Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúca tajná nahrávka ako Holjenčík radil firmám "regulovať" ceny: Ukážem vám, ako na to!

Jozef Holjenčík
Jozef Holjenčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keď to dokázali distribučky, dokážete to aj vy. Ukážem vám, ako na to. Toto sú slová kontroverzného, dnes už exšéfa Regulačného úradu, ktorý mal strážiť nízke ceny energií pre Slovákov. Aký je výsledok? Uniklo video, na ktorom Holjenčík doslova "radil" firmám, ako sa dajú zvyšovať ceny.

Aj keď šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví odstúpil už vo štvrtok, na krku má obrovský problém. Na povrch vyplávalo video, kde na stretnutí s vodármi iniciatívne radí, čo treba robiť, aby išla cena za vodu a za stočné hore. Ako prvý na to upozornil Denník N.

Na stretnutí s energetickými firmami tvrdí, že tým istým procesom prešli "distribučky" (energetické distribučné firmy), čiže nebude problém ani pre vodárenské spoločnosti, aby si dvihli ceny. "My sa nebránime tomu, keď vám aj ceny stúpnu. Nie je naším cieľom alebo zámerom úradu za každú cenu udržať nulový nárast ceny," obhajoval potrebu zvyšovania poplatkov Holjenčík . Jeho ÚRSO má práve naopak strážiť nízke ceny energií. Nominoval ho práve Robert Fico, ktorý sa na bilbordoch chváli "nízkymi cenami energií". Treba však dodať, že nahrávka nenabáda na porušenie zákona.

Čo je však zarážajúcejšie, Holjenčík otvorene hovorí, ako na to. O stretnutí informoval úrad na svojom webe. Udialo sa v októbri minulého roku. "Metodické usmernenia na určenie hodnoty RAB vo vodárenstve – to bola hlavná téma rokovania generálnych riaditeľov vodárenských spoločností na Slovensku, členov Asociácie vodárenských spoločností (AVS) a predsedu úradu Jozefa Holjenčíka, ktoré sa 24.10.2016 uskutočnilo na pôde úradu v Bratislave," píše sa o stretnutí šefa regulátorov s vodárenskými spoločnosťami.

Holjenčík na nahrávke otvorene hovorí, ako si preceniť svoj vodárenský majetok. Z tohto činu ho obvinila na včerajšej tlačovke aj opozičná strana SaS. Poslankyňa Jana Kiššová tvrdí, že práve Holjenčík poradil energetickým firmám, aby si popreceňovali majetok. "Poradil distribučným spoločnostiam, aby do odpisov na účely výpočtu ceny energie a teda svojich nákladov nevstupovala nízka účtovná odpisová cena majetku, ale aby si majetok popreceňovali a znova zaradili do odpisovania niečo, čo už bolo odpísané a mali možnosť si to uplatniť v nákladoch," vyhlásila.

Niekto navyše takéto preceňovanie majetku podľa nej musel zariadiť. "Podľa našich informácií to bola vo významnej miere znalecká spoločnosť JHS, ktorú v roku 1998 prekvapivo založil Jozef Holjenčík a podľa našich informácií ju dodnes ovláda. Tá vykonávala preceňovania, síce za drahé peniaze, ale o to viac na mieru účelu, na ktorý oceňovanie malo slúžiť," uviedla Kiššová.

"Čerešničkou na torte" je podľa opozičnej poslankyne aj to, že ÚRSO dostal zo štátneho rozpočtu 1,8 milióna eur, aby sa v distribučných spoločnostiach vykonal audit. Jeho výsledkom mala byť optimalizácia a zníženie cien energií. "Audit si regulačný úrad objednával u 17 súdnych znalcov, prevažne z Martina, odkiaľ pochádza aj Jozef Holjenčík, ktorý je paradoxne aj prezidentom komory týchto znalcov. Jedným zo zazmluvnených znalcov bol aj oficiálny vlastník spoločnosti JHS, pán Štefan Varga, na ktorého Holjenčík firmu JHS v roku 2007 prepísal," informovala.

Stretnutie s Holjenčíkom potvrdili aj viacerí zástupcovia vodárenských firiem. Šéf Severoslovenských vodární a kanalizácií, šéf Turčianskej vodárenskej spoločnosti to pre Denník N potvrdili.

SSE-D sa bráni

Ak by platili predstavy strany Sloboda a Solidarita (SaS), že majetok spoločnosti je odpísaný, tak domácnosti a podniky na strednom Slovensku by nemohli fungovať a mať zabezpečenú elektrickú energiu. Spoločnosť, ktorá sa stará o takmer 34.000 km vedení a asi 9000 rozvodní a trafostaníc, každoročne musí do modernizácie a údržby siete, či nových pripojení, investovať desiatky miliónov eur. Ako ďalej uviedol Gabriel Beer z komunikačného oddelenia Stredoslovenská energetika - Distribúcia, a.s., (SSE-D) v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov SaS, "spoločnosť SSE-D zdôrazňuje, že od svojho vzniku nerealizovala žiadne účtovné precenenie majetku, čo je zrejmé aj zo zverejnených výročných správ".
Viac o téme: PlynEnergieMajetokVládaJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu