Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúci prípad odobratia dieťatka matke v Bratislave: Prehovorila Tomáškova rodina!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Prípad Tomáška, ktorý bol takmer štyri mesiace v detskom domove po tom, čo sociálka zanedbala potrebné kroky, otriasol Slovenskom. Štvorročného chlapčeka vyňal z rodiny súd na podnet „fundovaných“ sociálnych pracovníkov, ktorí viac nekonali, ako konali. Podarilo sa nám zistiť ďalšie detaily príbehu. Ponúkame vám pohľad zo strany mamy Moniky a prehovorili aj učiteľky, ktoré nechtiac celú mašinériu okolo Tomáška spustili.

V prípade odobratia štvorročného Tomáška z rodiny sa vráťme na začiatok. Chlapček žil síce bez otca, ale v úplne normálnej rodine. Jeho mama Monika je predavačka, starý otec pracuje ako kamionista a babička je zamestnaná tiež. Celkový čistý mesačný príjem rodiny sa pohybuje pri sume okolo 1200 eur.    

Ako sa to začalo

Tomáško navštevoval materskú škôlku v mieste svojho bydliska. Učiteľky si však začali všímať, že okolo chlapčeka nie je všetko v poriadku. Podľa nich bol zanedbaný a špinavý. Riaditeľka škôlky preto súhlasila s podaním podnetu na zanedbávanie na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Triedne učiteľky požadovali, aby sociálka zabezpečila nejakým spôsobom dohľad nad mamou Monikou. Situácia sa odohrala ešte v novembri minulého roku.

„Škôlka mohla podať akýkoľvek podnet. Ide o to, akým spôsobom sociálka podnet prešetrovala. Odpoveď znie – žiadnym,“ povedala pre Topky.sk Ida Želinská, sociálna poradkyňa, ktorá sa rozhodla zastupovať matku v tomto zložitom prípade a o celej zamotanej kauze prehovorila.  

Je pravdou, že rodina Tomáška bola v čase, keď sa celý nepríjemný kolobeh so sociálkou začal, v konflikte. Mama neskoro platila za škôlku a kontaktu s učiteľkami sa vyhýbala. „Učiteľky zrejme spanikárili a nevedeli, čo môžu svojím konaním spustiť. Vôbec nerátali s tým, aký nepríjemný kolotoč rozbehli,“ vysvetľuje Želinská.

Nepríjemný úradnícky kolotoč a pochybenie sociálky

O tom, že rozhýbanie nepríjemnej úradnej mašinérie najviac poškodilo nevinné dieťatko, niet pochýb. Po podaní podnetu na sociálku totiž pracovníčka ÚPSVaR učiteľkám povedala, aby Tomáška previezli do nemocnice na Kramáre. Tam pobudol dva dni. Z nemocnice ho s nálezom modrina staršieho dáta, opuch zápästia a atopický ekzém umiestnili rovno do detského domova. Úrad totiž požiadal bratislavský okresný súd o vyňatie dieťaťa z rodiny pre ohrozenie života a zdravia. Súd vyhovel a vydal predbežné opatrenie.

„Jednoznačne je kľúčovou chybou postup sociálky, ktorá nehovorila s dieťaťom pred jeho vyňatím z rodiny - a ani potom, ak nerátame cestu autom do detského domova. Naozaj. Nepýtala sa, nezisťovala. Najbližšiu rodinu a domácnosť, v ktorej dieťa žije, videli pracovníci zo sociálky až dva týždne po tom, čo už dieťa bolo v detskom domove. Nehľadali v širšej rodine "bezpečných ľudí", ako sú tety, starí rodičia, či krstná mama, u ktorých by mohlo dieťa byť, kým prebehne napr. policajné vyšetrovanie,“ vysvetľuje sociálna poradkyňa a dodáva: „Keď Tomáško chodil domov na "návštevný pobyt" z detského domova, zo sociálky nikto neprišiel skontrolovať, či ho náhodou niekto netýra.“

Chlapček tak skončil kvôli neschopnosti úradov takmer štyri mesiace mimo rodiny. Sociálka konala, lepšie povedané nekonala a dieťatko odrazu stratilo istoty a bezpečie. Úrad sa však bráni: „Úrad urobil všetky kroky v záujme odvrátenia rizika ohrozenia maloletého dieťaťa a zároveň o vykonaných krokoch a následných postupoch matku informoval. Podporou rozhodnutia sociálnych pracovníkov požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia a umiestnenie dieťaťa mimo rodičovskej starostlivosti, boli okrem iného aj stanoviská škôlky a nemocnice,“ povedal Peter Zeman, hovorca ÚPSVaR. Podotýkame, že dieťatko nikto nepodrobil psychologickým, ani psychiatrickým testom a pracovníci zo sociálky prvýkrát navštívili rodinu dieťatka dva týždne po jeho odobratí.

Chlapček je konečne s mamou

Tomáškova rodina sa cíti poškodená. Po zdĺhavých ťahaniciach a úradných obštrukciách je chlapček od 5. marca konečne opäť doma. Ak sa pýtate, koľkokrát odvtedy navštívila sociálna pracovníčka ľudí, na ktorých napísala podnet súdu, aby im odobrali dieťa, odpoveď je raz. Návšteva pritom trvala pätnásť minút.

Moniku teraz čaká súd. V máji ho musí vyhrať a preukázať, že je dobrá mama. Je presvedčená a odhodlaná za svoju pravdu bojovať a nebojí sa postaviť proti inštitúciám, ktoré jej na istý čas rozbili rodinu a odtrhli od nej synčeka. „Rodina je presvedčená, že im bolo ublížené. Preto sa bude chcieť dohodnúť s aktérmi tohto príbehu: so škôlkou, Detskou fakultnou nemocnicou a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava, aby to, čo spôsobili nesprávnym úradným postupom nejako napravili,“ ozrejmuje ďalší postup v zamotanom prípade Želinská a odhodlane dodáva: „My sme vlastne tak trochu naivne čakali, že ich to napadne samých, že prídu so slovami prepáč Tomino, my sme to dopackali. Tu máš auto, skladačku a tu máš pár korún, ktoré sú určené na to, aby si mohol ďalší rok chodiť na futbal a v lete do tábora, lebo naše chyby zaplatila teraz tvoja mama, tak jej to bude chýbať. Nie. Tu, v krajinke, sa to takto nerobí. Všetci tu rátajú s tým, že Tomáš je príliš malý na to, aby sa išiel súdiť so štátom, ktorý ho namiesto toho, aby ho chránil, poškodil. Že on je malý a jeho mama na to nebude mať dosť peňazí, času, ani síl. Mýlia sa.“

Učiteľky konali v záujme dieťaťa, ublížiť nechceli

Z celej nepríjemnej situácie sú okrem rodiny azda najviac nešťastné učiteľky, ktoré prípad okolo chlapčeka rozvírili tým, že podali písomný podnet na sociálku. Svoje kroky, ktoré robili v najlepšej viere pre dobro dieťaťa teraz ľutujú: „Sme učiteľky a konali sme podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Je našou povinnosťou aj takto sa starať o detičky. Naozaj sme mali podozrenie, že dieťa je zanedbávané. Išlo nám o to, aby sociálka kontaktovala rodinu a posúdila situáciu v nej. Ako sa oni zachovali a postavili k prípadu, rozhodne nebolo správe. Podali sme len podnet, nikto nehovoril o týraní,“ povedali učiteľky materskej škôlky pre Topky.sk.  

So škôlkou sa Tomáškova rodina, podľa slov zástupkyne matky, dohodla férovo. „Sadli sme si, prebrali sme príbeh bod po bode a dohodli sme sa na tom, že škôlka dá Tomášovej rodine oficiálne "prepáčte" za nesprávne úradné postupy, najmä za to, že pani učiteľka naozaj bez zákonného podkladu odviezla Tomáša do Detskej fakultnej nemocnice,“ ozrejmuje Želinská a dodáva: „Dohodli sme sa aj na tom, že spolu urobíme workshop pre pani učiteľky, aby v budúcnosti vedeli, ako zákonne postupovať a kde sú riziká toho, ako môžu nechcene spustiť mašinériu, ktorou ublížia dieťaťu.“

Psychický dopad na nevinného Tomáška

Monika je teraz nesmierne rada, že Tomáško je doma. Bezsenné noci, beznádej a totálne zúfalstvo z odlúčenia synčeka, vystriedala obrovská radosť z jeho návratu. Na všetko by najradšej zabudla. Horšie je však na tom jej štvorročný synček. Odlúčenie od milovanej rodiny ho poznačilo a aká hlboká je jeho trauma sa uvidí v polovici mája, keď bude ukončené jeho psychiatrické vyšetrenie. Od mamičky sa od návratu z detského domova nepohol, a to doslova.

„Zámerom Tomášovej rodiny nie je primárne vytĺcť peniaze ako odškodné, ale prinútiť inštitúcie, aby zmenili svoje správanie a prístup v podobných prípadoch,“ uzatvára Želinská.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu