Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficove objatia so šéfom US Steel: Gestá, ktoré prezradili tajomstvá dohody!?

Robert Fico a David Lintour v továrni US Steel Košice. Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a David Lintour v továrni US Steel Košice. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo vrcholových rokovaniach niekedy ide skutočne o všetko. Nebolo to inak ani pri posledných stretnutiach premiéra Roberta Fica s americkými manažérmi spoločnosti US Steel. Človek v takýchto situáciách komunikuje nielen slovami, ale aj gestami. Tie často bývajú veľavravné a podľa dvoch odborníčok sa premiér na rokovaniach zrejme nechal zatlačiť do defenzívy.

Robert Fico s predstaviteľmi US Steel absolvoval dve verejné stretnutia. Jedno v americkom Pittsburghu a druhé priamo v Košiciach. Na oboch použili americkí manažéri rovnaké gesto, pri podaní ruky položili Ficovi ľavačku na jeho rameno. Neverbálna komunikácia pritom niekedy prezradí viac ako slová. "Robert Fico je určite najtalentovanejší komunikátor, akých sme tu kedy mali. Ale aj majstrovi občas uniknú detaily. Fenomén tzv. "upper hand", ktorý na neho bravúrne zahral šéf U.S. Steelu, dáva nášho premiéra automaticky dole. Učebnicový príklad toho, ako získať neverbálne prevahu," napísala na Facebooku bývalá moderátorka a PR manažérka Silvia Kušnírová.

Stretnutie premiéra s Johnom Surmom v Pittsburghu.
Zobraziť galériu (2)
Stretnutie premiéra s Johnom Surmom v Pittsburghu.  (Zdroj: SITA)

Podobne fotografie okomentovala aj odborníčka na komunikáciu Eva Martinovičová. "Všimnite si ako John Surma podáva ruku. Jeho dlaň je otočená mierne nadol. Je to gesto nadradenosti, spolu s dotykom ramena pôsobí dominantne, ako keby vyjadrovalo: synak, spravil si dobre," povedala Topkám Martinovičová. Upozornila pritom, že seveoramerická kultúra je o čosi uvoľnenejšia ako európska. Američania sa bežne oslovujú krstnými menami, osobný dotyk je tam bežnejší ako na rokovaniach v Európe. Niektoré gestá, alebo pohyby, ktoré sú za oceánom bežné, sa Európanovi môžu javiť ako agresívne.

Robert Fico a David Lintour v Košiciach
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a David Lintour v Košiciach  (Zdroj: SITA)

Fotografia z továrne podľa Martinovičovej pôsobí o čosi družnejšie. "Neverbálna komunikácia je zručnosť, teda dá sa naučiť. Ale nedá sa celkom ovládnuť, pretože je riadená našimi emóciami," dodala Martinovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu