Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Drzosť z Bruselu: Až 4 000 euroúradníkov zarába viac ako Merkelová, vyše 21-tisíc mesačne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Okolo 4000 vysokých funkcionárov Európskej únie má vyšší mesačný plat než nemecká kancelárka Angela Merkelová, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na prieskum nemeckého periodika Die Welt am Sonntag.

Podľa nemeckých novín je Merkelovej mesačný plat 16.275 eur. Tie isté noviny upozornili, že asi 4 000 vysokopostavených funkcionárov v štruktúrach EÚ zarobí mesačne so všetkými príplatkami až 21 310 eur. V štruktúrach EÚ pracuje približne 46 000 funkcionárov. Sú rozdelení do viacerých platových tried s jasnými pravidlami pre výpočet ročnej úpravy platov.

Článok v nemeckých novinách vyšiel len niekoľko dní pred rozpočtovým summitom EÚ, na ktorom by sa lídri EÚ mali dohodnúť na konečnej podobe sedemročného rozpočtu únie. Nemecko patrí medzi štáty, ktoré požadujú dôraznejšie škrty v rozpočte - okrem iného aj v rezorte administratívy, pod ktorý spadajú platy úradníkov EÚ.

Podľa nemenovaného diplomata z prostredia EÚ chce Nemecko v oblasti spoločnej administratívy dodatočné päťmiliardové škrty. Európska komisia (EK) vo svojej správe z 5. decembra 2012 uviedla, že z dôvodu ťažkej hospodárskej situácie euroúradníci čelili v roku 2012 strate kúpnej sily vo výške mínus 1,1 percenta, pričom celková strata kúpnej sily úradníkov EÚ za obdobie rokov 2004-11 bola mínus 7,6 percenta.

Plán reformných krokov v administratívnej oblasti, ktorý v roku 2011 predstavil podpredseda EK Maroš Šefčovič, predpokladá dosiahnutie úspor vyše jednej miliardy eur v období rokov 2014-20 a potom vo výške až jednej miliardy eur každý rok, keďže navrhnuté opatrenie by malo dlhodobý účinok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu