Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR Misia slovenského katolíckeho kňaza v srdci Daeš: VIDEO Unikol len o vlások

Jozef Haľko slúži omšu v rozbombardovanom kostole v Iraku. Zobraziť galériu (9)
Jozef Haľko slúži omšu v rozbombardovanom kostole v Iraku. (Zdroj: facebook, twitter)

BRATISLAVA - Navštívil baštu Islamského štátu, aby pomohol tamojším kresťanom. Slovenský biskup Jozef Haľko spolu s tímom krajanov absolvovali niekoľkodňovú návštevu v Iraku. V rámci nej odovzdali finančnú pomoc na humanitárne projekty a navštívil utečencov, ktorí potrebujú pomoc. Iba deň po odchode unikol iba o vlas bombardovaniu Turkov. O svojej ceste prehovoril pre Topky sám Jozef Haľko.

Ako ste sa dostali do Iraku?

Do Iraku som išiel preto, že v rámci Konferencie biskupov Slovenska mám na starosti utečencov aj Slovákov žijúcich v zahraničí. Takže navštívil som Slovákov žijúcich v zahraničí ktorí sa dobrovoľnícky starajú o utečencov.

Biskup s Ochrannými jednotkami Ninivských pláni zložených z sýrskych kresťanov
Zobraziť galériu (9)
Biskup s Ochrannými jednotkami Ninivských pláni zložených z sýrskych kresťanov  (Zdroj: facebook, twitter)

Čo ste tam robili?

V prvom rade som chcel ľudský povzbudiť tých, ktorí pomáhajú ľuďom vyhnaných z vlastného domova,  ktorí stratili všetko a potrebujú pomoc. Navštívil som aj tie miesta, kde boli z peňazí slovenských veriacich prostredníctvom Konferencie biskupov Slovenska, Slovenskej katolíckej charity, Vysokej školy sv. Alžbety, podporené konkrétne humanitárne projekty. Ide o Svätomartinskú zbierku, ktorá sa koná v bratislavskej arcidiecézy vždy na sviatok svätého Martina, a zbierku na utečencov.

VIDEO rozbombardovaný Irak očami Jozefa Haľka

Navštívili ste miesto, ktoré sa nachádza blízko bašty Islamského štátu – nebáli ste sa?

Uvedomoval som si určité nebezpečenstvo, aj sme prechádzali niekoľko metrov od hraníc islamského takzvaného islamského štátu, ale bezprostredne nebezpečenstvo nikde nehrozilo. No ale teraz sa dozvedám, že tie oblasti nedlho po našom odchode bombardovali Turci a letisko v Erbile uzavreli, takže sme unikli takpovediac o vlas.

Svätá omša vo vypálenom Kostole Panny Márie
Zobraziť galériu (9)
Svätá omša vo vypálenom Kostole Panny Márie  (Zdroj: facebook, twitter)

Ako vás vnímali tamojší moslimovia, resp. nekresťania?

Zo strany všetkých, ktorých som stretol, či to boli kresťania, jezídi, alebo moslimovia, som zažil dobré prijatie a priateľské správanie.

Odovzdanie daru 40 tisíc eur od Konferencie biskupov Slovenska arcibiskupovi arcidiecézy Kirkuk a Sulejmania, Mons. Thomasovi Youseffovi Mirkisovi. Financie sú určené na projekt vzdelávania tých študentov, ktorých rodiny sú zasiahnuté agresiou teroristov tzv. Islamského štátu.
Zobraziť galériu (9)
Odovzdanie daru 40 tisíc eur od Konferencie biskupov Slovenska arcibiskupovi arcidiecézy Kirkuk a Sulejmania, Mons. Thomasovi Youseffovi Mirkisovi. Financie sú určené na projekt vzdelávania tých študentov, ktorých rodiny sú zasiahnuté agresiou teroristov tzv. Islamského štátu.  (Zdroj: facebook, twitter)

Ako tam žijú irackí kresťania?

Kresťania žijú ako tí, ktorí boli len nedávno kruto prenasledovaní. Je to možné vidieť aj z toho, že pri kresťanský kostol sú vojenské hliadky. Biskup ktorého som stretol, je otcom všetkých, zakladá školu, nemocnicu, spoločenské zázemie pre všetkých, ktorí trpia. Nezriedka pomáha aj samotným moslimom, ktorý túto pomoc s vďačnosťou prijímajú.

Požehnanie Lurdskej sochy pri kostole Panny Márie, ktorý vypálili teroristi Islamského štátu

Čo tam robí tím Slovákov a ako pomáhajú Iračanom?

Tím Slovákov sa angažuje najmä na poli zdravotníckej pomoci. Navštívil som napríklad kliniku blahoslavenej sestry Zdenky Schellingovej, na ktorú prispela naša Svätomartinská zbierka prostredníctvom Vysokej školy sv. Alžbety, kde naše lekárky a zdravotnícky personál pomáhajú tým, ktorí sú postihnutí situáciou v tejto krajine. Ďalšia skupina Slovákov pracuje v utečeneckom tábore Dawodia, kde tiež poskytujú zdravotnícku starostlivosť. A to na profesionálnej úrovni v sťažených podmienkach utečeneckého tábora.

ROZHOVOR Misia slovenského katolíckeho
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: facebook, twitter)

Rozprávajú vám tamojší ľudia hrôzostrašné príhody s Islamským štátom?

Navštívil som napríklad jeden internát študentiek, ktorý pred niekoľkými mesiacmi prepadli teroristi “Islamského štátu”. Niektoré dievčatá, skryté pod posteľami, prežili v takejto situácii až 18 hodín, kým sa im podarilo cez mobilovú komunikáciu oslobodiť. Vedeli, že ak by ich islamskí teroristi odhalili, iste by to skončilo tragicky.

Prvé stretnutie v Iraku s predstaviteľmi diecézy Mosul a Slovenskej katolíckej charity.
Zobraziť galériu (9)
Prvé stretnutie v Iraku s predstaviteľmi diecézy Mosul a Slovenskej katolíckej charity.  (Zdroj: facebook, twitter)

Ako konkrétne pomáha slovenská katolícka cirkev postihnutým obyvateľom vyčíňaním Islamským štátom?

Slovenská Katolícka cirkev, Konferencia biskupov Slovenska, Slovenská katolícka charita, Vysoká škola sv. Alžbety pomáhajú konkrétnym spôsobom, napríklad budovaním studní v postihnutých oblastiach, finančnou pomocou postihnutým vysokoškolským študentom, a už spomínanou zdravotníckou starostlivosťou.

O činnosti v utečeneckom tábore Dawodia hovoria lekárka slovenského tímu Dr. Zuzana Dudová a dobrovoľník Erich Hulman

Čo môže Slovensko robiť pre pomoc kresťanov?

Slovensko môže postihnutým kresťanom pomôcť v súčasnosti tým, že viacero rodín našlo útočisko na Slovensku, tam im pomáha tak, že im poskytuje, už spomínanú pomoc najrôznejšieho druhu. Tamojšie cirkevné autority zdôraznili, že najdôležitejšie je nastoliť a obnoviť tie podmienky, na základe ktorých by sa utečenci mohli vrátiť do svojich domovov.

ROZHOVOR Misia slovenského katolíckeho
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: facebook, twitter)

Môžu nejako pomôcť aj jednotlivci – dobrovoľnou pomocou?

Dobrovoľníci sú vždy vítaní.

ROZHOVOR Misia slovenského katolíckeho
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: facebook, twitter)

Jozef Haľko (52)

ROZHOVOR Misia slovenského katolíckeho
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Pôsobí ako bratislavský pomocný biskup. Je aktívny na Facebooku, Twitteri, ale aj na YouTube. V roku 2013 bol prezidentom Slovenskej republiky vymenovaný za vysokoškolského profesora v odbore katolícka teológia.

Viac o téme: BiskupIslamský štátJozef Haľko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu