Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deti s vysokým IQ majú o zábavu postarané: Leto môžu tráviť v tábore Mensy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nadané deti s vysokým IQ môžu stráviť letné prázdniny spolu s organizáciou Mensa Slovensko. Mensa pre nadané deti v auguste pripravila letný tábor v Kremnici. Program tábora pre nadané deti bude zameraný najmä na logiku, rozvíjanie pamäte a rôznych druhov inteligencie. Informovala o tom predsedníčka Mensa Slovensko Hana Dojčanová.

Rodičia môžu svoje rozumovo nadané deti prihlásiť na dva táborové turnusy. Prvý, od 2. do 9. augusta, je určený pre menšie deti do 14 rokov, od 9. do 17. augusta bude tábor hostiť mládež nad 14 rokov. Cena sedemdňového turnusu je 146 eur, za osem dní v tábore rodičia zaplatia 167 eur. 

Organizácia Mensa Slovensko tábor delí na dve vekové skupiny, aby tak vedeli pripraviť program pre obe vekové kategórie. Podľa informácii od Hany Dojčanovej však vekové rozdelenie nie je striktné a je len na rodičoch, do ktorej skupiny svoje nadané dieťa prihlásia. Podľa predsedníčky Mensy Slovensko Dojčanovej, tábor nemá žiadne obmedzenia, najmenšie deti by sa však mali vedieť samostatne umyť, najesť a obliecť. V tábore radi privítajú aj staršiu mládež, napríklad od 16 do 18 rokov, ktorí sa vedia v kolektíve rozumne zabávať a majú záujem o pestrý program. 

"Ale ak si niekto predstavuje, že bude mať týždeň pokoj od rodičov a celé dni bude sedieť na múriku so slúchadlami na hlave, nech radšej ide s kamošmi na čunder," odkazujú organizátori letného tábora. 

Letný tábor je určený pre deti a mládež s vysokým IQ, ktoré často vyžadujú individuálny prístup, preto ani táborový program nebude pevne stanovený. Väčšina programu bude podľa Dojčanovej zameraná hravo súťažne, pripravené budú individuálne súťaže so zameraním na logiku, rozvoj pamäte a rôznych druhov inteligencie. Mensa pre deti pripravila aj prednášku, v ktorej sa deti dozvedia prečo havarovali raketoplány Challanger a Columbia. 

Vlastnú prednášku si môžu pripraviť aj deti, ktoré chcú svojim rovesníkom predstaviť niečo, čo ich zaujíma. Zmerať si svoje rozumové schopnosti budú môcť deti aj v logických spoločenských hrách. Šport je v táboroch Mensy Slovensko skôr okrajovou záležitosťou, pohybové aktivity však radi podporia, informuje Dojčanová. Prihláška do tábora i viac informácií je na www.mensa.sk. 

Nezisková organizácia Mensa Slovensko je súčasťou materskej organizácie Mensa International, ktorá vznikla v roku 1946 a sídli v Londýne. Združuje takmer stotisíc ľudí zo sto krajín sveta. Jej členmi sú obyčajní ľudia, učitelia, lekári, právnici, vedci, politici i nositelia Nobelovej ceny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu