Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska musí čeliť ďalšiemu škandálu: Pozemky od podvodníka, prvá spoveď, ako to bolo

Prezident SR Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident musí riešiť ďalšie problémy. Po opletačkách s nedoplatkami na daniach jeho firmy KTAG zaútočili na Kisku národniari z SNS. V priamom prenose ho obvinil Jaroslav Paška, že kupoval pozemky od podvodníkov. Kiska sa bráni, ukázal dokonca kúpnu zmluvu.

Obvinenia vytiahol na Kisku podpredseda SNS Jaroslav Paška minulú nedeľu v relácii V politike na TA3. Paška prehovoril o vlastníkovi pozemku vo Veľkom Slavkove, ktorý o dotyčný pozemok prišiel. Malo sa to stať v roku 1999, keď Katastrálny úrad v Poprade urobil tri rýchle prevody bez toho, aby majiteľ toho pozemku vzdal či sa ho iným spôsobom zbavil.

Paška zaútočil na Kisku v priamom prenose
Zobraziť galériu (5)
Paška zaútočil na Kisku v priamom prenose  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Národniari zaútočili

„Konečným užívateľom tohto pozemku sa stal ústavný činiteľ, ktorý o tom vie, že pozemok je scudzený, ale nechce vrátiť skutočnému majiteľovi pozemok. Je to pozemok o ploche 1 200 metrov štvorcových, čo je 12 árov," vyjadril sa Paška, pričom myslel zrejme prezidenta Kisku.

Ponúkla ho realitka

Kiska kúpil v roku 1998 alebo 1999 pozemok, ktorý spadá pod Veľký Slavkov. Tvrdí, že mu ho ponúkli v realitnej agentúre. "Povedal som, že tá oblasť môže byť v budúcnosti zaujímavá, keďže je to cesta do Tatier. Nebolo to veľa peňazí. Kúpil som to za normálnu komerčnú cenu. Bolo to plus-mínus nejakých päť korún za štvorcový meter," prehovoril prezident Kiska pre denník Sme. Išlo o päť tisíc štvorcových metrov, pričom jeden meter štvorcový stál tisíc korún.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na pozemku Kiskovci plánovali niekedy v budúcnosti dom. Teraz ho vlastní Kiskova prvá žena Mária, ktoré ho podľa neho plánuje dať deťom.

Kiska o nekalostiach netušil

Kiska sa bráni, že by kupoval pozemky od podvodníkov. "Nie. Dokonca tu (na kúpnej zmluve - pozn. red.) je napísané, že tam nebola žiadna ťarcha. Nekúpil by som pozemok so žiadnou ťarchou," tvrdí. Prezidentovi pred dvomi rokmi poslal list nejaký človek, ktorý ho informoval, že pozemok, ktorý kúpil, je podľa neho získaný podvodom s tým, aby pozemok previedol na tohto človeka, ktorý mu písal list. Kiska to odmietol, keďže ho vôbec nepoznal.

Ukázal zmluvy

V stredu tesne popoludní zverejnil Kiskov hovorca na svojom Facebooku kúpnu zmluvu ohľadom inkriminovaného pozemku. Z nej je vidno, že pozemok Kisku stál vyše 54 tisíc vtedajších korún.

Kiska musí čeliť ďalšiemu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Kiska musí čeliť ďalšiemu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Zvláštny pokus o diskreditáciu

Prečo toto spojenie vytiahol Jaroslav Paška? Kiska národniarove obvinenia rázne odmietol. „Andrej Kiska vo svojom majetkovom priznaní od zvolenia do funkcie v roku 2014 uvádza vlastníctvo pozemkov v extraviláne, lúk a pasienkov v katastri obce Veľký Slavkov. Pozemky vo výmere 1,2 ha riadne kúpil pred takmer 20 rokmi v roku 1999 a nikdy ho nekontaktoval žiaden vyšetrovateľ. Prezident považuje slová podpredsedu SNS Jaroslava Pašku za zvláštny pokus o zapojenie sa do diskreditačnej kampane a zviditeľnenie svojho mena," zareagovala kancelária prezidenta pre Topky.

Viac o téme: Andrej KiskaVeľký Slavkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu