť vyvíjaním spoločenského tlaku na zlepšenie podmienok na trhu. Systematickou podporou watchdogových a analytických organizácií sa snažia rozvíjať transparentnosť a zdravé podnikateľské prostredie v krajine. Správcom Fondu pre transparentné Slovensko je Nadácia Pontis.

V roku 2017 bolo prerozdelených 170 000 eur a podporených 16 organizácií s celoslovenskou alebo regionálnou pôsobnosťou. Po prvý raz Fond podporil aj lokálne iniciatívy, ktoré realizujú projekty zamerané na  znižovanie úrovne korupcie a transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi na miestnej úrovni.

*****************************************************************************************************************

O Nadácii Pontis

Nadácia Pontis je jednou z najväčších grantových nadácií na Slovensku. Podporujeme firemnú a individuálnu filantropiu, firemné dobrovoľníctvo a presadzujeme zodpovedné podnikanie. S firmami spolupracujeme pri tvorení a napĺňaní ich filantropických stratégií a spravujeme ich nadačné fondy. Firemné dobrovoľníctvo a pro bono rozvíjame aj vďaka najväčšiemu podujatiu firemného dobrovoľníctva v strednej Európe – Nášmu Mestu a Pro Bono Maratónu. Sme tiež administrátorom združenia zodpovedných firiem, Business Leaders Forum. Organizujeme ocenenie zodpovedného podnikania Via Bona Slovakia. Zameriavame sa aj na rozvíjanie individuálneho darcovstva, cez crowdfundingovú platformu DobraKrajina.sk, projekt Srdce pre deti aj individuálne fondy. Strategicky sa vo Fonde pre transparentné Slovensko venujeme odstraňovaniu korupcie. V oblasti vzdelávania sa zameriavania na rozširovanie inovatívnych prístupov. Presadzujeme tiež zahraničnú politiku Slovenska a Európskej únie, založenú na hodnotách demokracie, rešpektovaní ľudských práv a solidarite.

 

Viac o téme: KorupciaNadácia Pontis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu