Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bezpečnostný inštitút vyvráti Slovákom euromýty: Bojuje tak s dezinformáciou študentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRATISLAVA - Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI) organizuje sériu diskusií na stredných školách po celom Slovensku. Hlavnou témou diskusie sú mýty o Európskej únii.

Ako povedala dnes riaditeľka programu vnútorná bezpečnosť Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Monika Masariková, ide o voľnú diskusiu so študentmi najmä o tom, prečo sme členmi EÚ, aké nám z toho plynú nielen povinnosti, ale aj výhody, a aké sú najčastejšie spomínané mýty v súvislosti s členstvom, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach a na rôznych konšpiračných médiách, ktoré podkopávajú dôveru ľudí v túto inštitúciu. „Tie neskôr prispievajú aj k nárastu rôznych extrémnych nálad či názorov,“ konštatovala Masariková.

Projekt sa zameriava na stredné školy. „Ako najzraniteľnejšia skupina, ktorá najčastejšie podlieha dezinformačnej kampani a propagande v médiách, ale aj na sociálnych sieťach, sa dnes totiž javí najmä mladá generácia, študenti stredných či vysokých škôl. Tento fakt ilustrujú aj posledné parlamentné voľby. Podľa Exit pollu agentúry Focus u prvovoličov získala najväčšiu podporu práve Ľudová strana – Naše Slovensko Mariána Kotlebu. Získala až 22,7 percenta hlasov voličov vo veku 18-21 rokov. Obdobné preferencie odzrkadlili aj simulované voľby Rady mládeže Bratislavského kraja na stredných školách medzi študentmi nad 15 rokov. Ukázali 16,4-percentnú podporu pre hnutie Sme rodina – Boris Kollár a 15,5-percentnú podporu pre Ľudovú stranu – Naše Slovensko,“ upozornila Masariková.

V rámci projektu sa preto SSPI prioritne zameriava na regióny, kde hnutie Ľudová strana – Naše Slovensko získalo najväčšiu podporu. Najväčší problém s organizáciou takýchto diskusií je práve v Banskobystrickom kraji, kde zriaďovateľom stredných škôl je župa, ktorá si takéto diskusie na školách neželá.

Viac o téme: Európska úniaSlovenský inštitút pre bezpečnostnú politikuDezinformáciaEuromýty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu