Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislave môžu ujsť státisíce eur: Poslanci neodsúhlasili predaj pozemkov pre NDS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci neschválili dodatok zmluvy k predaju pozemkov pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS). Pred pár mesiacmi pritom tento predaj odsúhlasili. Z 35 prítomných poslancov na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva hlasovalo za 19, zdržalo sa 15, jeden poslanec nehlasoval a nikto nebol proti. Na schválenie uznesenia tak nebol dostatočný počet hlasov. Hlavné mesto tvrdí, že v dôsledku tohto rozhodnutia môže prísť o takmer pol milióna eur.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal je rozhodnutý predložiť tento návrh na opätovné schválenie na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva. "Neschválením tejto zmluvy môže prísť zo strany NDS k vyvlastneniu pozemkov. V dôsledku tohto procesu by mesto prišlo o 300.589 eur, ktoré by získalo navyše pri riadnom predaji. Ak by kataster ukončil celé konanie na všetky zmluvy viažuce sa k prijatému uzneseniu, mesto tak príde celkovo až o 476.000 eur," priblížila hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

V rámci prerokovania návrhu na uzatvorenie dodatku ku kúpnej zmluve sa do diskusie prihlásila iba námestníčka primátora Iveta Plšeková s otázkou, kedy sa začnú riešiť aj veci, ktoré potrebuje s NDS vysporiadať hlavné mesto. "Konkrétne pozemky pri ZOO, ktoré sú roky nevysporiadané a my nevlastníme ani len budovu, v ktorej sídli ZOO, pretože patrí NDS a vyžaduje si už rekonštrukciu," upozornila námestníčka. Pri hlasovaní sa zdržala.

Pracovník magistrátu jej odpovedal, že mesto na túto tému s NDS rokuje a nejde iba o pozemky pri ZOO. "Pri riešení tohto dodatku sme otvárali aj iné témy, dúfame, že sa rokovanie s NDS pohne. Tieto dodatky sa týkajú však zmien parcelných čísel, ktoré potrebujeme dať do súladu, aby to bolo možné zapísať na katastri," vysvetlil.

Mestské zastupiteľstvo totiž koncom septembra 2016 už schválilo predaj pozemkov v prospech NDS v celkovej výmere 32.743 metrov štvorcových za cenu 2.856.263 eur. Hlavné mesto previedlo pôvodné pozemky v lokalite Nivy na NDS na základe kúpnej zmluvy z 21. októbra 2016 a cena bola hlavnému mestu uhradená v novembri minulého roka. Katastrálny odbor Okresného úradu v Bratislave však v januári rozhodol o prerušení konania z dôvodu, že údaje o pozemkoch nie sú v súlade s aktuálnymi údajmi katastra.

"Zmena nastala z dôvodu zápisu geometrických plánov zo strany NDS, o ktorých hlavné mesto nebolo informované," tvrdí Onufer. Konsolidáciu údajov zapísaných v katastri nehnuteľností mesto navrhlo vyriešiť uzatvorením dodatku ku kúpnej zmluve z októbra 2016. Predložený návrh dodatku zmluvy mal podľa magistrátu len zosúladiť údaje o pozemkoch už schváleného predaja pre NDS za účelom rekonštrukcie a dostavby križovatky D1 – Bajkalská. "Predmetom dodatku nebola zmena rozsahu ani ceny pozemkov. Napriek tomu poslanci tento dodatok na stredajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva neschválili," podotkla Onufer.

Stavba "D1 Bratislava, Križovatka Prievoz – Rekonštrukcia" predstavuje kompletnú rekonštrukciu súčasnej križovatky Prievoz. Rieši prepojenie ulíc Bajkalská, Slovnaftská a Prístavná s D1, cez okružnú križovatku, odbočovacie a pripojovacie pruhy, ktoré v súčasnosti nie sú v súlade s platnými právny predpismi a technickými normami. Majetkovoprávne vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom je nevyhnutné na získanie stavebného povolenia pre stavbu D1. 

Viac o téme: PozemkyBratislavaNDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu