Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Prvý kamión s vecami pre migrantov: Pomoc od Slovákov smeruje do Maďarska

Humanitárna pomoc pred naložením do kamiónov v Starej tržnici. Zobraziť galériu (4)
Humanitárna pomoc pred naložením do kamiónov v Starej tržnici. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mydlá a šampóny, stany, deky, obuv či kočíky a detské oblečenie – to všetko dnes smeruje z Bratislavy na maďarsko-srbské hranice. Nezisková organizácia Človek v ohrození totiž na pomoc ľuďom na úteku počas minulého týždňa vyzbierala asi jeden a pol kamióna materiálnej pomoci. Utečenci prvú časť z nej dostanú už dnes večer.

"Zbierali sme štyri druhy materiálov. Boli to jednak hygienické potreby ako šampóny a mydlá, tiež spacie potreby, teda spacáky, karimatky, stany a prikrývky. Zbierali sme aj obuv, ktorej je nedostatok, a tiež kočíky a kusy detského oblečenia," vysvetlil dnes pre TASR riaditeľ organizácie Braňo Tichý.

Humanitárna pomoc pred naložením
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Celkovo sa podľa jeho slov vyzbieralo asi 120 kubických metrov materiálnej pomoci a jej prvá časť bude distribuovaná v maďarskej obci Röszke na maďarsko-srbských hraniciach. V utorok (8.9.) zbierku zo Žiliny a Banskej Bystrice doviezli do Bratislavy, kde sa triedila a dnes naložila do nákladného auta. Vo štvrtok (10.9.) ešte pošlú ľuďom na úteku ďalšiu časť zbierky z Košíc.

"Zvažujeme, že v priebehu budúceho týždňa zbierku znova otvoríme aj s aktualizovaným zoznamom vecí, ktoré budú potrebné," dodal Tichý. Minulý týždeň Človek v ohrození vyhlásil na pomoc ľuďom na úteku okrem materiálnej aj finančnú zbierku. Suma sa dosiaľ vyšplhala na vyše 25.000 eur a narastá. Zbierku môžu totiž ľudia stále podporiť.

Humanitárna pomoc pred naložením
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Financie budú použité priamo v teréne na nákup materiálu, ktorý nemá zmysel transportovať, teda napríklad na nákup jedla a vody či ďalších vecí, ktoré sa akútne objavia," vysvetľuje riaditeľ. Finančnú pomoc však podľa jeho slov použijú aj tam, kde tú materiálnu nie je možné dopraviť, napríklad v Srbsku alebo v Macedónsku. "Prevážať materiálnu pomoc cez hranice Schengenu je totiž logisticky extrémne náročné a je podstatne jednoduchšie veci nakúpiť tam," dodal Tichý.

Spolu s kamiónom dnes krátko popoludní vyrážajú na maďarsko-srbské hranice aj slovenskí dobrovoľníci. "Na mieste je totiž množstvo miestnych, ale aj zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa spontánne rozhodli prísť pomôcť, ale chýba tam koordinačná rola a niekedy preto trochu vzniká chaos. Naši ľudia sú skúsení, aby pri koordinácii pomohli," dodal riaditeľ. 

Humanitárna pomoc pred naložením
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Humanitárna pomocUtečenciMigrantiSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu