Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rady, ktoré vám môžu zachrániť život: Toto odporúčajú lekári pred dovolenkou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Cestovatelia by pred odchodom do zahraničia, najmä do exotických či rozvojových krajín, nemali zabúdať na očkovanie v rámci prevencie infekčných chorôb. Pri návšteve niektorých krajín je očkovanie proti rôznym chorobám povinné a pri cestovaní najmä do krajín s nízkou hygienickou úrovňou a málo rozvinutým zdravotníctvom sa odporúča. Kompletný zoznam možno nájsť na webe Úradu verejného zdravotníctva SR.

Riziko predstavujú vírusové hepatitídy typu A a B. Očkovanie proti hepatitíde A sa odporúča pre cestovateľov do oblastí s vyšším výskytom infekcie a s nízkym hygienickým štandardom v mieste pobytu. Sú to najmä africké krajiny, Ázia, Stredomorie, Stredný Východ, Stredná a Južná Amerika. V prípade hepatitídy typu B sa očkovanie odporúča pri dlhodobých pobytoch vo vysoko endemických oblastiach, ktorými sú krajiny Afriky, Južná a Stredná Amerika, Blízky Východ, Juhovýchodná Ázia a ostrovy Tichého oceánu.

Žltú zimnicu turisti často podceňujú

Pri ceste do Afriky a krajín Južnej Ameriky netreba zabúdať na očkovanie proti žltej zimnici, ktorá je častou príčinou úmrtia nezaočkovaných turistov. Pri návšteve viacerých afrických štátov, ako aj Francúzskej Guyany, je povinné. 

Ochrana pred brušným týfusom v podobe vakcinácie sa odporúča pri návštev krajín, v ktorých je vysoké riziko nákazy, zvlášť pri dlhotrvajúcich pobytoch, v podmienkach s nízkou hygienickou úrovňou. Zaujímať by sa oň mali cestovatelia do indického subkontinentu, Afriky, Strednej a Južnej Ameriky.

Rady, ktoré vám môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Návštevníci Mekky, ako aj subsaharskej oblasti, by nemali zase zabudnúť na ochranu v podobe očkovania proti meningokovej meningitíde. Nebezpečenstvo pri návšteve rozvojových krajín Ázie predstavuje poliomyelitída, pred ktorou tiež chráni očkovanie. Vakcinácia proti cholere nevyžaduje žiadna krajina, ale odporúča sa pri pracovných pobytoch v oblastiach jej epidemického výskytu.

Vakcinácia sa odporúča aj cestovateľom v prípade dlhodobých pobytov v oblasti epidemického výskytu japonskej encefalitídy. Ide o krajiny východnej a juhovýchodnej Ázie. V tomto prípade je ochrana pred poštípaním komármi takisto dôležitá ako samotné očkovanie. Očkovanie proti záškrtu sa odporúča cestujúcim starším ako 40 rokov pri dlhodobých pobytoch v krajinách jeho epidemického výskytu.

Viac o téme: Očkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu