Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kalamita úraduje: V Maďarsku stav ohrozenia, v Tatrách zúril orkán

Sneh a vietor komplikujú dopravu na celom Slovensku Zobraziť galériu (101)
Sneh a vietor komplikujú dopravu na celom Slovensku (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Slovensko aj dnes potrápi silný vietor a husté sneženie. Do dnešného poludnia platí v okresoch Prešovského, Košického, Žilinského a Banskobystrického kraja výstraha 3. stupňa. Výstrahu 1. stupňa pred nárazovým vetrom vydal SHMÚ aj pre ostatné časti Slovenska. V okresoch Košického a Prešovského kraja meteorológovia očakávajú aj intenzívne sneženie, pričom napadnúť môže až 25 centimetrov nového snehu.

Vaše tipy

19:08 SHMÚ dnes informoval, že priemerná rýchlosť vetra na Chopku dosahovala rýchlosť okolo 33 m/s. Išlo teda o orkán. Najsilnejšie vietor ale udrel dnes na Skalnatom Plese, kde v nárazoch dosiahol rýchlosť neuveriteľných 66 m/s, čo je 238km/h!

18:15 Situácia na cestách v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa pomaly zlepšuje, informoval riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák. "Postupne nám vietor ustáva, nie však všade, to nám umožňuje nasadiť ďalšie kapacity, ktoré sme museli presunúť na cesty 1. triedy. Podarilo sa nám síce sprejazdniť cesty medzi východom a západom kraja v okolí Vranova nad Topľou, Popradu a Prešova. Horšia situácia je teraz ale na severe," konkretizoval Kozák.

17:42 Autobusy v okolí Šamorína, Senca a Budmeríc už premávajú.

17:35 Na západe Maďarska je stále kritická situácia kvôli sneženiu a silnému vetru. Autá zapadnuté v snehu sa pokúšajú vyslobodiť pluhmi, vojenskou technikou, dokonca i tankami. Na pomoc stále čakajú posádky stoviek áut.

Na západe Maďarska je
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: SITA)

Podľa spravodajského servera Nol.hu po dlhej úvahe pustili na diaľnice aj pásové vozidlá armády, aby pomohli v záchranných akciách. Na diaľnici M1 rozobrali na viacerých miestach zvodidlá, aby sa autá, ktoré nemohli pokračovať kvôli prekážkam, sa mohli otočiť späť. Na cestách uviazlo doposiaľ 5446 vozidiel, na železnici 18 vlakov a v 160 obciach bola prerušená dodávka elektriny.

17:20 V Zemianskej Olči uviazlo približne 200 áut v snehových závejoch.

17:05 Výpadok elektrickej energie na východnom Slovensku malo dnes o 16.00 h kvôli snehovej kalamite ešte približne 3000 odberných miest. Postihnuté regióny ostali Rožňava, Poprad a Spišská Nová Ves, z michalovského regiónu už len Kráľovský Chlmec.

16:32 Pre vodičov stále pretrváva uzavretie úseku Šalková - Sásová v Banskej Bystrici, náhradná trasa vedie po obchvate mesta R1. Z priľahlých stromov popri ceste totiž v dôsledku silného vetra padajú konáre.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Horský priechod Donovaly, ktorý bol zatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov, už otvorili pre všetku dopravu. Na priechode Telgárt - Pusté Pole sa tvoria snehové záveje a je tu silný nárazový vietor, nákladné autá teda musia použiť snežné reťaze. Záveje sa tvoria aj na ďalších úsekoch stredného Slovenska, a to na Čertovici a ceste na Šumiac.

Zafúkaný vlak RegioJet v Zlatnej na Ostrove
Zobraziť galériu (101)
Zafúkaný vlak RegioJet v Zlatnej na Ostrove  (Zdroj: Tip čitateľa, )

16:07 Situácia na cestách stredného a západného Slovenska sa začína zlepšovať. Krízový štáb rezortu dopravy už zrušil 3. situačný stupeň na ceste medzi Breznom a Telgártom. Cesta je čiastočne prejazdná a cestári tam pracujú na jej sprejazdnení v oboch smeroch. Naďalej však platí 3. kalamitný stupeň pre všetky cesty v Prešovskom a cesty I. triedy v Košickom kraji, ako aj v okolí Komárna.

Neprejazdná ostáva diaľnica D1 pri Poprade. V smere do Jánoviec sú odpratané všetky kamióny. Cestári pracujú aj na odprataní kamiónov v opačnom smere. Úsek je však stále uzavretý, pretože viditeľnosť je tam do jedného metra. Agentúru SITA informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

16:00 V Košickom kraji stále sneží a fúka mimoriadne silný, nárazový vietor. Cestári v okrese Trebišov v spolupráci s vojakmi a Záchrannou brigádou HaZZ z Humenného sprejazdnili viacero z 19 úsekov ciest, ktoré boli dnes ráno neprejazdné. Stále ostávajú neprejazdné cesty Luhyňa Čerhov, Novosad – Hrčeľ – Veľaty – Michaľany, Dvorianky – Albinov, Ladmovce – Zemplín, Čerhov – Veľká Tŕňa, Cejkov – Borša, Hrčeľ – spojka, Nižný Žipov - Lastovce, Kažimír – Byšta, Malá Bara – Veľká Bara, Zemplínske Jastrabie – Cejkov. Ostatné cesty sú prejazdné.

15:55 Vietor už narobil škodu aj na majetku mesta Poprad. Hovorca miestnej samosprávy Marián Galajda informoval, že okrem iného silný vietor v priebehu dňa zlomil rampu v zbernom centre na sídlisku Juh. "Strom spadol aj v areáli Základnej školy v Spišskej Sobote a neďaleko Domu kultúry. Na Rázusovej ulici podfúklo strechu na nájomnom bytovom dome," doplnil Galajda. Okrem toho na Základnej škole na ulici Komenského odtrhlo striešku pri vchode do telocvične.

15:40 Medzi stovkami vozidiel, ktoré vytvárajú niekoľkokilometrové kolóny na maďarských cestách, je aj autobus so slovenskými žiakmi. Školáci uviazli pri dedinke Csila. Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, maďarské orgány v predpoludňajších hodinách deťom zaobstarali teplú stravu a nápoje. Autobus nemôže zísť z diaľnice na cestu na Komárno, pretože tá je stále uzavretá. Na mieste sú aj príslušníci maďarskej polície.

Práce na sprejazdnení úseku diaľnice postupujú pre silný nárazový vietor veľmi pomaly. Zastupiteľský úrad SR v Budapešti informoval, že všetci slovenskí občania, ktorí uviazli na maďarských diaľniciach a cestách prvej triedy, sú v poriadku. Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zasadá od dnešného rána krízový štáb, ktorý situáciu priebežne vyhodnocuje a prijíma opatrenia. Vodičom, ktorí uviazli na diaľniciach, rezort diplomacie odporúča, aby nevychádzali z vozidiel a nepokúšali sa opustiť diaľnicu pešo. Slovenským občanom je k dispozícii nepretržite informačná linka ministerstva na čísle 02/59 78 59 78 ako aj telefonická linka nášho zastupiteľského úradu v Budapešti +36 30 26 95 997.

15:34 Viaceré úseky ciest v okrese Michalovce, kde je pre nepriaznivé počasie vyhlásená mimoriadna situácia, sú ešte stále neprejazdné. Situácia v tejto časti Zemplína sa však začína upokojovať. Ako informovala Katarína Ujcová zo Správy ciest Košického samosprávneho kraja, úsek 3. kategórie medzi Nacinou Vsou a Vybúchancom je momentálne neprejazdný, rovnako ako aj cesta 3. triedy medzi obcami Stretava, Stretavka a Drahňov.

Ďalšie cesty zaviate snehom sú nepriechodné pre motoristov na úsekoch Falkušovce - Dúbravka a na ceste smerom k železničnej stanici v Bánovciach nad Ondavou. Cestárom sa však vďaka nepretržitej práci, výpomoci externých firiem a hasičov, ako i miernemu zlepšeniu počasia, podarilo v priebehu dňa sprejazdniť viacero úsekov, ktoré boli ráno pre motoristov nepriechodné.

Maďarskí vodiči uviazli na 16 hodín, pomáhali im aj Rakúšania

15:31 Situácia na cestách u našich južných susedov je kritická. Vodičov, ktorí uviazli na diaľnici M1 pri Győri ide ratovať aj rakúsky Červený kríž. Konvoj s prvou pomocou, teplým čajom a potravinami už vyráža a predpokladá sa, že to bude 30 až 40 vozidiel.

Niekoľko tisíc vodičov zostalo uväznených vo svojich autách viac než 16 hodín, nie všetci mali dosť paliva, aby si mohli aspoň motorom kúriť. Pre maďarské médiá sa posťažovali, že síce ráno pre nich prišiel zberný autobus, no bez jedla a bez potrebných tekutín. Okrem teplých nápojov chýbajú uviaznutým vodičom aj základné informácie. Nikto im oficiálne o vzniknutej situácii nič neoznámil. 

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: FB)

V ranných hodinách už vodiči stratili trpezlivosť a pomocou skrutkovačov začali rozoberať zvodidlá, ktoré im bránili vo výjazde. Od okoloidúcich hasičov si chceli požičať karbobrúsku, no nepochodili. Nakoniec zvodidlá odstránili policajti.

"Moje deti sú už pomaly 20 hodín v zajatí snehu na M1. Kolóna je dlhá niekoľko kilometrov, autá sa nedokážu pohnúť. Sú bez vody, a aj svoje fyzické potreby musia robiť v aute. Zatiaľ nevideli okolo seba žiaden pohyb, nevedia kedy dorazí pomoc,“ píše znepokojujúco jeden rodič.

Maďarsko sa aktuálne vďaka extrémnym poveternostným podmienkam ľudsky zomklo. Spolupatričnosť má svoje miesto aj na sociálnej sieti, kde okrem hotelov, či kempov, svoje voľné ubytovacie kapacity a teplé jedlo zadarmo ponúkajú aj fyzické osoby.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: FB)


Problémy s komunikáciou sú aj napriek tomu, že každý vodič má pri sebe mobil. Drobné  technické rady sa cez sociálnu sieť šíria rýchlo. Napríklad ako si aktivovať záložné nabíjanie priamo z batérie mobilu, aby sa v kritickej situácii dalo volať. To však v mnohých prípadoch nepomohlo, pretože niektoré BTS stanice zostali bez elektriny.

V záchrannej akcii je v Maďarsku aktuálne nasadených:

- ochrana pred katastrofami: 920 ľudí a 209 prostriedkov
- polícia: 2540 ľudí a 189 vozidiel
- záchranári: 174 ľudí a 69 sanitiek
- protiteroristická jednotka: 43 ľudí a 28 vozidiel
- armáda: 12 ľudí a 6 kusov špeciálnej techniky
- hasiči: 296 ľudí a 65 kusov techniky
- cestári: 660 ľudí a 535 kusov techniky
- dobrovoľníci: 5074 ľudí a 30 kusov technických prostriedkov

15:14 Bartošovce, dedinka v Bardejovskom okrese, je odrezaná od sveta. "Od rána nie je do obce žiadny prístup, nedostalo sa tu ani jedno auto a to je už 15:00 hod," napísal nám čitateľ Martin. V smere na Hertnik uviazli na ceste autá, fúka tam silný vietor so snehom a viditeľnosť je takmer nulová. Smer na Janovce je taktiež neprejazdný. "Snáď nás tu niekto nájde," zúfa Martin.

15:09 Hasiči v Košickom kraji v priebehu štvrtka (15. marca) a dnešného poludnia museli pre extrémne počasie uskutočniť 97 výjazdov. Počas 24 hodín najčastejšie odstraňovali spadnuté stromy na cestách (35-krát), pomáhali pri vyslobodzovaní zapadnutých automobilov (20) a pri dopravných nehodách (13).

Hasičov volali aj ku skríženým a prevráteným kamiónom na vozovke (5), a strhnutým alebo poškodeným strechám (7). TASR o tom dnes informoval hovorca košického Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Ladislav Fatura.

15:06 Popradskí hasiči sa od rána kvôli kalamite nezastavili, od polnoci už absolvovali viac ako 15 výjazdov. "Najvážnejšia situácia bola od polnoci na diaľnici D1 v úseku Poprad - Jánovce. Táto časť diaľnice je odstavená, keďže tam uviazli kamióny, dodávkové a osobné vozidlá. My sme týmto cestujúcim pomáhali dostať sa z vozidiel na čerpaciu stanicu v Spišskom Štvrtku, keďže na diaľnici silno fúkalo, bola tam zima a nie všetci mali dostatok benzínu, aby tam mohli prečkať víchricu," priblížil šéf popradských hasičov Ondrej Šproch.

15:05 Čitateľka Martina sa s nami podelila o zábery z cesty medzi Palárikovom a Šuranmi.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:54 Na zasnežených cestách smerom od Nových Zámkov po Štúrovo zapadlo asi šesť kamiónov a niekoľko áut, sú len ťažko prejazdné. Napísala nám to čitateľka Jarka, ktorá cestovala smerom z Nitry do Nových Zámkov, kde sa jej naskytol pohľad ako z katastrofického filmu. "Cestou sme stretli jeden jediný traktor, ktorý odhŕňal záveje," napísala.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Cesta v Nových Zámkoch je takmer neprejazdná

Nové Zámky

14:47 Z bratislavskej hlavnej stanice do Košíc a Nových Zámkov už odchádzajú vlaky načas a situácia sa postupne stabilizuje. Niektoré rýchliky a osobné vlaky meškajú do 50 minút z dôvodu obehu súprav. ZSSK odrieka osobné vlaky na trati medzi Zvolenom a Fiľakovom a na trati Zvolen – Levice – Nové Zámky. Polovicu vlakov odriekla spoločnosť na trati Čierna nad Tisou a Slovenské Nové Mesto, kde nejazdí elektrická trakcia.

"Trať Slivník – Trebišov je neprejazdná a vlaky jazdia odklonom cez Michaľany," dodala Šubrtová. Vo Vysokých Tatrách v úseku Štrbské Pleso a Vyšné Hágy nejazdí Tatranská elektrická železnica (TEŽ). ZSSK preto zabezpečila náhradnú autobusovú dopravu. "Naďalej je neprejazdná trať Tisovec – Pohronská Polhora z dôvodu zaplavenia trate," dodala.

14:40 Počasie komplikuje dopravu aj na severe Slovenska. V celom regióne slovensko-poľského pohraničia je pre zlé poveternostné podmienky a snehovú kalamitu zhoršená dopravná situácia. Kritický je aktuálny stav ciest v Malopoľskom, Podkarpatskom a Sliezskom vojvodstve. Ako informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, uzavreté sú tam viaceré cestné ťahy, najmä pre nákladnú kamiónovú dopravu nad 3,5 tony. Zdržanie evidujú aj na hraničných priechodoch, najmä v regióne východného Slovenska.

14:36 K popadaným stromom a strhnutým strechám smerovali dnes od 7.00 do 13.00 h prevažne hasiči v Banskobystrickom kraji. Ako TASR ďalej informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, v tomto čase evidovali 15 zásahov. Pri deviatich z nich zasahovali v Banskej Bystrici a okolitých obciach. Ostatné zásahy absolvovali v okresoch Žiar nad Hronom, Brezno a Revúca. Piater dodal, že zasahovalo 36 hasičov s technikou.

14:34 Horský priechod Pusté Pole medzi obcami Telgárt a Vernár, ktorý bol od 8:35 pre silný nárazový vietor uzavretý, je už zhruba od 13:45 prejazdný pre všetky vozidlá, nákladné však musia mať nasadené snehové reťaze. Od 13:30 je bez obmedzení prejazdný aj horský priechod Donovaly, ktorý bol dnes pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavretý. Informovalo o tom banskobystrické krajské operačné stredisko policajného zboru.

14:31 Na maďarskej diaľnici M1 uviazli aj mladí slovenskí futbaloví reprezentanti. Chlapci do 17 rokov uviazli s autobusom len pár kilometrov pred zjazdom na Komárno, sú však v poriadku a zohrievajú sa teplým čajom.

Kritická situácia na maďarských cestách.
Zobraziť galériu (101)
Kritická situácia na maďarských cestách.  (Zdroj: FB)

14:26 Na maďarských cestách uviazli tisícky ľudí. Pomáha každý, kto môže.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: szeretlekmagyarorszag.hu, fb)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: szeretlekmagyarorszag.hu, fb)

14:24 Košičania by mali na nákupy asi radšej zabudnúť. Aktuálne zábery spred jedného z hypermarketov.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:12 Čitateľovi Jožovi z Podolínca sa podarilo vyhotoviť naozaj nezvyčajné zábery. Uprostred fujavice a kalamity, ktorá vonku vládne, sa prechádzala nebojácna jelenica. "Nenechala sa rušiť ani pri otvorenom okne z pár metrov," napísal nám.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

14:03 Návrat zimného počasia vo štvrtok večer spôsobil dopravné problémy vo východnej časti Rakúska, kde pri jednej z nehôd zahynul 31-ročný Slovák. O situácii v okrese Bruck an der Leitha informovalo krajinské štúdio verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF), podľa ktorého sa smrteľná nehoda stala okolo 21:30 pri obci Regelsbrunn. Auto so Slovákom z neznámeho dôvodu opustilo vozovku a vrazilo do stromu, pričom vodič na mieste podľahol svojim zraneniam.

14:02 Sneženie a silný nárazový vietor spôsobil v Maďarsku vážne problémy aj v železničnej doprave. Maďarské železnice Máv vyzvali ľudí, aby v prípade, že nemusia, necestovali. Takmer všetky vlaky meškajú a niektoré vlakové spoje, ktoré vyrazili na cestu vo štvrtok večer, dnes dopoludnia ešte nedošli do cieľovej stanice.

Najhoršia situácia je na severovýchode a východe krajiny, kde sú najväčšie meškania vlakov. Na staniciach hlásia už iba meškanie vlakov bez časových údajov. Na trati Budapešť-Komárom-Györ museli kvôli závejom uzatvoriť jednu koľaj.

13:48 Školy zatvárajú aj v Košickom kraji. Nevyučovalo sa napríklad na Gymnáziu v Trebišove, pre zaviate cesty nemohla prísť do práce ani riaditeľka. "Neučí sa, došlo nám len 30 percent detí, chýbali nám aj učitelia, ktorí nedošli," uviedla zástupkyňa riaditeľky Anna Sokolová.

Aj v Košiciach a
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: SITA)

Vyučovanie museli zrušiť aj na Základnej škole s materskou školou v Slanci (okres Košice - okolie). "Škola dnes nevyučuje, neprišli nám žiaci, vôbec neprišli z Kalše, tá je odrezaná od sveta, celé je to tam zaviate. Chýbali nám aj učitelia," skonštatovala riaditeľka školy Helena Štibelová. V rámci materskej školy prišli ráno len dve deti.

13:47 Hraničný priechod Čunovo - Rajka je momentálne uzatvorený pre nákladnú dopravu. Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka tak rozhodlo Maďarsko na základe komplikovanej dopravnej situácie na svojom území. "Z tohto istého dôvodu uzatvorí Slovensko hraničný priechod Brodské z Českej republiky na diaľnici D2," uviedol Jánošík.

Mapa miest s mimoriadnou situáciou

13:42 Pozrite si miesta, ktoré sú snehovou kalamitou zasiahnuté najviac. Na mape, ktorú zverejnilo Ministerstvo vnútra, sú vyznačené oblasti, v ktorých bola vyhlásená mimoriadna situácia. Aktuálne to je na celom území Košického kraja, územného obvodu Komárno, Trebišov, Poprad, Michalovce a Stará Ľubovňa a v obciach Zemianska Oľča, Kolárovo, Brestov, Hucín, Harmanec a Podkonice.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: minv)

V Podkoniciach ľudom neodporúčajú vychádzať von

13:40 Mimoriadnu situáciu vyhlásili dnes o 11.00 h pre veľmi silný vietor v Podkoniciach neďaleko Banskej Bystrice. V obci sú hasiči aj vozidlo hasičskej a záchrannej služby. Obyvatelia boli upozornení, aby nevychádzali z domov, pokiaľ to nie je nevyhnutné. "Pretože naozaj v povetrí lietajú škridle, kusy plechu, striech, konárov, vyvaľuje nám stromy, operatívne sme museli niektoré odpiľovať, aby nepadli na drôty elektrického vedenia," uviedol starosta obce Michal Kukučka.

Veliteľ zásahu Roman Čunderlík uviedol, že posádka na vozidle land rover s tromi hasičmi prišla doobeda a hasiči v obci zabezpečili telefónne stĺpy. "Už je na ceste aj naše sanitné vozidlo hasičskej a záchrannej služby, tiež prídu traja príslušníci, ktorí budú zabezpečovať dedinu v prípade nejakej udalosti, zranenia. Pri tomto vetre sa nedá predpokladať, čo sa môže stať pri záchranných prácach, ktoré si ľudia svojpomocne robia na svojich príbytkoch a snažia sa zachraňovať svoje strechy," uviedol krátko po 12.00 h Čunderlík. Sanitné vozidlo ostane v obci do odvolania mimoriadnej situácie.

13:38 Výpadok elektrickej energie malo na východnom Slovensku dnes napoludnie kvôli snehovej kalamite ešte 11.000 odberných miest. "V porovnaní so stavom o 10.00 h sa podarilo znížiť počet odberných miest bez elektriny o 8000," uviedla Andrea Vlková zo spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE).

Aj v Košiciach a
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: SITA)

13:35 Silný vietor strhol strechu z dielní v objekte Ústavu pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, zasahujú tam hasiči. Pri udalosti sa veľmi poškodilo sedem áut, ktoré parkovali v areáli ústavu. "Na mieste zasahuje sedem príslušníkov Hasičského a záchranného zboru SR," informoval Peter Kovalík z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Práce v teréne koordinuje riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade. Situácia v oblasti Vysokých Tatier je podľa hasičov v dôsledku silného vetra a sneženia veľmi vážna.

13:33 Maďarsko pre nepriaznivé počasie taktiež povolalo armádu.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Hvg.hu)

13:30 Armáda pomáha aj v Trebišove.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:18 Ďalšia FOTO nádielka zo Stropkova od čitateľky Ivanky.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip)

13:15 Obec Vrakúň pri Dunajskej Strede. Zábery nám zaslal čitateľ Eugen. Ich autorom je Július Ilka.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Július Ilka)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Július Ilka)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Július Ilka)

13:10 Príslušníci HaZZ v Prešovskom kraji dnes zasahujú z dôvodu zlej poveternostnej situácie na viacerých úsekoch. Najviac výjazdov zaznamenali v okrese Kežmarok, kde museli zasahovať 6-krát. Išlo prevažne o zaviate a zapadnuté vozidlá na cestách, pričom v jednom prípade odstraňovali príslušníci spadnutý strom na elektrickom vedení.

V okresoch Levoča a Stará Ľubovňa skončili v záveji a v priekope dve sanitky. Hasiči asistovali aj pri zapadnutých osobných autách a pri nehode autobusu. Celkový počet zásahov v tejto chvíli podľa Zuzany Farkasovej dosiahol počet 30 a neustále rastie. Aj napriek veľkému množstvu nehôd a zložitosti situácie nie sú zranené žiadne osoby.

12:51 Preprava medzi Štrbským plesom a Vyšnými Hágmi momentálne už nie je možná ani prostredníctvom autobusovej dopravy. Na Ceste slobody v úseku od Podbanského až po Vyšné Hágy je silná víchrica. V dôsledku silného vetra popadalo na cestu viacero stromov, tie poškodili aj električkové trakčné vedenie. Spadnutý strom zneprejazdnil aj cestu od Vyšných Hágov v smere na Štôlu.

12:47 Následky sneženia a nárazového vetra, ktoré zasiahli Maďarsko v nečakanej intenzite stále výrazne ovplyvňujú situáciu na hlavných a vedľajších cestách. Tisíce ľudí zostávajú naďalej uviaznutí na cestách v okolí Székesfehérváru. Od štvrtka hotely v okolí mesta Siófok a vo všeobecnosti v okolí Balatonu zaznamenali rapídne výkyvy v počte ubytovaných. Hlavným dôvodom je na jednej strane uviaznutie ľudí v autách na diaľnici a väčšine ciest do Székesfehérváru v dôsledku zrážky viac ako 50 vozidiel, na druhej strane vzrástol počet ubytovaných, ktorí sa rozhodli z bezpečnostných dôvodov nepokračovať ďalej v ceste.

12:27 Nová snehová nádielka dnes ráno prekvapila aj obyvateľov Stropkova. Zábery nám poslala čitateľka Ivana.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:25 Primátor mesta Komárna zvolal dnes ráno krízový štáb, ktorý po oboznámení sa so vzniknutou situáciou a po konzultácií s organizátormi podujatia rozhodol, že na území mesta sa dnes nebudú konať žiadne oslavy a zhromaždenia na voľnom priestranstve. TASR o tom informoval hovorca Mestského úradu Komárno Róbert Králik. "Primátor mesta vyzval obyvateľov Komárna, aby v záujme ochrany svojho zdravia počas dnešného dňa odložili svoje cesty a cestovali len v prípade, ak je to mimoriadne nevyhnutné," povedal hovorca.

12:23 V Haligovciach, okres Stará Ľubovna, za noc a napadlo vyše 60 cm snehu. Dokazujú to fotografie čitateľa Erika, ktorý ráno nemohol veriť vlastným očiam.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:20 Z Pustého Poľa už previezli uväznených ľudí zo závejov. Prednosta Obvodného úradu v Prešove Vladimír Jánošík uviedol, že na hraničnom kopci okres Sabinov a Stará Ľubovňa zavialo niekoľko kamiónov, autobus aj zopár osobných vozidiel. Na mieste sú hasiči a cestári. Všetkých ľudí z autobusu a väčšinu z osobných áut previezli do bezpečia.

Niekoľko vodičov odmietlo opustiť svoje vozidlá a čakajú, kým cestu odhrnú ťažké mechanizmy. Podľa Jánošíka požiadali vedenie SAD Prešov, aby svojich cestujúcich, ktorí sa potrebujú dostať popoludní smerom na Lipany a do okresu Stará Ľubovňa, navigovali na železnicu. Cesta cez Pusté Pole je zatiaľ neprejazdná a poveternostné podmienky nenasvedčujú, že by ju v krátkom čase uvoľnili. Fúka tu silný vietor a napriek snahe cestárov sa stále vytvárajú záveje.

12:18 Kalamitné počasie na východe Slovenska neovplyvnilo prevádzku košického letiska. "Nezaznamenali sme žiadne meškania letov z tohto dôvodu. Prevádzka beží v zmysle platného letového poriadku," uviedol dnes zástupca výkonného riaditeľa pre prevádzku letiska Štefan Fedák.

Vlaky naďalej meškajú, niektoré až 300 minút

12:15 Nepriaznivé počasie sa podpisuje pod výrazné meškanie vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že doba meškania vlakov sa pohybuje od 50 do 100 minút. Najväčšie problémy sú v stanici Palárikovo.

"Rýchlik 801 Poľana odišiel z Palárikova s meškaním 300 minút. Ostatné vlaky stojace v Palárikove pokračujú v jazde s meškaním 50 až 100 minút," uviedla Zuzana Červená z komunikačného odboru ZSSK. Dodala, že s podobným meškaním odchádzajú vlaky aj zo stanice Nové Zámky.

Výrazne meškajú aj rýchliky na trase medzi Slovenskom a Maďarskom. "Spoj Jan Jesenius príde do Štúrova s meškaním 300 minút. Rýchliky EN 477 Metropol a EC 271 Petrov stoja v Štúrove na výstupe zo SR a čakajú na maďarskú vlakovú čatu," spresnila Červená.

Atlétky Velďákové uviazli v aute pred Starou Ľubovňou

12:05 Na snehovú víchricu a metrové záveje dnes doplatili aj naše atletické reprezentantky sestry Danka a Janka Velďákové, ktoré na ceste do Poľska uviazli v aute. Sestry smerovali do slnečného španielskeho Benidormu na sústredenie, no ich cesta skončila už pred Starou Ľubovňou. "Sme pred Starou Ľubovňou cca 40 km do Krakowa, odkiaľ sme mali letieť do Benidormu. Dnes isto neodletíme," píšu zúfalé atlétky.

Danka a Janka uviazli v snehových závejoch.
Zobraziť galériu (101)
Danka a Janka uviazli v snehových závejoch.  (Zdroj: Facebook)

V podobnej situácii na rovnakej ceste sa ocitlo niekoľko vodičov. Hasiči ich postupne vyslobodzujú z áut a sestry čakajú, kedy na ne dôjde rad. Po niekoľkých minútach sa dočkali. "Hasiči, konečne! Ešte to síce potrvá, ale hneď nám je lepšie, keď vieme, že sú tu," potešili sa, keď v okne zaviateho auta uvideli prvého hasiča. Veríme, že na sústredenie sa im nakoniec podarí prísť, aj keď nie dnes.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Facebook)

11:51 Takto to momentálne vyzerá v Trebišovskom okrese, kde je vyhlásený III. kalamitný stupeň. Zábery zasnežených ciest nám poslal náš čitateľ Daniel, podľa ktorého je na úseku cesty za Sečovcami v smere na Slanec niekoľkocentimetrová vrstva ľadu. Viditeľnosť je na maximálne 10-15 metrov a miestami dokonca žiadna. "Cestu je veľmi ťažko vidieť, niekde sú aj polmetrové záveje. Niekoľko áut už skončilo v priekope alebo v záveji," napísal nám.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

11:41 Polícia upozorňuje, že cesty v okrese Kežmarok sú všetky úplné neprejazdné, alebo len ťažko prejazdné. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že úplne neprejazdná je aj cesta 1/68 v úseku Lipany - Pusté Pole.

Rovnako sú neprejazdné cesty v okrese Bardejov a úsek 1/77 medzi obcami Zborov a Smilno. Iba v jednom jazdnom pruhu je sprejazdnená cesta v úseku Soľ - Vranov nad Topľou a úplne neprejazdná je cesta 1/79 medzi Sačurovom a Sečovskou Poliankou. Uzavretá je aj cesta z Kežmarku do Spišskej Belej, kam sa nedá dostať ani z Tatranskej Kotliny a Starej Ľubovne. Hraničný prechod do Poľska Vyšný Komárnik je v súčasnosti neprejazdný už pre všetku dopravu.

11:37 Na úsekoch diaľnice D1 v Prešovskom kraji polícia odstavuje všetky kamióny. Informoval o tom Operačný odbor Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Diaľnica D1 v úseku Poprad - Spišský Štvrtok je uzatvorená pre všetky vozidlá, polícia premávku odklonila na cestu I/18. Ostatné úseky na diaľnici D1 sú prejazdné pre osobné motorové vozidlá.

11:36 Cestárom okresu Dunajská Streda sa doposiaľ nepodarilo spojazdniť všetky cesty. Povedal to námestník riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský. "Od včerajšieho poobedia snežilo do dnešného rána. Snehovú nádielku sme registrovali až do deviatej hodiny. V súčasnosti fúka naďalej severný, miestami premenlivý silný vietor, ktorý prenáša sneh na cesty z rôznych strán," objasnil Baďanský s tým, že z tohto dôvodu boli a aj teraz sú v okrese neprejazdné cesty. "Sú to cesty III. triedy, ale do všetkých obcí je už zjazdnosť zabezpečená," spresnil.

Pomáha aj armáda, v pohotovosti je viac ako 300 vojakov

Už od skorých ranných hodín pomáhajú pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity aj vojaci. Krízový štáb v Trebišove požiadal o pomoc pri odhrnutí cesty z Trebišova do Sečovskej Polianky. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Hasiči požiadali ozbrojené sily o pomoc aj pri záchrannej akcii medzi obcami Kolárovo a Zemianska Olča, kde na snehom zasypanej ceste zostalo v autách uväznených niekoľko osôb. Na týchto miestach zasahovali vojaci zo Ženijného práporu v Seredi, ktorí nasadili ťažké mechanizmy a pomocou pásového obojživelného transportéra prerazili cestu k zaviatym automobilom. Prepravu vojenskou technikou zo zaviateho miesta využilo zatiaľ štrnásť ľudí.

Armáda v Kolárove
Zobraziť galériu (101)
Armáda v Kolárove  (Zdroj: Tip čitateľa)

 „Cesta na miesto zásahu bola v katastrofálnom stave, iba presun na miesto vzdialené 70 km, nám trval tri hodiny. V súčasnosti je už situácia lepšia, pretože nesneží a pomaly ustáva aj vietor. Spolu s hasičmi sme vytiahli z priekopy jeden kamión a s našim ťahačom dve vozidlá,“ uviedol veliteľ zásahu mjr. Slavomír Čmarada.

V súvislosti so snehovou kalamitou je v rámci celého Slovenska v pohotovosti viac ako 300 vojakov a takmer 150 kusov ťažkej techniky, vrátane vrtuľníka, Tatry 815 s radlicou, automobilového rýpadla, či žeriava. „Na požiadavky jednotlivých krízových štábov sme pripravení okamžite reagovať,“ zdôraznil minister obrany SR Martin Glváč.

Na východe je bez elektriny až 19 tisíc odberných miest

11:28 Následkom extrémneho počasia došlo na východnom Slovensku v priebehu štvrtka (14. marca) a dneška na mnohých miestach k výpadkom elektrickej energie. "Zasiahnuté sú najmä regióny Michaloviec, Rožňavy, čiastočne Prešov a Spiš. O 10.00 h evidujeme v distribučnej sústave VSD prerušenie distribúcie elektriny pre niečo vyše 19.000 odberných miest," uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD) Andrea Danihelová. Príčinou porúch je najmä nárazový vietor, v takmer všetkých prípadoch strhli elektrické vedenia popadané stromy.

Momentálna situácia v Košiciach
Zobraziť galériu (101)
Momentálna situácia v Košiciach  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Na odstraňovaní porúch pracuje v teréne 220 elektromontérov, majstrov a technikov, čiže všetky pohotovostné zložky v najviac zasiahnutých regiónoch. "Aktuálne sme prerušili všetky naplánované práce, aby aj títo vyčlenení kolegovia mohli pomáhať pri odstraňovaní následkov vetrovej kalamity. Rýchlosť odstránenia poruchy však enormne komplikujú jednak neprejazdné, respektíve sťažené podmienky na cestných komunikáciách a zlá dostupnosť k elektrozariadeniam, ktoré strhli alebo zlomili stromy," konštatovala hovorkyňa VSD.

Podľa informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktoré pre VSD poskytol Jozef Csaplár z Centra predpovedí a výstrah, ide o naozaj mimoriadnu situáciu: "Pre niektoré lokality východného a stredného Slovenska sme vydali meteorologické výstrahy II. až najvyššieho III. stupňa. Vietor dosahuje v exponovaných polohách, napríklad na hrebeňoch alebo južných svahoch hôr, v nárazoch rýchlosť víchrice až orkánu, to znamená až 40 metrov za sekundu," uviedol Csaplár.

11:23 Čitateľka Alena zo Štrby nám poslala ranné zábery z cesty medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou, kde museli hasiči okolo 9:00 prerezávať spadnuté stromy, ktoré blokovali vozovku. "Naďalej silno fúka, je možné, že budú padať ďalšie," dodáva.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Štrbské Pleso

11:20 Pri pokračujúcom snežení a silnom vetre trvá aj dnes v Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Marek Biskupič. "Pre zvýšené lavínové nebezpečenstvo, silný vietor a nízke teploty ovzdušia neodporúčame pohyb vo vysokohorskom teréne," zdôraznil Biskupič.

11:19 Snehová kalamita dnes ovplyvnila nielen dopravu, ale aj riadny chod niektorých inštitúcií. Slovenská sporiteľňa nemohla otvoriť osem svojich obchodných miest v rôznych regiónoch Slovenska. "Dôvodom boli kalamitné poveternostné podmienky, pre ktoré buď nefunguje dodávka elektrickej energie alebo sa zamestnanci nedostali do zamestnania," informoval hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Konkrétne išlo o pobočky v mestách Čierna nad Tisou, Kráľovský Chlmec, Strážske, Kapušany, Michal na Ostrove, Lehnice, Bátorové Kosihy a Zemianska Olča.

11:15 Ministerstvo dopravy dnes na zasadnutí krízového štábu vyhlásilo najvyšší, tretí situačný stupeň na viacerých komunikáciách na území celého Slovensku. Ide o všetky cesty v Prešovskom kraji, cesty I. triedy v okresoch Trebišov a Rožňava, ako aj v okolí Komárna a Brezna. Informoval o tom dnes hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Obojsmerne neprejazdná bola napríklad po 10.30 h diaľnica D1 na úseku Poprad - Jánovce. Podľa informácií ministerstva tam uviazlo asi 40 kamiónov a osobné autá sú presmerovávané na paralelnú cestu I/18. "Ľuďom z uviaznutých áut poskytujú pomoc a podporu hasiči, záchranné zložky i pracovníci Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Žiadne deti sa tam v súčasnosti nenachádzajú," uviedol Kóňa. Okrem zasahujúcich hasičov a NDS boli o pomoc požiadané aj firmy disponujúce ťažkou technikou, potrebné mechanizmy ihneď vyrazili na cestu k miestu zásahu.

Tretí situačný stupeň je stav najvyššej pohotovosti, keď sú v dôsledku pretrvávajúcej snehovej kalamity neprejazdné cesty a správca komunikácie nie je schopný udržať zjazdnosť vlastnými kapacitami, ani kapacitami zmluvných partnerov.

11:14 Podľa čitateľky Martiny je situácia v Starej Ľubovni naďalej kritická. V meste už od rána nejazdia autobusy a naďalej husto sneží. Obyvateľov trápi aj silný nárazový vietor. 

11:11 Strastiplná cesta do práce nášho čitateľa Mateja z Košíc.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V Prešovskom kraji zatvárajú školy

11:10 Poveternostné podmienky dnes poriadne skomplikovali situáciu aj v stredných školách. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková informovala, že najhoršia situácia je v Kežmarku, kde je dnes zatvorených všetkých päť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Študenti sa dnes nedostali ani do Čaklova na tamojšiu Spojenú školu a zatvorené je aj Gymnázium vo Vranove nad Topľou.

11:01 Stále platí výstraha tretieho stupňa pred veľmi silným vetrom. Fúkať bude dnes do 12:00 v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 33 až 40 metrov za sekundu, nebezpečný je predovšetkým pre ľudí, no môže tiež poškodiť majetok. V Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a v Trnavskom kraji platí druhý stupeň výstrahy, sila vetra bude miernejšia. Fúkať bude rýchlosťou 20 až 27 metrov za sekundu dnes do 15:00.

Najvyšší tretí kalamitný stupeň platí pre Prešovský, Košický, Žilinský a Banskobystrický kraj
Zobraziť galériu (101)
Najvyšší tretí kalamitný stupeň platí pre Prešovský, Košický, Žilinský a Banskobystrický kraj  (Zdroj: SHMÚ)

10:55  Pre nezjazdnosť poľských ciest budú nákladné motorové vozidlá odstavené na ceste 1/59 v Trstenej pri hraničnom prechode. Cesta medzi Krakowom a Zakopanym je pre nákladné vozidla úplne neprejazdná. Z uvedeného dôvodu je potrebné použiť iné hraničné prechody. Infromovalo o tom Operačné stredisko KR PZ v Žiline.

10:52 Pre padajúce konáre uzavreli o 9.30 h. cestu 1/66 v úseku Šalková - Sásová. Náhradná trasa vedie po obchvate mesta Banská Bystrica R1. Informovala o tom dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková. Dodala, že konáre správa ciest odstraňuje.

10:47 Ako informovala Zuzana Farkasová z komunikačného oddelenia HaZZ, cestu medzi Kolárovom a Zemianskou Olčou (okres Komárno) sa postupne darí uvoľňovať. Do Zemianskej Olče bol vyslaný vyslobodzovací tank z DHZ Dlhé Pole, ktorý pomáha pri vyslobodzovaní vozidiel zo závejov. Do obce Kameničná, okres Komárno, prišiel na pomoc plávajúci transportér zo Záchrannej brigády v Malackách. Problémy sú stále aj v Okoličnej na Ostrove, okres Komárno, kde bol vyslaný vyslobodzovací vojenský tank zo Serede.

10:44 Na dolnej časti rieky Bodrog v okrese Michalovce a Trebišov hrozia povodne z topenia snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto okresy výstrahu prvého stupňa, ktorá platí dnes do 14:00. Dôvodom záplav sú zásoby snehu na ukrajinskej časti rieky, následkom čoho SHMÚ očakáva mierne stúpanie hladiny Bodrogu.

10:36 Silný vietor, záveje a zľadovatené cesty dnes od rána komplikovali dopravu aj v hlavnom meste. Dopravný podnik Bratislava (DPB) ešte pred 9.00 h hlásil meškanie niektorých spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD) do 60 minút. V kopcovitých terénoch mala problém linka číslo 44, ktorá premávala po skrátenej trase. "Momentálne je už zdržanie jednotlivých liniek MHD do 20 minút. Linka číslo 44 už premáva po svojej stálej trase a linka číslo 630 do Chorvátskeho Grobu má meškanie do 10 minút," informovala hovorkyňa dopravného podniku Agáta Staneková.

Cestujúci lietadlom z hlavného mesta by dnes vplyv počasia pocítiť nemali. "Všetky lety sú dnes vybavované v zmysle platného letového poriadku, neevidujeme žiadne meškania na odlete ani na prílete," informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

V Bulharsku prvá obeť snehovej víchrice

10:33 Mesto Gabrovo v strednej časti Bulharska vyhlásilo stav núdze po tom, ako tam v noci nadnes víchrica spôsobila rozsiahle materiálne škody. Pri páde časti lešenia prišla o život mladá žena, informovala dnes agentúra BTA. Rýchlosť vetra dosahovala podľa BTA v nárazoch 122 kilometrov za hodinu. Mesto zostalo bez elektrickej energie, výpadky zaznamenali telekomunikačné a internetové služby.

V uliciach bolo vidno desiatky vykorenených stromov. V meste so 60.000 obyvateľmi, ktoré je metropolou rovnomennej provincie, zostali zatvorené všetky školy. Výrazne poškodená bola regionálna nemocnica, ako aj nemocnica v neďalekom meste Trjavna, informovalo bulharské ministerstvo zdravotníctva.

Silný vietor napáchal škody v mnohých mestách a obciach v celom Bulharsku, najmä jeho centrálnej časti. Vietor strhol strechu na škole v meste Kričim na juhu krajiny, no nikto neutrpel zranenia. Budova sa podľa starostu stala po strhnutí strechy nepoužiteľná.

10:29 Čitateľka Martina zo Zlatníka (okres Vranov nad Topľou) sa dnes kvôli fujavici nemôže dostať z domu. "Ešte pred hodinou to bolo odpratané a zase to je zaviate," zúfalo konštatuje.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Polícia aj mesto vyzýva Košičanov, aby nejazdili autami

10:25 Polícia v Košickom kraji vyzýva vodičov, aby pre silný nárazový vietor, nepriaznivé počasie a hlavne veľký počet dopravných nehôd a uzávierok ciest aj pre dnešok odložili jazdu vozidlom. Na cesty by mali vyjsť len nevyhnutných prípadoch, potrebné je pritom rešpektovať výzvy a pokyny príslušníkov Policajného zboru.

K tomu, aby vodiči v Košiciach na dnes zabudli na jazdu autom, vyzýva aj samotné mesto. „Mesto Košice prosí svojich obyvateľov o trpezlivosť a vyzýva ich, aby dnes a zajtra, ak im to situácia dovolí, čo najmenej využívali svoje motorové vozidlá,“ uviedla Linda Šnajdárová z komunikačného referátu Magistrátu mesta.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

„Väčšina prostriedkov mestskej hromadnej dopravy mešká 10 až15 minút. Sneh spôsobil zapadnutie štyroch autobusov a to na Vodnej ulici, Pereši, Ťahanovciach a pri obchodnom centre Cassovia. Zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice čistia snehom zapadnuté výhybky koľajníc, električková linka R7 do US Steelu nejazdí, ako aj električky do Barce a v smere k Technickej univerzite. MHD nejazdí do ZOO ani do OC Cassovia a na vybraných zastávkach, najmä tých v kopcovitých terénoch, sa nezastavuje. Na sídlisku Ťahanovce sa Košičania musia schádzať na Americkú triedu. Posilnená je linka R1 v smere na stanicu,“ dodala Šnajdárová.

10:18 Čitateľovi Lukášovi sa podarilo zachytiť naozaj kritickú situáciu na cestách v okolí Komárna, Kolárova a Nových Zámkov.

Na juhu nasadili hasiči ťažkú techniku.
Zobraziť galériu (101)
Na juhu nasadili hasiči ťažkú techniku.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Na cestách v Komárne, Kolárove a Nových Zámkoch zasahuje aj armáda.
Zobraziť galériu (101)
Na cestách v Komárne, Kolárove a Nových Zámkoch zasahuje aj armáda.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:15 Na cestách Košického samosprávneho kraja (KSK) je podľa slov technickoprevádzkovej námestníčky Správy ciest KSK Zuzany Fejesovej, napriek nasadeniu všetkej techniky na výkon posypu a odstraňovania snehu z vozoviek vážna situácia. V okrese Trebišov bol na základe zasadnutia krízového štábu vyhlásený III. kalamitný stupeň.

Snehová víchrica na ceste medzi Košicami a Michalovcami (vo štvrtok večer)

10:13 V skorých ranných hodinách zišiel z cesty medzi oravskými obcami Krivá a Podbiel maďarský zájazdový autobus a čiastočne sa prevrátil na bok. Štyri desiatky cestujúcich sa z neho napokon dostali s pomocou zasahujúcich hasičov z tvrdošínskej stanice bez akýchkoľvek zranení. "Autobus bol v takej polohe, že posádka sa z neho nemohla dostať dverami. Spolu s vodičom sa nám podarilo otvoriť úložný priestor v zadnej časti, kadiaľ sme potom ľudí evakuovali do bezpečia,“ informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dolnom Kubíne Jozef Púčik.

10:12 Druhý situačný stupeň vyhlásila dnes ráno Správa a údržba ciest (SaÚC) na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Viaceré úseky ciest 1. 2. a 3. triedy sú pre nepriaznivé poveternostné podmienky v kraji stále neprejazdné. Ide o konkrétne o trasy 1/68 Pusté Pole, Hozelec - Úsvit, Lendak - Výborná. Úsek I/18 Jánovce je prejazdný iba pre osobnú dopravu.

10:10 Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné, ale fúka silný vietor a tvoria sa záveje, pod ktorými môže byť zdanlivo suchá cesta zľadovatená. Povedal to Pavol Habovštiak z Centrálneho dispečingu Správy ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). "Technika je stále vonku, ale keď prejde po ceste, vplyvom silného bočného vetra sa znova nanáša sneh a tvoria sa dopravné nehody. Cesta vyzerá ako suchá, no vodiči môžu nabehnúť na utlačenú snehovú vrstvu, pod ktorou je ľad a už ich to šmýka. Pozor by si mali dať aj na úseky závejov, pod ktorými môže byť námraza alebo ľad,“ uviedol Habovštiak.

10:05 Takto zachytil momentálnu situáciu v Starej Ľubovni náš čitateľ Matúš.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:00 V súvislosti s nepriaznivým počasím - snežením, sprevádzaným nárazovým vetrom zasahovali trnavskí hasiči od štvrtka 18:00 hod.  do 07:00 hod. dnešného dňa celkom 45 krát. Najhoršia situácia bola v okrese Dunajská Streda, kde museli zasahovať v 27 prípadoch, z čoho väčšinu tvorili technické zásahy. So snežným skútrom momentálne vypomáhajú hasičom z Nitrianskeho kraja v okolí Zemianskej Oľče a Kolárova.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: HaZZ)

Popadané stromy skrížili cestu v Trnave.
Zobraziť galériu (101)
Popadané stromy skrížili cestu v Trnave.  (Zdroj: HaZZ)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: HaZZ)

9:55 Ako sa píše na portáli zjazdnost.sk všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, okrem uzatvoreného úseku Matejovce – Jánovce na D1. Povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm, na R2 a R4 v okolí Košíc až do 5 cm.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Povrch vozoviekm na cestách I., II. a III. triedy je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného až zľadovateného snehu do 5cm, na cestách II. a III. triedy v okolí Dunajskej Stredy až do 15 cm. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm, na HP Súľová, Grajnár do 10 cm a do 15 cm na HP Herlianske Sedlo. HP Havran, Soroška, Pezinská Baba, Šturec a Látky – Prašivá majú povrch vozovky vlhký až mokrý.

Snehová víchrica potrápila aj českých a poľských susedov

9:52 S nepriaznivým počasím sa potýka aj Česko. Na väčšine územia je oblačno, teploty klesli až osem stupňov Celzia pod bod mrazu. Z Náchodska a Trutnovska je hlásené sneženie. Na cestách vo vyšších polohách Žilinského kraja zostáva vrstva uježděného snehu, ktorá je miestami zľadovatelá. V Olomouckom kraji dnes ráno fúka silný vietor, kvôli ktorému sa v severnej časti Olomoucka a Přerovská môžu na niektorých vozovkách miestami tvoriť snehové jazyky. Väčšina ciest v Olomouckom kraji je ale zjazdná bez obmedzenia. Podľa meteorológov môže dnes čerstvý severný vietor v regióne dosahovať rýchlosť až 20 metrov za sekundu. Popoludní by mal ale zoslabnúť.

Aj Poľsko zasiahol silný mráz, ktorý paralyzoval dopravu vo viacerých častiach krajiny. Padajúci sneh totiž rýchlo zamŕza a na cestách sa tvorí poľadovica. Motoristi majú problém dostať sa do kopcovitých terénov. Asi najhoršia situácia je v okolí mesta Rzeszów, kde sa od rána stalo už niekoľko dopravných nehôd. Poliaci tvrdia, že je momentálne u nich zima ako na Sibíri. Zlepšenie počasia by podľa meteorológov malo nastať zajtra.

9:48 Čitateľ Dominik z Košíc nám poslal zábery zo sídliska Dargovských Hrdinov, ktoré je zasiate snehom. Na cestách sa tvoria záveje a ľudia preto svoje autá radšej nechávajú doma. "Na Fábryho zapadlo zopár áut. Vodiči ich vyhrabávali lopatami," napísal nám.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

9:45 Z dôvodu kalamitného počasia správca železničnej infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky nedokáže garantovať zjazdnosť trate a dochádza k obmedzeniam v prevádzke vlakov RegioJet. Momentálne je traťový úsek Lehnice - Dunajská Streda ťažko prejazdný a až do odvolania úplne neprejazdný úsek Veľký Meder - Komárno. Povedal to TASR hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Sneženie komplikuje dopravu aj v okolí Bratislavy

9:44 Podľa informácií hovorkyne Slovak Lines Evy Vozárovej v úsekoch Šamorín – Gabčíkovo, Veľké Úľany – Senec a tiež v okolí Budmeríc autobusové linky od rána nepremávali. "Prepravu cestujúcich sme nemohli zabezpečiť z dôvodu nezjazdnosti ciest," vysvetlila Vozárová. Situácia sa do týchto chvíľ podľa jej slov nezlepšila.

Dodala, že na ostatných trasách, napriek horšej zjazdnosti ciest, premávajú prímestské autobusy len s miernym zdržaním. Spoje medzi Bratislavou, Viedňou a letiskom Schwechat premávajú momentálne bez meškania."Oveľa horšie je to s dvoma autobusmi Eurolines, ktoré v dôsledku kalamity na diaľnici medzi Budapešťou a slovensko-maďarskou hranicou uviazli v okolí Györu," uviedla Vozárová.

9:42 Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje občanov, že viaceré diaľničné úseky v Maďarsku na diaľniciach M1 a M7 sú aktuálne neprejazdné a uzatvárajú sa aj niektoré cesty prvej triedy. Na diaľniciach sa tvoria niekoľkokilometrové kolóny a vozidlá stoja na mieste už niekoľko hodín. Medzi uviaznutými sú aj stovky občanov Slovenska.

Na maďarských cestách uviazli tisícky ľudí.
Zobraziť galériu (101)
Na maďarských cestách uviazli tisícky ľudí.  (Zdroj: index.hu)

Zastupiteľský úrad v Budapešti situáciu monitoruje a je v spojení s príslušnými maďarskými orgánmi. Podľa informácií Diaľničnej polície je vyhlásený stav katastrofy. Najviac občanov sa nachádza v úseku pri meste Györ. Rezort diplomacie v tejto súvislosti odporúča občanom SR zvážiť cestovanie do Maďarska.

9:40 Regionálnym cestám Bratislava (RCB) sa podarilo udržať zjazdnosť na všetkých cestách v správe Bratislavského kraja. Podľa informácií z dispečingu zimnej údržby ciest RCB nasadili v okrese Malacky štyri vozidlá, v okrese Pezinok tiež štyri vozidlá s jedným traktorom navyše a v okrese Senec šesť vozidiel. Počas noci pluhovali cesty a posýpali ich soľou. Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné, väčšinou vlhké, miestami mokré. Dokonca v úseku D2 medzi Malackami a Kútami je diaľnica suchá.

9:36 Pre zlé počasie uzavreli priechod Telgárt - Pusté Pole (Besník) v smere na Vernár, nakoľko je tu silný nárazový vietor a tvoria sa záveje. "Nevidno cestu, celá je zaviata," povedala dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková. Pre poľadovicu, sneh a silný nárazový vietor sú uzavreté aj Donovaly pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica tiež informovalo, že Kremnické Bane sú už prejazdné pre všetky vozidlá v obidvoch smeroch.

9:34 Mimoriadnu situáciu na území Michalovského okresu vyhlásil dnes ráno Obvodný úrad v Michalovciach. Viacero zemplínskych úsekov ciest je momentálne pre nepriaznivé poveternostné podmienky neprejazdných. Desiatky ľudí, ktorí uviazli zo štvrtka (14. 3) na dnes so svojimi autami v kolónach, prečkali uplynulú noc v priestoroch obecného úradu v Trhovištiach. Mnohí sú tam ešte stále.

9:30 Tretí stupeň mimoriadnej situácie vyhlásili dnes v okrese Trebišov. Na celom úseku ciest silno sneží, naďalej fúka silný nárazový vietor. Vedúci strediska Správy ciest Košického samosprávneho kraja v Trebišove Ján Čičík potvrdil, že snehovými závejmi je postihnutý celý okres, dopravu a cestné mechanizmy blokujú pritom už od štvrtka aj skrížené kamióny. Tretí stupeň mimoriadnej situácie znamená, že prvoradou úlohou cestárov je záchrana života ľudí, až následne sa robia ďalšie opatrenia.

V Trebišove uviazlo aj posýpacie auto.
Zobraziť galériu (101)
V Trebišove uviazlo aj posýpacie auto.  (Zdroj: TASR)

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: TASR)

Vlaky meškajú aj 100 minút

9:25 Nepriaznivé počasie sa podpisuje pod výrazné meškanie vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že v niektorých prípadoch sa doba meškania pohybuje okolo 100 minút. "Najväčšie problémy sú v železničnej stanici Palárikovo, kde v súčasnosti stojí päť rýchlikov. Rovnaká situácia je v železničnej stanici Nové Zámky," uviedla Zuzana Červená z komunikačného odboru ZSSK. Dodala, že na východnom Slovensku spôsobila počasie výrazné problémy napríklad na trati Čierna nad Tisou – Slovenské Nové Mesto, kde nejazdí elektrická trakcia. "Z tohto dôvodu je 50 percent vlakov v tomto úseku odrieknutých."

Ako ďalej Červená uviedla, trať Slivník – Trebišov je neprejazdná a vlaky jazdia odklonom cez Michaľany. Naďalej je neprejazdná aj trať Tisovec – Pohronská Polhora z dôvodu zaplavenia trate. Momentálne nepremáva ani Tatranská elektrická železnica v úseku Štrbské Pleso – Vyšné Hágy. ZSSK zabezpečila v tomto úseku náhradnú autobusovú dopravu. "ZSSK sa cestujúcim ospravedlňuje za spôsobené problémy, situáciu neustále monitorujeme," uzavrela Červená.

Hlavná stanica v Košiciach
Zobraziť galériu (101)
Hlavná stanica v Košiciach  (Zdroj: Miroslav Vacula)

9:20 Podľa slov hovorkyne Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michaely Karaffovej sú všetci dostupní pracovníci v teréne a podnik sťahuje do práce aj tách, ktorí mali mať voľno. „Na všetkých linkách MHD evidujeme zdržanie okolo dvadsiatich minút. Najkomplikovanejšia situácia je v električkovej doprave, pretože nám vietor zanáša sneh na výhybky koľají,“ uviedla Karaffová. Dodala, že tie sa neustále čistia ručne, ale o chvíľu sú zapadané opäť.

„Električka číslo 4 do Barce nejazdí vôbec. Podobná situácia je aj na tratich smerom k technickej univerzite.  Rovnako nejazdí linka R7 do U.S. Steel, preto je posilnená linka R1 zo stanice,“ dodala hovorkyňa DPMK. Uviedla tiež, že momentálne sú zapadnuté aj štyri autobusy MHD, pri obchodnom centre Carrefour, na Pereši, Vodnej ulici a v Ťahanovciach. „Sídlisko Ťahanovce je pre MHD nedostupné, všetky autobusy zastavujú na Americkej triede, ďalej do sídliska nepokračujú,“ informovala ďalej Karaffová a upozornila tiež, že autobusy na niektorých zastávkach MHD v kopcovitých terénoch nezastavujú.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

9:12 Situácia na Spiši je kvôli počasiu kritická, hasiči sa tu od rána ešte nezastavili. „Momentálne naši príslušníci zasahujú na ceste Slobody číslo 2/538 medzi Podbanským a Štrbským Plesom, táto cesta je uzatvorená lebo sú tam popadané stromy, naši sú na mieste a snažia sa prekážky v ceste odstrániť,“ priblížil situáciu dispečer Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade Martin Vitko.

9:10 Policajti dnes od skorých ranných hodín odstavovali na úseku zo Žiliny do Čadce kamióny na odstavné plochy a parkoviská pre zastavený vstup nákladnej dopravy do Českej republiky na hraničnom priechode Svrčinovec. Informovala o tom žilinská policajná hovorkyňa Žiline Jana Balogová.

Problémy vznikli podľa nej na českej strane. „Zhruba o pol deviatej mali začať púšťať kamióny do Českej republiky. Ale sú to niekoľkokilometrové kolóny, teda prejde určitý čas, kým sa všetko plynule sprejazdní. Preto žiadame vodičov o trpezlivosť,“ povedala krajská policajná hovorkyňa.

Kritická situácia aj v Maďarsku: 100 tisíc ľudí je bez elektriny

9:05 Vyše 8000 ľudí, ktorí uviazli v Maďarsku na zasnežených cestách vo vozidlách, ubytovali v 227 dočasných ubytovniach. Vyše 100.000 ľudí zostalo bez elektrickej energie, takmer 10.000 ľudí bez vody, a vyše 100 ľudí utrpelo zranenia pri dopravných a iných nehodách, informovala dnes o následkoch mimoriadneho sneženia a nárazového vetra tlačová agentúra MTI.

Tisícky ľudí uviazli na cestách.
Zobraziť galériu (101)
Tisícky ľudí uviazli na cestách.  (Zdroj: index.hu)

Najvyššiu výstrahu vydala maďarská meteorologická služba od štvrtkového popoludnia pre Komárom-ostrihomskú, Fejérsku, Veszprémsku, Šomodskú, Zaliansku, Boršodsko-abovsko-zemplínsku, Hajducko-biharskú a Sabolčsko-satmársko-berežskú župu.

Kvôli sneženiu uzatvorili 100 ciest, päť železničných tratí, jeden prístav a tri hraničné priechody. Bez dodávky elektrickej energie zostalo 160 obcí a bez dodávky vody je prechodne päť obcí v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe.

Na železničnej stanici v Szajole uviazol v snehu osobný vlak s 1600 cestujúcimi, medzi nimi 400 detí. Dočasne ich ubytovali na tamojšom internáte.Pre vodičov, ktorí nechceli opustiť svoje autá, zabezpečil Úrad ochrany proti katastrofám autobusy, v ktorých sa mohli zohriať.

Vlakom dnes radšej necestujte

8:55 Nepriaznivé počasie spôsobuje naďalej problémy v železničnej doprave. Nárazový vietor vytvára snehové záveje na tratiach a zafúkavanie výhybiek. Najhoršia situácia je na úseku Komárno - Veľký Meder, ktorý je od štvrtka (14. 3.) večera neprejazdný.

Podľa informácií hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej je situácia komplikovaná aj v okolí Bratislavy, v uzloch Nové Zámky, Košice, Čierna nad Tisou a Trebišov.

"Vlaky premávajú, no dochádza k značnému meškaniu, niektoré spoje dokonca nie sú ani vypravované," informovala Pavliková. ŽSR preto žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom a o aktuálnej situácii sa informovali práve v miestach kritických úsekov. Pavlikova dodala, že situácia sa v priebehu predpoludnia s najväčšou pravdepodobnosťou nezlepší.

Železničná doprava medzi Komárnom a Veľkým Mederom je odstavená, na úseku Dunajská Streda a Bratislava sa obnovila premávka. Informoval o tom hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

"Situácia je zlá, napriek veľkej snahe sa nepodarilo na úseku Veľký Meder - Komárno obnoviť premávku. Po odfrézovaní snehu medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou sme vypravili niekoľko vlakov, ktoré meškajú, nejazdia podľa cestovného poriadku," priblížil hovorca s tým, že na úseku Veľký Meder - Komárno sa nepodarilo ani zaviesť náhradnú autobusovú dopravu. "Žiadame cestujúcich, aby cestovanie v tejto situácií odložili," zdôraznil Ondrůj.

Víchrica v Košiciach ochromila aj MHD

8:50 Silný vietor a sneženie znepríjemňuje život v meste už od včera večera a stále neutícha. Tí, ktorí sa dnes ráno potrebovali dostať do práce električkou alebo trolejbusom, mali vážne problémy. „Do práce som išla taxíkom. Vyzrela som z okna a električkovú trať som nevidela, len bielu pláň. Bolo mi jasné, že do práce sa električkou nedostanem,“ hovorí Jana pracujúca v centre mesta. Zaviate električkové trate, tvoriace sa kolóny, to je obraz dnešného dňa v metropole východu. Niektoré trolejbusy ani električky nejazdili a problémy mali i autobusy v kopcovitých terénoch mesta.

Kalamita úraduje: V Maďarsku
Zobraziť galériu (101)
 (Zdroj: TASR)

Silný severný vietor dosahoval v nárazoch 70 až 95 kilometrov za hodinu. Problémy mali i psičkári, ktorí venčia malých psov. „Videl som, ako vietor zdvihol do výšky ratlíka a ten vo vetre plápolal,“ hovorí náš čitateľ.

Pretrvávajúca nepriaznivá poveternostná situácia výrazne komplikuje dopravnú situáciu na slovenských cestách aj naďalej. "Spôsobuje nezjazdnosť ciest, uviaznutie cestných vozidiel a na železnici uviaznutie vlakov," informovala dnes Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany ministerstva vnútra. Problémy sú na území Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Košického kraja.

Viacero ľudí tak uviazlo na cestách, ale aj vo vlakoch. "Pre cestujúcich, ktorý uviazli na ceste, bolo zabezpečené núdzové ubytovanie v pôsobnosti obcí, až do času zlepšenia situácie na cestách, respektíve do zabezpečenia náhradnej kyvadlovej dopravy alebo sprejazdnenia železničnej trate a ciest," uviedlo ministerstvo.

8:30 Kvôli zlým poveternostným podmienkam už zatvorili všetky cesty v meste Kežmarok. Primátor mesta Igor Šajtlava uviedol, že situácia je kritická, od štvrtka (14. 3.) večera je v meste vyhlásený tretí kalamitný stupeň.

„Fúka silný vietor, nemáme problém ani so snežením, sú však na mnohých úsekoch v meste veľké záveje. Naše technické služby tvrdo pracujú, ale nestíhajú,“ priblížil situáciu Šajtlava. Kvôli tomu už v meste uzatvorili aj všetky školy. „Tá situácia je dosť nepríjemná, práve sa vraciam z mesta, bude zasadať krízový štáb, zatiaľ situáciu zvládame, uvidíme, ako sa situáciu vyvinie,“ uzavrel primátor.

8:28 Druhý kalamitný stupeň pre nepriaznivé poveternostné podmienky je momentálne v platnosti na území Michalovského okresu. Je tam neprejazdných viacero úsekov ciest. Zuzana Fejesová zo Správy ciest Košického samosprávneho kraja informovala, že cesty v okrese Michalovce sú dnes ráno pre tvorbu snehových jazykov a závejov ťažko priechodné.

8:24 V celom Prešovskom kraji je momentálne neprejazdných 16 úsekov ciest. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo pre TASR uviedol, že uzávierky sa týkajú všetkých tipov ciest 1., 2. aj 3. triedy.

„Už máme vyhlásený 1. situačný stupeň v mestách Poprad, Vranov nad Topľou a Prešov,“ dodal Lažo. V celom kraji fúka silný vietor, v dôsledku čoho sa vytvárajú snehové jazyky na všetkých otvorených úsekoch ciest. Cestári vyzývajú vodičov, aby sa radšej na cestu autom nevydávali.

8:23 Mimoriadnu situáciu vyhlásil dnes v okrese Trebišov miestny krízový štáb. Extrémne počasie so silným vietrom a snehovými závejmi spôsobili zablokovanie ciest, mnohé obce odrezalo od sveta, došlo aj k výpadkom elektrickej energie. "Situácia je katastrofálna, v okrese Trebišov máme neprejazdné úseky na väčšine komunikácií," uviedol dnes ráno prednosta Obvodného úradu Rastislav Petrovič.

NITRA
Cesta z Komárna v smere na obec Tôň je z dôvodu kalamity neprejazdná, policajti dopravu odkláňajú. Polícia žiada vodičov kamiónov v Nitrianskom kraji, aby nejazdili a odstavili vozidlá na najbližších odstavných plochách dovtedy, kým neprestane snežiť.

Problémy sú aj na ceste medzi Kolárovom a Zemianskou Olčou, kde je 25 zaviatych áut a skrížený kamión. Podľa informácií Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru na ceste je asi 30 centimetrov snehu, zasahujú traja hasiči z Kolárova a dvaja z Nitry. Podľa informácií operačného strediska KR PZ Nitra je pre dopravnú nehodu neprejazdná cesta medzi Vráblami smerom na Klasov. Polícia dopravu odkláňa.

TRNAVA
Osem dobrovoľných hasičov so špeciálnou technikou z Dobrovoľného hasičského zboru Pole z Trnavy vyrazilo dnes večer na cestu medzi Kolárovom a Zemianskou Olčou, kde je 40 zaviatych áut a skrížený kamión. Hasiči z Trnavy so sebou zobrali dve vozidlá značky Hummer s navijakmi na vyslobodzovanie uviaznutých vozidiel, pásovú štvorkolku a kolesovú štvorkolku.

KOŠICE
Polícia upozorňuje, že výjazd z Košíc smerom na obec Hutka je pre osobné autá prejazdný so zvýšenou opatrnosťou len v jednom jazdnom pruhu. Viditeľnosť pre víriaci sa sneh dosahuje len 10 – 15 metrov. Doprava v smere do Košíc je uzavretá a policajti ju odkláňajú na Nižnú Myšľu z dôvodu viacerých nehôd v úseku.

Ako informovalo košické krajské riaditeľstvo polície, pre skrížený kamión je stále v oboch smeroch uzavretá cesta prvej triedy medzi Michalovcami a Trhovišťom. Uzavretá je aj cesta z Košíc v smere na Nižnú Hutku. Uzavretý úsek možno obísť cez Valaliky a Čaňu.

V okrese Rožňava až do odvolania platí prvý kalamitný stupeň. Podľa informácie polície už sa podarilo odstrániť popadané stromy na horskom priechode Dobšinský kopec a cesta je prejazdná v oboch smeroch. Ako informoval dispečer rožňavskej správy ciest KSK Ladislav Korcsmáros, polícia pre silný vietor v okolí Hrhova uzavrela horský priechod Soroška pre nákladnú dopravu. Doložil, že ostatné horské priechody sú zjazdné.

Podľa vyjadrenia dispečera trebišovskej správy ciest KSK Jána Čičíka sa situácia v okrese oproti večeru zhoršuje. Neprejazdné sú viaceré úseky ciest tretej triedy - v okolí Parchovian, Veľát, Čerhova, Višňova, Albinova z Dvorianok. Problémy stále robia kamióny pri Veľatoch, Čerhove a inde, pretože blokujú jeden z jazdných pruhov. Silný vietor, sneh a nízka viditeľnosť situáciu ešte viac komplikujú.

Ako uviedol Gejza Tóth z dispečingu michalovskej správy ciest KSK, pre skrížené kamióny najzložitejšia je momentálne situácia pri Trhovišti. „Vznikla kolóna, v ktorej uviazli aj autobusy, no tie sa nám s pomocou polície podarilo už uvoľniť. Teraz vyslobodzujeme skrížené, či uviaznuté ukrajinské kamióny,“ uviedol Tóth.

PREŠOV
Všetky cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, husté sneženie a vietor však komplikujú dopravu. Hlavne vo Vranovskom, Svidníckom a Prešovskom okrese sa vytvárajú na cestách snehové jazyky. Cesta smerom na hraničný priechod medzi Slovenskom a Poľskom pri Vyšnom Komárniku je pre kamióny neprejazdná. 

V Prešovskom okrese fúka silný vietor. Snehové jazyky sa vytvárajú hlavne na ceste I/18 v smere Prešov - Kapušany a na cestách III. triedy smerom na Demjatu, Raslavice, Dulovú Ves a Petrovany. Dispečer zo strediska Nižná Šebastová Jozef Biroš uviedol, že v teréne majú 22 sypačov. Problematické úseky sú na severovýchode, kde sa tvoria aj záveje, zvlášť v okolí obcí Geraltov a Zavadka.

Aj vás prekvapila dnešná bohatá snehová nádielka? Uviazli ste na ceste do práce alebo do školy? Pošlite nám fotografie a videá z vášho zasneženého mesta na tipy@topky.sk alebo fotky@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu