Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porovnanie platov 20 rokov po rozpade Československa: Kto je na tom lepšie?

Československé socialistické bankovky
Československé socialistické bankovky (Zdroj: archív, prásk)

BRATISLAVA - Dvadsať rokov po rozdelení federácie sa na Čechov stále pozeráme ako na bohatších susedov. Potvrdzuje to aj aktuálne porovnanie platov v Čechách a na Slovensku, ktoré sa objavilo v českých médiách. Priemerný Čech zarobí mesačne o 157 eur viac ako priemerný Slovák.

Webstránka českej stanice Nova, ktorá prieskum zverejnila, síce lamentuje nad recesiou v Českej republiky, porovnanie hrubých platov však stále vychádza v prospech Čechov. Konkrétne za rok 2012 dostával priemerný Slovák mesačne 805 eur, priemerný Čech zarobil 24.422 Kč, teda 956 eur. Článok pripomína, že v posledných rokoch slovenské mzdy rástli o čosi rýchlejšie ako tie české, pričom inflácia bola zhruba rovnaká. V roku 2012 však už obe krajiny zaznamenali mierny pokles reálnych miezd.

Vývoj hrubých mesačných miezd v ČR a SR:

            ČR              SR

2012: 956€          805€

2011: 952€          786€

2010: 938€         769€

2009: 924€         745€

 

Podľa ekonomického analytika Mareka Gábriša z ČSOB urobilo Slovensko za posledné desaťročie obrovský pokrok a Čechov sme postupne dobiehali. "Uzatváranie nožníc však nebude jednoduché. Česká republika je stále bohatšia a ani teraz nespí. Obe krajiny si vzájomne konkurujú v boji o zahraničné investície v stredoeurópskom priestore," upozorňuje. Prípadné dobiehanie by si podľa neho vyžadovalo najmä pružnú ekonomiku, ktorá dokáže rýchlo reagovať na nové okolnosti. Gábriš potrvdil, že výška priemernej mzdy odzrkadľuje silu ekonomiky.


Zaujímavo vyšiel aj celoeurópsky prieskum cien elektriny, ktorý Nova zverejnila. Česi patria zhruba k jednej tretine európskych krajín s najlacnejšou elektrinou. Slováci sú približne v polovici rebríčka, naša elektrina je výrazne drahšia.

Pozoruhodný je aj internetový prehľad cien, ktoré v Československu vládli ku koncu komunistického režimu s tými, ktoré máme dnes. Po prepočte na dnešné platy zlacnelo takmer všetko, zdraželo iba niekoľko komodít. Bohužiaľ, ide o tie najzákladnejšie, rapídne totiž zdraželi energie a služby spojené s bývaním, ako napríklad vodné a stočné. Voda dokonca zdražela o viac ako tisíc percent. Potraviny, spotrebný tovar, či elektronika, naopak šli rapídne dole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu