Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slavín sa čoskoro dočká múzea: Podľa Nesrovnala si ho Bratislava zaslúži

 Dohodu dnes v Primaciálnom paláci oznámili minister obrany Martin Glváč a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal Zobraziť galériu (3)
Dohodu dnes v Primaciálnom paláci oznámili minister obrany Martin Glváč a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (Zdroj: MOSR)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR vytvorí spolu s hlavným mestom SR Bratislavou pracovnú skupinu, ktorá pripraví konkrétny projekt múzea venovaného pamiatke 2. svetovej vojny na bratislavskom Slavíne. Dohodu dnes v Primaciálnom paláci oznámili minister obrany Martin Glváč a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

"Odborníci pripravia ekonomické, technické, stavebné podklady, o ktorých budeme rokovať," uviedol Glváč, ktorý verí, že s rovnakou dynamikou, s akou sa začali obe strany o vytvorení múzea rozprávať, sa vytvoria aj konkrétne návrhy. "Každé hlavné mesto Európskej únie má takéto múzeum, zaslúži si ho aj Bratislava a Slovensko," doplnil Nesrovnal. Slavín je podľa neho na takéto múzeum najvhodnejším miestom, keďže je pamätníkom, vojenským cintorínom a "identitutvorným" miestom Bratislavy. Priestory na Slavíne ponúkajú podľa Nesrovnala približne 300 metrov štvorcových. Konkrétnu veľkosť priestorov vhodných pre samotné múzeum však určia až možnosti, na ktorých sa zhodnú odborníci vrátane historikov a pamiatkarov. 

Slavín sa čoskoro dočká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MOSR)

Dopredu nie je určené ani to, či bude mať múzeum v správe hlavné mesto alebo ministerstvo obrany. "Počkáme si na konkrétne návrhy, ktoré nám vyčíslia aj náklady," uviedol Glváč, ktorý pripomenul, že ministerstvo na zriadenie nového kultúrneho a pamätného stánku chce prispieť aj finančne. Sumu nekonkretizoval, povedal ale, že sa pri hľadaní finančných zdrojov obráti aj na prípadných sponzorov a tiež osloví ambasády krajín, ktorých vojaci pomáhali oslobodzovať Slovensko i Bratislavu. "Oslovíme ich aj v súvislosti s prípadnými exponátmi múzea," uviedol Glváč. Podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča by mala mať expozícia nielen textový a obrazový, ale aj multimediálny charakter. "Čoskoro sa stretneme aj so zástupcami Mestského múzea Bratislavy, kde si chceme vyjasniť základnú ideu a následne oslovíme ďalších odborníkov," uviedol Čaplovič.

Slavín sa čoskoro dočká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MOSR)

Otvorená ostáva tiež otázka, či múzeum bude otvorené celoročne, alebo iba počas sezóny. "Dôležité je však to, že chceme pracovať na tomto projekte," zdôraznil minister obrany, podľa ktorého by múzeum dodalo Slavínu nový rozmer. "Určite by to pomohlo návštevnosti, ale aj pri edukácii mladých ľudí, aby mohli lepšie a hlbšie spoznať národné dejiny," skonštatoval Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu