Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bratislave možno bude planetárium: Slovensko je jediné, kto ho v hlavnom meste nemá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – V Bratislave by mohlo v najbližších rokoch vyrásť planetárium. Kampaň za jeho vybudovanie v hlavnom meste spustilo občianske združenie Slovenské planetáriá. Myšlienke je naklonené Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

 "V spolupráci s priamo riadenou organizáciou MŠVVŠ - Centrom vedecko-technických informácií, hľadáme možnosť, akým spôsobom cez národný projekt získať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov, ktoré by mohli byť využité práve na investíciu do takejto aktivity," uviedol tlačový odbor rezortu.

Aktivisti, ktorí spustili na internete kampaň, upozorňujú, že v regióne Bratislavského kraja žije približne 600.000 obyvateľov a nie je tam k dispozícií ani jedno planetárium. "Porovnateľne veľké Brno má moderne renovovanú hvezdáreň a planetárium, ktoré navštívi až 100.000 ľudí ročne," povedal Juraj Kubica z OZ Slovenské planetáriá. Opakované iniciatívy za výstavbu planetária v Bratislave sa podľa iniciátorov kampane datujú od 30. rokov 20. storočia. "Pre turbulentné spoločenské zmeny sa žiaden projekt nerealizoval do úspešného konca. Bratislava tak naďalej zostáva jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá planetárium, ba už viac ako 10 rokov ani žiadne iné verejné astronomické pracovisko," podčiarkli predstavitelia združenia.

Podľa iniciátorov kampane by Slovensko mohlo získať prostriedky na vybudovanie planetáriá práve z eurofondov. Slovensko z týchto zdrojov môže čerpať aj prostriedky na popularizáciu vedy a techniky. Z operačného programu Výskum a inovácie by SR mohla na roky 2014-2020 dostať viac ako 2,2 miliardy eura. Vyplýva to z návrhu, ktorý rezort pred pár dňami predložil do pripomienkového konania. Výstavba planetária by podľa občianskeho združenia stála asi štyri milióny eur. "Výstavba planetária tematicky spadá pod popularizáciu vedy a techniky, čo je hneď prvá priorita nového operačného programu Výskum a inovácie. Prekážkou teda zostáva obmedzené čerpanie prostriedkov pre Bratislavský kraj," upozorňujú aktivisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu