Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V centre Bratislavy vyrástla otrasná opacha: FOTO Ani starosta netušil, čo sa dialo za plachtou

Nová fasáda hotela Danube Bratislava Zobraziť galériu (8)
Nová fasáda hotela Danube Bratislava (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poriadnu spŕšku vtipov si odniesla nová fasáda hotela v centre Bratislavy. Výzor hotela nie je však jediným negatívom. Fasádu kritizujú aj pamiatkari, ktorí chcú od majiteľa, aby ju prerobil, keďže na prerábku nedostal súhlas a obišiel ich. Dokonca ani sám starosta Starého mesta netuší, čo sa "dialo za lešením a plachtou."

Hotel Danube Bratislava ležiaci v centre hlavného mesta iba pred nedávnom odhalil, čo sa dialo za pokrývkou, kde robotínici prerábali novú fasádu. Výsledok verejnosť zhrozil, ale aj pobavil.

V centre Bratislavy vyrástla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Kvôli škaredej fasáde sa začali na internete objavovať vtipy. Jeden z recesistov zobrazil podľa vzoru hotela Danube aj bratislavský hrad. Takto to dopadlo.

V centre Bratislavy vyrástla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook)

Starosta chce opachu poľudštiť

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík verí, že hotel Danube ešte zmení podobu. A to tak, aby zapadol do celkového vizuálu nábrežia, Hviezdoslavovho námestia i celej lokality Podhradia. "Stále si myslím, že proces je zvratný a nič nie je definitívne. Som optimista a verím, že táto, nazvem to opacha, na ktorú sa zmenil hotel, zmení podobu a bude poľudštená," vyhlásil Števčík.

Radoslav Števčík (vľavo) s primátorom Bratislavy
Zobraziť galériu (8)
Radoslav Števčík (vľavo) s primátorom Bratislavy  (Zdroj: TASR)

Chápe a zdieľa však rozhorčenie, sám zostal prekvapený a šokovaný z nového vzhľadu hotela. Stojí si ale za tým, že staromestský stavebný úrad konal v rámci zákonných oprávnení, ktoré má. Keď sa však stavebník podľa neho rozhodne spraviť niečo bez súhlasu pamiatkarov, keď postaví čiernu stavbu alebo v rozpore so stavebným povolením, samosprávy mu v tom nevedia veľmi zabrániť. Jediným sankčným nástrojom, ktorý stavebný úrad má, je pokuta alebo zastavenie procesov, zastavenie stavby či pozastavenie kolaudácie. Tá v tomto prípade pozastavená bola.

V centre Bratislavy vyrástla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pamiatkari chybu odmietajú

Za svojvoľné konanie investora, ktorý pri fasáde hotela Danube v bratislavskom Starom Meste nedodržal podmienky Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava, nemôže niesť tento úrad zodpovednosť. Tvrdí to riaditeľ KPÚ Peter Jurkovič. "Zdôrazňujeme, že nová fasáda hotela nebola pred realizáciou prerokovaná na KPÚ Bratislava, ani naším úradom odsúhlasená. To dokladujú aj dokumenty v konaní stavebného úradu," uviedol Jurkovič.

V centre Bratislavy vyrástla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Opacha sa nepáči ani hlavnému architektovi

So súčasným vzhľadom hotela nesúhlasí ani hlavná architektka mesta Ingrid Konrad, ktorá mala výhrady už voči pôvodne podanej verzii fasády na stavebnom úrade. "V komisii sme sa zhodli a KPÚ vydal rozhodnutie o zmene, resp. prepracovaní fasády. O podobe fasády sme sa dozvedeli, tak, ako všetci občania Bratislavy, až keď sa odhalila fasáda do Hviezdoslavovho námestia," povedala Konrad, ktorá už na stavebný úrad podala podnet na prešetrenie, či je fasáda v súlade so stavebným povolením.

V centre Bratislavy vyrástla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Zaujímavosťou je fakt, že verejnosť uzrela aj návrh nového hotela, majitelia však uprednostnili rekonštrukciu.

Takto bude vyzerať nové
Zobraziť galériu (8)

Kriticky novú fasádu hotela hodnotí aj člen kultúrnej komisie pri staromestskom miestnom zastupiteľstve Matej Vagač, podľa ktorého sa nesnaží prispôsobiť prostrediu, v ktorom sa nachádza. "Podľa súčasného viditeľného výsledku je zrejmé, že autor fasády skôr ako súlad preferoval iné kritériá. Výsledkom je až egoistický výkrik," myslí si Vagač.

Ako to dopadne?

"Musíme si počkať, aké budú stanoviská ostatných organizácií. Ich odpovede sú v tomto prípade kľúčové," odpovedal Števčík na otázku, aký bude prípadne ďalší postup a či stavebný úrad Starého Mesta vyzve stavebníka k náprave, alebo či uloží pokutu.

Majiteľ Sitno Holding Real Estate stále na kritiku vzhľadu novej fasády nereagoval.

Viac o téme: BratislavaDanube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu