Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí vedci na pokraji kolapsu, chcú viac peňazí: Vypli internetové slovníky, štrajkujú!

Demonštrácia vedcov Zobraziť galériu (9)
Demonštrácia vedcov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vedcom zo Slovenskej akadémie vied sa nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, v ktorom sa počíta so znížením peňazí pre túto inštitúciu o 16,9 percenta oproti tomuto roku. Na rozpočet, ktorý podľa vedcov môže spôsobiť kolaps SAV, chcú upozorňovať aj naďalej. Nevylučujú pritom ani protesty.

"SAV sa dostane vo financovaní svojich aktivít na pokraj kolapsu. V popise rozpočtu sa explicitne hovorí o počtoch prepustených ľudí na SAV, čiže koľko SAV v rámci budúceho roku má prepustiť ľudí v rozpočtovej a príspevkovej sfére. Samozrejme, toto je situácia, ktorá by spôsobila, že v podstate kontinuálna veda v SAV bude neudržateľná," uviedol po skončení rokovania Odborového zväzu pracovníkov SAV vedúci vedecký pracovník SAV Albert Breier. Prepúšťanie by sa podľa jeho slov dostalo na úroveň niekde medzi 17 až 20 percent. "Budú ohrozené všetky vedné odbory v SAV," dodal.

SAV dočasne vypla aj internetové slovníky
Zobraziť galériu (9)
SAV dočasne vypla aj internetové slovníky  (Zdroj: topky)

Vedci žiadajú, aby sa štát k vede správal tak, ako je to v ostatných európskych krajinách. "Aby podporoval vedu tak, aby veda mohla existovať, aby nárast štátneho rozpočtu minimálne vykrýval infláciu, čiže my nechceme, aby nám dali to, čo nám dali minulý rok. Chceme, aby vznikla určitá politika štátu, ktorá bude prejudikovať to, akým spôsobom sa bude vyvíjať rozpočet vo vzťahu k inflácii a toho, čo sa dáva do vedy," vysvetlil Breier. Vedci zároveň súhlasia aj s tým, aby sa zmenila štruktúra financií, ktoré prúdia do vedy. "Aby sa zvyšoval podiel súťažných peňazí a aby klesal podiel inštitucionálnych peňazí. Ale to treba robiť pomaly, cielenou reformou. Nie, že prídem a začnem stínať stromy," zdôraznil.

Slovenskí vedci na pokraji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Vedeckí pracovníci SAV vyjadrili svoj nesúhlas aj v iných vedeckých ústavoch na Slovensku. Urobili tak napríklad pracovníci Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) na starolesnianskych lúkach vo Vysokých Tatrách. "Pre náš ústav by to znamenalo katastrofu, lebo máme veľmi úspešné projekty zo Štrukturálnych fondov (ŠF) Európskej únie (EÚ), kde sme nakúpili veľmi drahú a kvalitnú techniku a nemali by sme ju ako prevádzkovať. Sme už na hrane s platbami za prevádzku a ak by sme ešte museli prepustiť aj pracovníkov, tak túto techniku nebude mať kto prevádzkovať," upozornil riaditeľ AÚ SAV v Starej Lesnej Aleš Kučera.

Slovenskí vedci na pokraji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho ide o dehonestáciu slovenskej vedy a obáva sa, že je to veľmi zlá správa jednak pre vedu na Slovensku, ale i pre tatranský ústav. "Myslím si, že vedci by si už zaslúžili nejakú stabilitu, slušné financovanie na úrovni európskeho priemeru, pretože určite k priemeru, ak nie k nadpriemeru, v Európe patríme," zdôraznil Kučera. V prípade avizovaných škrtov by muselo z pracoviska v Starej Lesnej odísť asi šesť ľudí, aktuálne ich tam pracuje vyše 50, z toho 22 je vedeckých pracovníkov. "Neviem si predstaviť chod ústavu bez, dajme tomu, piatich kvalitných starších vedcov alebo perspektívnych mladých výskumníkov," zdôraznil Kučera. Hrozí podľa neho, že mladí vedci sa po prepustení neuplatnia na Slovensku, alebo budú hromadne odchádzať do zahraničia.

Slovenskí vedci na pokraji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

AÚ SAV na starolesnianskych lúkach by mali skrátiť rozpočet o takmer 17 percent globálne a vyše 10 percent na mzdách. Priemerná mzda vedcov sa tam pritom pohybuje na úrovni 900 eur v hrubom. "Má sa pristúpiť k ďalšiemu znižovaniu približne o 500 pracovníkov plošne na celej SAV. My to považujeme za prehnané, pretože my sme si svoju úlohu dávno splnili, keď sme prepustili 178 pracovníkov, čo je najviac z inštitúcií, ktoré podporili reformu ESO. Nie je možné udržať kvalitu vedy pri takom nízkom počte pracovníkov, veda sa robí v súčasnosti vo väčších kolektívov," dodal predseda odborovej organizácie pracovníkov SAV Ľubomír Hambálek.

Slovenskí vedci na pokraji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstva školstva už v utorok reagovalo, že organizovanie protestných akcií je v tom momente predčasné. Ako dodal rezort školstva, vláda by mala navýšiť rozpočet na vedu o osem miliónov eur v kapitole ministerstva školstva. "Teraz je pred nami úloha, aby sme spolu s vedením SAV rozhodli, akým spôsobom budú jednotlivé projekty financované," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Slovenskí vedci na pokraji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ako dodala, SAV ako organizácia, kde je najväčšia koncentrácia excelentných vedcov v rámci slovenských inštitúcií bude mať veľkú šancu zapájať sa do súťaže o zdroje, z ktorých financuje vedu a výskum. "Myslíme si, že chýbajúce zdroje si bude môcť získať na základe toho, že sa bude podieľať na potrebných a úspešných projektoch v oblasti vedeckej a výskumnej činnosti," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu