Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Generálny prokurátor vyzýva: Nahlasujte nám nenávisť, budeme to riešiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najsledovanejšia téma dnešných dní, ktorá vyvoláva množstvo reakcií je bezpochyby otázka migrantov. Ľudia utekajú zo svojich domovov za vidinou lepšieho života do Európy. Jedni ich vítajú a pomáhajú, ako sa dá, druhí pred problémom zatvárajú oči. Iní sa netaja nenávistnými postojmi, ktoré verejne prezentujú aj prostredníctvom médií či internetu vo svojich komentároch a statusoch. Tie rázne odmieta aj generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

"Akékoľvek nenávistné prejavy, ktoré sa objavujú - najmä na sociálnych sieťach - v súvislosti s riešením problematiky migrantov považujem za neprípustné. Zdôrazňujem, že každý má právo vyjadriť svoj názor k tejto problematike avšak spôsobom, ktorý je spoločensky a z hľadiska trestno právnych noriem akceptovateľný," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár a zároveň doplnil, že každé verejné vyjadrenie, ktoré svojím obsahom bude hanobiť migrantov - utečencov pre ich štátnu príslušnosť, náboženské vyznanie alebo bude podnecovať k nenávisti k týmto ľuďom a bude napĺňať znaky konkrétneho trestného činu, bude zákonným spôsobom posúdené a vybavené v trestnom konaní.

Generálny prokurátor zároveň všetkých vyzýva: "Vyzývam, aby každý, kto má vedomosť o takomto verejnom vyjadrení, podal oznámenie na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky alebo na príslušnú krajskú, resp. okresnú prokuratúru."

Podľa najnovších informácii už občania poslali prvé podnety.

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky k dnešnému dňu t. j. 9. 9. 2015 eviduje viaceré emailové podania od občanov Slovenskej republiky, ako aj od zástupcov médií, ktoré obsahujú rôzne vyjadrenia účastníkov sociálnych sietí alebo rôzne reakcie osôb zúčastnených na diskusiách k medializovaným informáciám. Tieto prejavy sú rôzneho charakteru, majú skôr hanlivý než vecný obsah a týkajú sa problematiky utečencov. Generálna prokuratúra SR tieto prejavy v súčinnosti s podriadenými prokuratúrami vyhodnotí a príjme zákonom zodpovedajúce opatrenia.“



 

Viac o téme: MigrantiVyjadreniaGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu