Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvrat v kauze odobratia malého Tomáška: Sociálka pomohla, chlapček žije v šťastnej rodine!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – V kauze odobratia Tomáška (5), o ktorej sme informovali ešte v apríli, nastal podstatný zvrat. Medializovaný prípad nabral enormné rozmery a mnohých chytil za srdce. Chlapček bol štyri mesiace bez svojej mamy Moniky. Zdalo sa, že vo veci nikto nekoná. Tomáško je už ale niekoľko mesiacov opäť doma. Rodina je zaradená v špeciálnom programe stanovenom sociálkou. Podľa ombudsmanky, ktorá sa kauzou zaoberala, úrad nepochybil. Tu je jej stanovisko.

Koncom novembra vyňala sociálnoprávna ochrana detí a sociálna kuratela v Bratislave na základe oznámenia z materskej škôlky v Ružinove Tomáška na čas zo starostlivosti matky.

Matka dieťaťa požiadala verejnú ochrankyňu práv o prešetrenie postupu úradníkov. Odpovede sa dočkala. „Konštatujem, že porušenie základných práv maloletého chlapca som zo strany Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava nezistila. V podnete uvedené námietky som po preskúmaní všetkých skutočností vyhodnotila ako neopodstatnené,“ uvádza ombudsmanka.

Pretriasaná kauza okolo malého Tomáška

„Prišiel podnet z miestneho úradu Ružinov na ÚPSVaR. V podnete sa píše, že dieťa je zanedbané, že často chodí s modrinami. Na druhý deň išli sociálne pracovníčky do škôlky, kde im opísali celú situáciu. V materskej škôlke dostali od sociálky odporúčanie, že ak by nejaký problém bol, tak nech kontaktujú úrad práce,“ povedala ešte v apríli Jana Lukáčová z ÚPSVaR a dodala, že materská škôlka úrad aj kontaktovala. Chlapček mal opuchnutú ruku, veľmi plakal a mal modriny. Dieťa odniesli do bratislavskej nemocnice na Kramáre. Následne ho umiestnili do náhradnej rodiny. 

„V uvedenom prípade úrad práce si splnil všetky funkcie tak, ako mu to zákon ukladá. Po doručení podnetu z viacerých inštitúcií v zmysle postupu určenom internou normou vyhodnotil mieru ohrozenia dieťaťa a vzhľadom na všetky okolnosti a získané informácie bezodkladne vykonal potrebné kroky za účelom minimalizácie čo aj potenciálneho ohrozenia maloletého,“ hovorí verejná ochrankyňa práv a dodáva, že úrad ďalej vykonával všetky potrebné kroky tak na žiadosť súdu, orgánov činných v trestnom konaní, ako aj pre potreby realizácie ďalších krokov sociálnoprávnej ochrany.

O prípad sa úrad intenzívne zaujímal

Verejná ochrankyňa práv skonštatovala, že sociálka priebežne poskytovala Monike poradenstvo, pomoc aj potrebné informácie. Zisťovala vývoj situácie v rodine, zisťoval priebeh kontaktu matky so synčekom. V priebehu súdneho konania sa Monika oboznamovala so všetkými dôkazmi. Snahou sociálky bolo dieťa v rodine ponechať. To potvrdili aj slová Lukáčovej z apríla tohto roku: „My si nemyslíme, že je dobré dieťa vyberať z rodiny. Celý systém práce je nasmerovaný tak, aby sa zachovala rodina, aby čo najmenej detí bolo vyberaných. Zámerom celého procesu bolo, aby sa dala dokopy rodina. Len to dieťa tam nemôžete nechať, ak je podozrenie. Pre dieťa sa zvolila najlepšia náhradná starostlivosť, aká sa dala – išlo do profesionálnej rodiny,“

Verejná ochrankyňa práv potvrdila, že počas Tomáškovho pobytu u profesionálnej matky s ním pracoval psychológ detského domova. Chlapček mal možnosť vyjadriť svoj názor. „Pohovor s maloletým bol vykonaný viackrát. Súd konajúci vo veci zisťovanie názoru maloletého v čase preskúmavania podnetu nežiadal,“ konštatuje ombudsmanka.

Konečne je Monika so svojím synčekom šťastná 

Ako informovala Lukáčová, v súčasnosti úrad naďalej s rodinou pracuje podľa zákonných povinností.

Sme radi, že proces je v tejto chvíli už legitímny a takýto je od momentu, keď začal spolupracovať detský domov, ktorý umožnil návštevy, od kedy sa o prípad začala sociálka skutočne zaujímať. Nastavila program a zaujala stanovisko, že deti by sa mali na takýto dlhý čas z rodiny odobrať po dôslednom preskúmaní a že separácia od matky mala byť kratšia. To ostáva nezmené,“ hovorí zástupkyňa Tomáškovej mamy Ida Želinská. Dodáva, že chlapček je momentálne so svojou mamou šťastný. Sociálka sa o nich intenzívne zaujíma a v rámci nastaveného programu aj patrične stará.

Rodina však prišla o škôlku, do ktorej chlapček chodil. Od septembra nastupuje do inej ružinovskej škôlky. 

"Dovoľujem si upozorniť na to, že ak otvoríme Pandorinu skrinku a dovolíme, aby čas, ktorý je od prijatia podnetu sociálkou po riadne vyšetrenie dieťaťa, či nemá symptómy týrania dlhý ako v tomto prípade, môže sa stať, že udávanie človeka človekom, že ubližuje deťom, sa môže stať veľmi funkčným nástrojom pomsty medzi ľuďmi," dodáva Želinská. Zároveň poukazuje na to, že keby sa úrady o dieťa zaujímali hneď, skôr by bolo jasné, či ho môžu späť vrátiť do rodiny alebo ponechať v detskom domove. Dieťa by neutrpelo psychický šok, pretože proces návratu je dlhý. 

Tomáško je po štvormesačnom odlúčení od začiatku marca tohto roku opäť so svojou mamou. Koncom mája mal byť súd, na ktorom mala Monika dokázať, že je starostlivou mamičkou. Kvôli práceneschopnosti sudkyne je termín pojednávania presunutý na september. Podľa Želinskej, sociálka momentálne nemá voči Monikinej starostlivosti žiadne výhrady.  

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu