Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladí Slováci, pozor! Zostávajú vám už len týždne, hypotéky sa budú meniť: Toto musíte vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že po novom budú hypotéky pre mladých drahšie. Ak ste mladý a uvažujete o kúpe nehnuteľnosti, mali by ste sa poponáhľať a stihnúť to do konca roka. Parlament totiž schválil novú legislatívnu zmenu platnú od januára budúceho roka. Štátom dotované hypotéky pre mladých budú fungovať po novom. Súčasný systém podpory hypoték totiž nahradí daňový bonus.

Pozmeňujúcim návrhom a rokovaním vo výboroch po prvom čítaní k tejto novele zároveň prešlo, že inštitút daňového bonusu v rámci hypoték pre mladých presunú z pôvodného zákona o dani z príjmov do zákona o bankách. Zavedenie tohto daňového bonusu do zákona zapracoval ešte parlamentný finančný výbor. Pôvodne túto zmenu totiž obsahovala novela zákona o dani z príjmov, o ktorej prerušil výbor rokovanie.

Čoho sa zmeny dotknú?

  • zavedie sa daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov (maximálne 400 eur ročne)
  • daňový bonus si môžete uplatňovať po dobu piatich rokov v daňovom priznaní
  • celý proces teda nebude fungovať automaticky, po novom už budú musieť byť mladí pri prijímaní štátnej podpory sami aktívni, nebude sa totiž už automaticky odpočítavať z výšky úroku 
  • ak by bola daň menšia ako nárok na bonus na zaplatené úroky, dlžník dostane preplatok
  • príjem sa nebude posudzovať za kvartál, ale za celý rok
  • zanikne možnosť odkladu splátok pri narodení dieťaťa (presúvanie dlžoby do budúcnosti považuje bankový dohľad za neobozretné aj pri iných úveroch)
  • klient bude potrebovať potvrdenie o výške úrokov pri úvere na bývanie, ktoré mu vystaví banka

Po novom podporu od štátu pri kúpe nehnuteľnosti dostanú vo forme daňovo odpočítateľnej položky. Cieľom zmien je podľa rezortu financií zjednodušenie, sprehľadnenie, ako aj zníženie administratívnej záťaže pri celom procese poskytovania úverov. Keďže daňový bonus sa bude vzťahovať nielen na hypotéky podľa zákona o bankách, ale aj na ďalšie úvery na bývanie, pravdepodobne sa rozšíri počet bánk poskytujúcich úvery pre mladých.

"Žiadateľ o úver musí mať priemerný mesačný príjem vypočítaný z príjmov uvádzaných v daňovom priznaní v maximálnej výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie," uvádza sa v spoločnej správe k novele zákona.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Zvýhodnenie bude vo výške 50 % zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac však vo výške 400 eur ročne, pričom výška úrokov musí byť vypočítaná z poskytnutého úveru najviac zo sumy 50.000 eur na jednu nehnuteľnosť. Nárok na bonus má vzniknúť počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokov počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie. Príjem sa nebude posudzovať za kvartál, ale za celý rok. Vypadne aj možnosť nárokovať odklad istiny alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu pri narodení dieťaťa.


Zmena hypoték pre mladých: Ktoré banky získajú a ktoré naopak stratia


Zmeny platia len pre nové úvery

Zmeny sa majú dotknúť len nových úverov. Tie, ktoré boli čerpané skôr, by sa mali riadiť starými pravidlami. Mladí, ktorí si budú brať hypotéku po 1. januári 2018, už budú musieť byť pri prijímaní štátnej podpory sami aktívni. Nebude sa totiž už automaticky odpočítavať z výšky úroku ako v súčasnosti, ale daňový bonus si bude musieť uplatniť poberateľ podpory pri ročnom zúčtovaní či daňovom priznaní.

Klient bude potrebovať potvrdenie o výške úrokov pri úvere na bývanie, ktoré mu vystaví banka. Následne si daňový bonus bude môcť odpočítať z daní. Keď bude suma daňového bonusu vyššia ako výška dane, o preplatenie daňového preplatku bude môcť požiadať finančnú správu.

"Výrazné zjednodušenie a zníženie administrácie poskytovania štátnej podpory pre mladých. Parametre sú nastavené tak, aby podmienky nároku na podporu ako aj jej výška zostali zachované. Z pohľadu klientov bude adresnejšia a hodnotnejšia, budú si ju môcť jednoduchšie skontrolovať a nemala by deformovať úrokové sadzby pri úveroch na bývanie pre mladých, na ktoré sa bude daňový bonus na zaplatené úroky uplatňovať," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Čo sa týka administratívnej náročnosti, bude podľa ministerstva v zásade celý proces jednoduchý. "Vlastne bude závisieť od zamestnanca, respektíve od živnostníka, aby si od banky v prípade, ak sa rozhodne uplatniť si daňový bonus, vyžiadal potvrdenie a to následne iba posunul svojmu zamestnávateľovi, respektíve ho uplatnil v daňovom priznaní. Následne daňový úrad prehodnotí, či boli splnené kritéria a udelí daňový bonus," dodala Gogová.

Od roku 2018 budú existovať dva systémy súčasne: dobeh pôvodného Štátneho príspevku pre mladých (ŠPM), ktorý sa určuje každoročne zákonom o štátnom rozpočte a postupný nábeh daňového bonusu. Plný efekt daňového bonusu sa prejaví až v roku 2023, kedy úplne nahradí existujúci ŠPM.

Ako je to dnes

V súčasnosti banka poskytuje po splnení podmienok štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %, ide o výhodnejší úrok pri hypotékach po dobu piatich rokov. Momentálne je výška podpory tri percentuálne body zo schváleného úroku. Z toho o dva body znižuje výšku úrokovej sadzby štát cez svoj príspevok, ďalší jeden bod pridáva banka. Celý proces funguje automaticky. Súčasná právna úprava vydávania hypotekárnych záložných listov ako zdroja financovania hypotekárnych úverov pochádza ešte z roku 1996. 

Hoci v čase svojho vzniku bola podľa rezortu financií pomerne progresívna a odôvodnená v kontexte vznikajúceho hypotekárneho trhu, v súčasnosti už do veľkej miery nevyhovuje rozvoju trhu s úvermi na bývanie. Nezodpovedá ani zmeneným ekonomickým a legislatívnym podmienkam na Slovensku a EÚ. Podľa ministra financií Petra Kažimíra bude nový spôsob vytvárať menší tlak na zdražovanie úverov na bývanie v budúcnosti.

Podmienky sa nemenia

Nezmení sa veková hranica. Naďalej si budú toto zvýhodnenie môcť uplatniť ľudia vo veku najmenej 18 a najviac 35 rokov. Nový daňový bonus bude uplatňovaný vždy až na konci zdaňovacieho obdobia za celý rok. V súčasnosti sa klientovi uplatňuje priebežne počas roka pri zaplatení každej mesačnej splátky.

Hypotéky budú drahšie

Pri zmene štátnej podpory úverov na bývanie tak, ako je dnes navrhnutá, hypotéky pre mladých ľudí do 35 rokov budú drahšie. "Keďže podľa návrhu by mladí ľudia mali mať nárok dočerpať úver za pôvodných podmienok, oplatí sa ešte tento rok využiť  štátny príspevok pre mladých (ŠPM)," radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Z prepočtu OVB, že daňový bonus navrhovaný v novele zákona o dani z príjmov je približne o polovicu finančne nevýhodnejší ako súčasný systém ŠPM. Konkrétne, pri 50-tisícovom úvere ide o rozdiel v úspore až 1 694,32 eur. Namiesto úspory 3 500 eur by daňový bonus mladým ľuďom priniesol len úsporu 1 809 eur. 

"Ak mladí ľudia reálne potrebujú vlastné bývanie, majú dostatočné úspory na dofinancovanie aspoň  desiatich percent ceny bytu a výška splátky nepresahuje tretinu ich príjmu, odporúčam im čerpať hypotéku so štátnou podporou podľa súčasných podmienok. Mladí ľudia by sa však nemali zadlžovať unáhlene a viac ako skutočne potrebujú. Netreba zabúdať, že hypotéka je dlh, ktorý treba splácať dlhé roky bez ohľadu na to, aký má človek momentálny príjem či výdavky.  Navyše, do svojich budúcich výdavkov by si klienti mali započítať aj rizikové životné poistenie pre vážne životné situácie. Poistné sumy odporúčam nastaviť adekvátne výške úveru,“ odporúča Marián Búlik.

Viac o téme: ZmenyNovelaHypotéky pre mladých
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu