Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia pádu vrtuľníka na východe Slovenska: Nové fakty odhalené, umierali utečenci

Trosky vrtuľníka, v ktorom na slovensko-ukrajinskej hranici zahynulo sedem ľudí. Zobraziť galériu (14)
Trosky vrtuľníka, v ktorom na slovensko-ukrajinskej hranici zahynulo sedem ľudí. (Zdroj: TASR)

STRETAVKA – Na východnom Slovensku havaroval ukrajinský vrtuľník, podľa najnovších informácií to neprežilo najmenej sedem ľudí. Medzi nimi boli dvaja Ukrajinci a štvorica z juhovýchodnej Ázie, vrátane dvoch žien. Stroj typu Mi-2 sa zrútil asi 15 kilometrov od slovensko-ukrajinskej hranice.

Podľa ministra vnútra išlo o vrtuľník s výsostnými znakmi Ukrajiny, aj keď podľa pôvodných informácií bolo mŕtvych len šesť pasažierov. Pri prehľadávaní miesta nešťastia objavili ďalšie, teda siedme telo. Trosky stroja sú roztrúsené pri rieke Uh na ploche asi 300 krát 300 metrov.

"V stredu v noci sme zaznamenali jeden z preletov neidentifikovaného leteckého stroja, ktorý prekročil našu hranicu. Následne prebiehalo pátranie, ktoré komplikovalo nepriaznivé počasie, najmä veľmi hustá hmla. Akonáhle sa dnes hmla zdvihla, objavili sme trosky vrtuľníka Mi2 v okrese Michalovce, kde boli nájdení aj mŕtvi pasažieri, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pátranie sa len začalo. Do tejto chvíle bolo nájdených šesť obetí nešťastia," povedal Kaliňák ešte poobede na brífingu.

Havarovaný vrtuľník sa nachádza za obcou Stretavka. Miestni potvrdili, že v noci zo stredy na štvrtok bolo počuť silný hluk. Podľa ich slov nízko nad obcou vrtuľník pravdepodobne blúdil.
Zobraziť galériu (14)
Havarovaný vrtuľník sa nachádza za obcou Stretavka. Miestni potvrdili, že v noci zo stredy na štvrtok bolo počuť silný hluk. Podľa ich slov nízko nad obcou vrtuľník pravdepodobne blúdil.  (Zdroj: Foto: F.Demský)

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: F.Demský)

Pilot sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou snažil vyhnúť slovenským silám a prostriedkom. "A robil nebezpečné manévre. Najmä vo veľmi zhoršenom počasí, pretože letel veľmi nízko. Priamu, bezprostrednú príčinu nehody samozrejme v tejto chvíli ešte nepoznáme a všetko bude podrobené pátraniu. Je to mimoriadne smutná udalosť. A vidíte, že pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu," dodal minister vnútra.

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: F.Demský)

Totožnosť obetí nie je známa. Ukrajinská pohraničná stráž však neskôr uviedla, že na palube zrúteného vrtuľníka boli "dvaja občania Ukrajiny a štyria utečenci z krajín juhovýchodnej Ázie, medzi ktorými boli dve ženy". Vrtuľník "pravdepodobne slúžil k pašovaniu nelegálnych migrantov", okolnosti jeho havárie sa vyšetrujú. "Na miesto boli privolaní všetci experti, kriminalisti, súdni lekári, ktorí budú obhliadať miesto činu," doplnil Kaliňák.

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Hovorca ukrajinského generálneho štábu Vladyslav Selezňov novinám Ukrajinskú pravda povedal, že vrtuľník nepatril ani vojenskému letectvu, ani armáde. Hranicu najskôr prelietal vo výške menšej ako 50 metrov, a preto ho ukrajinskí vojaci nezaznamenali. Zariadenie pre odhaľovanie letov v tak nízkych výškach majú podľa hovorcu len pohraničníci.

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: F.Demský)

Podľa Kaliňáka v poslednom období často dochádzalo k narušeniu našich hraníc vzdušnými prostriedkami. "Vzhľadom na nepriechodnosť našej hranice po zemi hľadajú pašeráci a migranti rôzne ďalšie trasy, ktorými by mohli svoju nelegálnu činnosť vykonávať. Zriadili sme preto pracovnú skupinu, ktorá na tom intenzívne pracuje. A od piatka minulého týždňa máme na východnej hranici naše letové prostriedky Mi-171 a Bell 429," povedal v Žiline minister vnútra Robert Kaliňák. 

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

"Rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici je nie úplne najjednoduchšie rozhodnutie. Ide o naozaj mimoriadne opatrenie. Ale doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Takže, teraz budú všetky prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii, určené aj na stráženie vzdušného priestoru," uzatvoril minister vnútra. 

Tragédia pádu vrtuľníka na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Trosky vrtuľníka objavili asi dva kilometre od obce Stretavka, sú porozhadzované v povodí rieky Uh. Väčšie torzo stroja leží pri skupine stromov. Polícia spomínanú oblasť kompletne uzavrela. Na miesto nehody si priviezla aj motorový čln. Pri zásahu asistujú s ťažkou technikou privolaní hasiči.

Viac o téme: HaváriaNešťastieVrtuľník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu