Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Otrasný pohľad na historické centrum Bratislavy: FOTO Za toto sa môžeme hanbiť!

Smetie v historickom centre Bratislavy. Zobraziť galériu (3)
Smetie v historickom centre Bratislavy. (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

BRATISLAVA - To, čo je v iných veľkomestách samozrejmosťou, pre Bratislavu zrejme neplatí. Počas bežnej piatkovej cesty do práce totiž čitateľku Zuzanu pohoršil pohľad na kopu odpadkov, ktorý sa jej naskytol niekoľko dní po sebe.

Vaše tipy

"Ako vždy, aj dnes ráno som do práce kráčala centrom Bratislavy popri opravovanom Hoteli Danube," začala svoj príbeh Zuzana. Po pár minútach cesty sa jej naskytol veľmi nepríjemný pohľad. "Odrazu som na chodníku zbadala hŕbu smetia. Bolo to na mieste, kde popri obrubníku pravidelne zastavujú autobusy s cudzincami."

Smetie v historickom centre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Pohoršujúce pre ňu bolo, že sa takýto neporiadok vyskytol priamo v srdci historického centra. "Odpad bol poukladaný na kopu okolo stromu a váľal sa aj inde po zemi. Podľa mňa je to tá najhoršia vizitka," napísala Zuzana.

"Vedľa „nového kompostoviska“ je oplotenie, za ktorým pracujú robotníci obnovujúci hotel. Nevyzerá to ako dielo jedného človeka," dodala Zuzana. Tieto odpadky sa na mieste vyskytujú už niekoľko týždňov a nikto zatiaľ nemal snahu neporiadok odstrániť. "Kúsok odtiaľ je Slovenská národná galéria a pár metrov od nej výstavisko nášho civilizačného úpadku." 

Smetie v historickom centre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Turistov každým rokom pribúda

Bratislavu navštívilo v roku 2016 viac ako 1,2 milióna turistov. Ide o nárast vyše 15 percent oproti predchádzajúcemu roku, keď bola prvýkrát prelomená miliónová hranica návštevníkov. Za prvý kvartál roka 2017 eviduje mesto nárast o ďalších päť percent. Neustále rastúci počet návštevníkov vyústil aj do otvorenia nového informačného stánku na Hviezdoslavovom námestí ako ôsmeho centra v poradí.

Návštevníkom ponúka stánok potrebné i zaujímavé informácie o hlavnom meste v deviatich jazykoch. Okrem tradičného slovenského, anglického a nemeckého jazyka, v ktorom dokáže pracovník stánku komunikovať s turistami, sú v ponuke letáky, mapy a brožúry aj vo francúzskom, maďarskom, ruskom, talianskom, španielskom a čínskom jazyku.

"Reagujeme tak na dopyt, lebo najviac návštevníkov máme z Čiech, Nemecka, Rakúska, Anglicka, USA, Talianska, Španielska a Ruska. Ale tiež z Maďarska, čo je naša susedná krajina, a zvyšuje sa aj počet turistov z Číny," doplnil hovorca BTB (Bratislava Tourist Board) Maroš Plitko.

Viac o téme: Historické centrumSmetieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu