Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborník o najväčšej podzemnej záhade Slovenska: Mesačnú jaskyňu hľadajú už viac ako 50 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Levočské vrchy ukrývajú podľa legendy jednu z najtajomnejších jaskýň na svete. Objaviť ju mal v roku 1944 Antonín T. Horák počas SNP. Odvtedy sa ju márne pokúšali nájsť viacerí jaskyniari z rôznych kútov sveta. Medzi jej hľadačov patril aj speleológ a prírodovedec Stanislav Pavlarčík, ktorý nám o nej prezradil všetko, čo vie.

„Legendárna Mesačná jaskyňa bezpochyby patrí medzi najväčšie speleologické záhady nielen u nás na Slovensku, ale i vo svete,“ ozrejmil na úvod Stanislav Pavlarčík, ktorého hľadanie tajomnej jaskyne v minulosti takisto nadchlo. Ako dodal, speleológovia sa o nej prvýkrát mohli dozvedieť v roku 1965 z amerického časopisu NSS NEWS  (National speleological Society News).

Fenomenálny objav zachytený na VIDEU: Poklad ľudstva starý viac ako 14-tisíc rokov

Autorom článku bol kpt. Antonín T.  Horák, priamy účastník októbrových bojov z roku 1944 počas Slovenského národného povstania. Stret, v ktorom údajne utŕžil zranenie, sa mal odohrať niekde medzi obcami Šambron a Jakubany v Levočských vrchoch. Horák tvrdil, že práve tam, v okolí kóty Siminy (1287,2 m. n. m.), sa nachádza akási Mesačná jaskyňa.

Horákovi jaskyňu ukázal miestny gazda

„Vtedy, v období Slovenského národného povstania, došlo 22. októbra 1944 k boju medzi istou, bližšie neznámou povstaleckou jednotkou pod velením kpt. A. T. Horáka a nemeckou armádou. Po urputnej bitke na bojisku zostal ležať zranený samotný kapitán Horák s dvoma spolubojovníkmi Jurekom a Martinom. Nemci ich nechali tak a odišli,“ spomína speleológ.

Brestovská jaskyňa otvorená: FOTO podzemných krás, ktoré môžu konečne vidieť všetci

Zranených bojovníkov zachránil gazda Slávek, ktorý im mal ukázať Mesačnú  jaskyňu, kde našli úkryt. „Horák v nej počas prieskumu naďabil na rozmernú tajomnú šachtu na konci jaskyne, ktorá mala tvar polmesiaca a bolo zložená z akéhosi neznámeho tvrdého kovového a organického materiálu. Jaskyňa bola dokonca vyzdobená kvapľovou výzdobou. Opradená bola akýmsi starým tajomstvom, pred ktorým mal  rešpekt  aj Slávek,“ približuje opis Horáka Pavlarčík.

Horák a jeho spolubojovníci mali stráviť v jaskyni niekoľko dní, počas ktorých im gazda s dvomi dcérami ochotne nosil obživu. Okrem pokrmov z jeho dvora mali zranení muži v jaskyni konzumovať aj pečené netopiere. Jeden z nich, najťažšie zranený, však o pár dní zomrel, a tak ho ostatní pochovali neďaleko jaskyne.

Vchod do jaskyne zamaskoval

Preživší dvaja bojovníci po smrti druha jaskyňu opustili a vydali sa smerom na východ ku Košiciam - v ústrety približujúcej sa Sovietskej armáde. „Vtedy  sa zrodila legenda, ktorá sa už z pamäti ľudstva nedá vymazať. Kpt. Horák jaskyňu dokonca navštívil po skončení vojny a pre istotu vchod do nej zamaskoval pred nepovolanými návštevníkmi. Po vojne emigroval do USA, kde v roku 1976 zomrel,“ rozhovoril sa Pavlarčík o detailoch legendy.

Odvtedy je jaskyňa považovaná za záhadu, ktorá lovcom senzácií občas nedá spávať. O legende sa za posledné polstoročia popísalo toľko, že o nej už počul celý svet. „Ak si hĺbavý čitateľ prečíta túto príhodu prvýkrát, neubráni sa nesmiernemu vzrušeniu po tajomnom a neobjavenom, vráti sa k tomu znovu isto aj viackrát a začne ju porovnávať s historickými a odbornými faktami. Potom sa mu však začnú vynárať  mnohé otázky postupne spochybňujúcich vierohodnosť tejto príhody a existencie jaskyne,“ mieni speleológ.

Hľadali ju Slováci aj Američania

Jaskyňu na Slovensku hľadali nielen našinci, ale dokonca aj jaskyniari z USA. „Z podnetu Ministerstva kultúry SR som sa podieľal na jej lokalizácií aj ja v rokoch 1981 až 1982 ako odborný pracovník, geológ a speleológ z vtedajšieho Ústredia štátnej ochrany prírody v Liptovskom Mikuláši  spolu s ďalšími jaskyniarmi zo Spišskej Belej,“ doplnil Pavlarčík. Všetky pátracie akcie však vždy skončili neúspechom.

„Lokalizovalo sa tu alebo aj objavilo veľa menších jaskýň, ale taká jaskyňa sa nenašla. V oblasti Levočských vrchov nejde o krasové jaskyne, ale o puklinové a trhlinové jaskyne vytvorené v usadených horninách z obdobia starších treťohôr, (paleogénu) zastúpených hlavne pieskovcami,“ vysvetlil jaskyniar s dodatkom, že ani súradnice jaskyne nie sú celkom vierohodné, preto ju rôzni pátrači hľadali aj v tatranských vrchoch.

Stanislav Pavlarčík ukazuje na Belianske Tatry zo severu, kde sa aj tu má podľa niektorých nachádzať legendárna Mesačná jaskyňa.
Zobraziť galériu (2)
Stanislav Pavlarčík ukazuje na Belianske Tatry zo severu, kde sa aj tu má podľa niektorých nachádzať legendárna Mesačná jaskyňa.  (Zdroj: archív SP)

Číry výmysel

„Existenciu jaskyne nemožno  označiť ináč ako bluf, fantazmagóriu,“ hodnotí jaskyniar a kladie si otázku, kam vtedy siahala serióznosť, objektívnosť, inteligencia a motív pisateľa,  údajne priameho účastníka historickej udalosti  a  objaviteľa záhadného objektu dôležitého pre ľudstvo. „Ale  nebolo to len tak pre nič za nič. Určite išlo o niečo viac. A tu sa natíska už aj priestor pre konšpirácie. Levočské vrchy boli totiž dlho uzatvorenou oblasťou, nachádzal sa tu Vojenský výcvikový priestor Javorina. Jaskyňa sa za takú dlhú dobu nenašla a ani kapitán Horák preto neurobil veľa, aby sa našla a bola prístupná aspoň pre vedecké a odborné kruhy,“ upozorňuje odborník, podľa ktorého ide o dlhodobé zavádzanie odbornej i laickej verejnosti.

Mesačnú jaskyňu niektorí dokonca začali spájať s vymysleným Nemeckým štábnym bunkrom, ponurou rozostavanou poľnohospodárskou stavbou, pod ktorou sa má nachádzať, čo vraj potvrdil aj geologický vrt. Nič z toho však nie je pravda.

„Príťažlivosť legendy o Mesačnej jaskyni je taká veľká, že vznikol aj Klub priateľov kpt. Horáka (KPKH), neformálna a nezávislá pátračská skupina túžiaca nájsť tajomnú Mesačnú jaskyňu, ktorá sa nevzdáva jej hľadania. Je nad slnko jasné, že je to z recesie,“ dodal jaskyniar na margo ľudskej túžby po poznaní tajomného podzemia Zeme a ducha krajiny.

Viac o téme: LegendaZáhadaSpeleológMesačná jaskyňaStanislav Pavlarčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu