Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôkaz z Trenčína mení dejiny, o Slovensku píše celý svet: Správa z roku 1635 predbehla budúcnosť

Najstarší smajlík na svete pochádza z Trenčína. Zobraziť galériu (5)
Najstarší smajlík na svete pochádza z Trenčína. (Zdroj: Štátny archí v Trenčíne)

TRENČÍN – O Slovensku píše celý svet. Dôvodom je bizarný objav riaditeľa Štátneho archívu v Trenčíne Petra Brindzu, ktorý v ňom náhodou našiel písomnosť z roku 1635 s najpoužívanejším grafickým znakom súčasnej modernej éry.

„Pri odbornom spracúvaní a zatrieďovaní najstarších účtovných písomností z fondu Magistrátu Trenčín som objavil písomnosť z roku 1635. Vtedajší trenčiansky mestský notár Ján Ladislaides v nej k svojmu podpisu pripojil aj grafický znak, ktorý dnes vo všeobecnosti nazývame ‚smajlík‛,“ uviedol pre Topky Peter Brindza, riaditeľ Štátneho archívu v Trenčíne.

FOTO Jedinečný objav blízko Slovenska: Vedci našli obrovského mamuta spred milión rokov

Podľa Brindzu nešlo o obsahovo závažnú písomnosť. Archívny dokument bol podkladom k celkovému vyúčtovaniu mestských financií. „Smajlík nie je veľký, no hneď mi udrel do očí, takú vec si nemožno nevšimnúť, pretože to nie je niečo, s čím by sme sa v archívoch stretávali celkom bežne. Je to skôr ojedinelý nález, čo potvrdzuje aj záujem prestížnych zahraničných médií ako New York Post, Daily Mail, Warta10, CGTN a iných, ktoré tento objav okamžite uverejnili na svojich webových stránkach,“ spresnil riaditeľ.

Foto: Nypost.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Nypost.com  (Zdroj: dailymail.co.uk, nypost.com)

Foto: Dailymail.co.uk
Zobraziť galériu (5)
Foto: Dailymail.co.uk  (Zdroj: dailymail.co.uk, nypost.com)

Smajlík vyvolal takú senzáciu, že mu venovala krátky článok aj Pittsburghská univerzita. „Vďaka objavu o nás písali médiá, zdá sa, naozaj po celom svete, zmienky sme našli nielen v európskych masovokomunikačných prostriedkoch, ako napríklad vo Veľkej Británii,  Fínsku, Turecku, Ukrajine, Holandsku, alebo Českej republike, ale dokonca si náš objav všimli aj v exotickejších krajinách, akými sú Azerbajdžan, Filipíny, Argentína, Mexiko, Irán, USA, alebo Čína,“ dodal Brindza. Smajlík zo Slovenska zaujal milióny ľudí na celom svete a mediálnu pozornosť priniesol aj Štátnemu archívu v Trenčíne. „Propagujeme tým nielen archívne dedičstvo, ale aj Slovensko ako také,“ doplnil riaditeľ, ktorého teší, že nález z archívu pomohol presláviť našu krajinu aj v ďalekej cudzine.

Smajlík zo Štátneho archívu v Trenčíne.
Zobraziť galériu (5)
Smajlík zo Štátneho archívu v Trenčíne.  (Zdroj: Štátny archí v Trenčíne)

Dôkaz z Trenčína mení
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štátny archí v Trenčíne)

Viac o téme: Najstarší smajlík na sveteŠtátny archív v TrenčínePeter Brindza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu