Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mýtus, ktorému veria tisíce Slovákov, pokorený! Zlaté časy socializmu: Bolo fakt lepšie?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Koniec socializmu na Slovensku priniesol nielen slobodu, ale aj predĺžil život Slovákov. Na Facebooku to tvrdí Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) s jednoznačným odkazom - demokraciu si treba chrániť.

Inštitút sa na grafe, ktorý vytvoril na základe údajov Eurostatu, rozhodol prísť s pomôckou, ako niekoho presvedčiť, ak bude tvrdiť, že počas socializmu bolo lepšie ako dnes. Podľa grafu bola v roku 1989 očakávaná dĺžka života u nás 71,2 roka, čiže rovnaká ako v roku 1964. Konečne začala rásť až po páde železnej opony a v roku 2014 dosiahla 77 rokov.

„Za prvých 25 rokov demokracie tak stúpol takmer o šesť rokov. Podobný vývoj je zreteľný aj v iných postkomunistických štátoch EÚ," uvádza INEKO. O šesť rokov stúpla aj v Maďarsku, v Česku zas o viac ako sedem rokov.

Mýtus, ktorému veria tisíce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / INEKO)

Zdroj foto: FB / INEKO

Inštitút následne v komentári vysvetľoval, prečo napríklad rastie priemerný vek aj v komunistickej Číne. Môže za to niekoľko faktorov. „Lebo uvoľnili pravidlá pre podnikanie, napríklad aj pre vstup zahraničných investorov," uviedol v komentári.

Ďalej je to aj dôsledok oneskorenej industrializácie, čomu malo pomôcť práve uvoľnenie podnikania, a fakt, že Čína rastie z veľmi nízkych úrovní. „Relatívne nedávno tam mali hladomor," uzatvára INEKO.

Viac o téme: INEKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu