Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sneh vystrieda poľadovica, do Prešova už dorazila armáda

Nápor snehu nevydržalo ani mestské osvetlenie v Prešove Zobraziť galériu (77)
Nápor snehu nevydržalo ani mestské osvetlenie v Prešove (Zdroj: SITA)

PREŠOV/POPRAD - Dopravu na viacerých úsekoch Prešovského samosprávneho kraja (PSK) komplikuje momentálne husté sneženie ale aj množstvo popadaných konárov a stromov. V okresoch Prešov a Poprad je od dnešného rána v platnosti pre zlé poveternostné podmienky v okolí ciest prvý situačný stupeň.

Vaše tipy

17:40 O situácii na strednom Slovensku vypovedajú aj fotky našej čitateľky Zuzany. Takúto snehovú nádielku im príroda prichystala v obci Čierny Balog:

Dnešné zasnežené fotky z
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Dnešné zasnežené fotky z
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:20 Pri snehovej kalamite v Prešove už zasahujú aj vojaci. Samospráva požiadala Vrtuľníkové krídlo v Prešove o techniku na odhŕňanie snehu v najviac postihnutých častiach mesta. Ozbrojené sily vyslali do terénu Tatru 815 s radlicou. „Na požiadavku mesta sme zareagovali bezprostredne po doručení oficiálnej požiadavky. Samozrejme sme pripravení pomôcť obyvateľom akejkoľvek postihnutej oblasti Slovenska, a to predovšetkým nasadením potrebnej techniky a vyčlením vojakov na jej obsluhu,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč

16:21 V Osrblí pod náporom ťažkého snehu spadla časť strechy nad strelnicou biatlonového centra.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

16:09 Mimoriadnu situáciu pre zasnežené cesty vyhlásilo v Žilinskom kraji už 19 obcí. S haldami snehu bojujú najmä na Orave, obce zatiaľ nehlásia žiadne škody. „Ide o klasickú snehovú kalamitu. Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje obciam požiadať o pomoc iné subjekty a náklady si môžu potom dať preplatiť štátu. Obrovské množstvá snehu je potrebné nielen odhrnúť, ale aj odviezť. Vlastnými silami by to nezvládli, preto bolo nutné vyžiadať pomoc,“ uviedol šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V noci hrozí poľadovica

15:55 V Košickom kraji sú kvôli popadaným stromom stále uzavreté niektoré úseky ciest. Predpoveď počasia už síce nepredvída sneženie, v noci sa však má citeľne ochladiť a z tohto dôvodu cestári do rána očakávajú celoplošnú poľadovicu.

Uzavreté sú úseky ciest III/050194 Hýľov - Zlatá Idka, II/547 Košice – Jaklovce a II/548 Medzev – Smolník. Úsek Hýľov – odbočka na Rudník III/050194 sa podarilo sprejazdniť v jednom smere, vzápätí ho však opäť uzavreli, pretože na cestu spadli ďalšie stromy. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK).

Horský priechod Súľová na ceste II/533 je už sprejazdnený, v jednom jazdnom pruhu je prejazdný aj úsek Spišský Štvrtok – Hrabušice na ceste III/53614. Cesta medzi Malou Lodinou a Ružínom III/5479 je sprejazdnená v oboch smeroch.

15:49 Bez dodávok elektrickej energie bolo dnes o 15. hodine z dôvodu napadnutia mokrého snehu zhruba 5.700 odberných miest Stredoslovenskej energetiky (SSE), a. s. Informovala o tom Jana Bolibruchová z odboru internej a externej komunikácie SSE.

SSE sa tak podľa nej počas niekoľkých hodín podarilo z takmer 20.000 odberných miest bez elektriny, ktoré zaznamenali dopoludnia, odstrániť poruchu na zhruba 15.000 odberných miestach. Doplnila, že najviac trafostaníc bez obnovenia dodávky a distribúcie elektrickej energie je v súčasnosti na vymedzenom území Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a. s., v lokalitách Terchová, Michalová, Plachtince, Detva - Piesť, Čierny Balog, Lukavica, Krokava, Rovné, Lipovec, Ipeľský potok - Vlčovo, Lukovištia, Babinec, Hrušovo, Dobroč a Divín.

Situácia sa pomaly zlepšuje

15:48 Napriek veľmi intenzívnemu dlhodobému sneženiu, prejazdnosť hlavných dopravných ťahov a príjazdových komunikácií k dôležitým objektom, ako je nemocnica, vlaková a železničná stanica, ako aj spojenie s jednotlivými časťami mesta, sa mestu podarilo zabezpečiť, informovala dnes popoludní Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Osobná doprava v meste je podľa krízového štábu bez komplikácií. Naďalej bude pokračovať dočisťovanie ciest, posyp a vývoz snehu hlavne v nočných hodinách do vopred určených lokalít. Mesto pritom využije predovšetkým priestor Priemyselnej zóny Podskala. Niektorí občania na tento účel poskytli aj svoje súkromné pozemky.

15:40 V piatok 8. februára pre kalamitu prerušia vyučovanie štyri školy v Spišskej Novej Vsi – SOŠ Markušovská cesta 4, Gymnázium Javorová 16, Gymnázium Školská 7, Jazyková škola Javorová 16, ďalej Gymnázium v Gelnici a Gymnázium v Krompachoch. Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 11. februára.

15:29 Husté sneženie v Košickom kraji od stredy (6. februára) večera lámalo konáre a vyvracalo stromy na cesty. Hasiči mali do dnešného poludnia pri ich odstraňovaní vyše 40 zásahov.  "Od stredajšieho podvečera 16.47 h, keď sme dostali prvé správy o popadaných stromoch na cestách, do dneška 12.30 h mali hasiči pri ich odstraňovaní celkovo 44 výjazdov, hlavne v okrese Rožňava, Spišská Nová Ves a Košice-okolie," uviedol hovorca košického krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Ladislav Fatura.

15:27 Prednosta Obvodného úradu v Prešove Vladimír Jánošík vyhlásil dnes na území celého Prešovského kraja mimoriadnu situáciu pre množstvo snehu. Ako uviedol, najhoršia situácia bola ráno v okresoch Poprad, Prešov, Sabinov a Bardejov. Na cestách sa každú chvíľu mení situácia, zjazdnosť výraznou mierou ovplyvňujú skrížené kamióny. Popoludní na väčšine územia prestalo snežiť, ale problémy na cestách robia aj popadané stromy, konáre a vietor. Jánošík ďalej uviedol, že situáciu monitorujú spolu so zástupcami všetkých silových zložiek. Pokiaľ sa situácia nebude zhoršovať, krízový štáb už dnes nebude zvolávať. Zatiaľ je opatrný vo vyhláseniach, kedy odvolá mimoriadnu situáciu.

15:22 Snehová kalamita v Poprade potrápila aj mestských policajtov.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:19 Aktuálna situácia na Slovensku nenechala chladným ani samotného premiéra Roberta Fica. "Predseda vlády Robert Fico, ktorý je dnes na summite EÚ v Bruseli, sa telefonicky spojil s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministrom obrany Martinom Glváčom, aby sa informoval o situácii v oblastiach stredného a východného Slovenska postihnutých snehovou kalamitou," povedala hovorkyňa Beatrice Hudáková a dodala, že premiér požiadal oboch ministrov o maximálnu podporu a súčinnosť s miestnou samosprávou pri odstraňovaní následkov.

14:47 Podľa aktuálnej predpovede SHMÚ má husté sneženie na východe pretrvávať až do 23:00. Na juhozápade je zmenšená oblačnosť a zrážky sa vyskytujú len ojedinele. Denná teplota sa pohybuje od -2 do +4 stupňov Celzia. Fúka severozápadný vietor do 20 km/h, na juhozápade silnejší, v nárazoch okolo 40 km/h.

14:42 Čitateľ Milan si z dnešnej snehovej nádielky ťažkú hlavu nerobí. Spomenul si totiž na staré časy, kedy železničnú stanicu Švermovo - v súčasnosti Telgár zasypalo o "pár" centimetrov viac. Záber je z marca 1962.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:36 Hasiči už na východe nemajú vzhľadom na ich počet dostatok síl a prostriedkov na odstraňovanie následkov, ktoré spôsobilo množstvo čerstvo napadnutého snehu. Počet výjazdov sa za 24 hodín zvýšil o polovicu. Na výpomoc preto do terénu vyrazí aj záchranná brigáda z Humenného. Informovala o tom Miriam Žiaková z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"O pomoc záchrannej brigády požiadali z okresu Vranov nad Topľou. Na jej vyslanie bol vydaný súhlas, do terénu vyjde o 15.00 h. z Humenného päť príslušníkov HaZZ s motorovými pílami," uviedla Žiaková. Odstraňovať budú popadané stromy, ktoré tvoria prekážku na cestnej komunikácii III. triedy, v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a obcou Detrík v okrese Vranov nad Topľou.

14:23 Podľa informácií Tv JOJ sa pri Plešivci na zasneženej ceste zrazili dve autá s kamiónom. Z jedného po náraze vypadol spolujazdec. V nemocnici skončili piati zranení. Vodič a spolujazdkyňa, ktorých museli z auta vystrihávať utrpeli ťažké zranenia.

V Spišskej Novej Vsi budú mať zajtra prázdniny

14:21 Stredné školy v Spišskej Novej Vsi, Krompachoch a Gelnici nebudú mať v piatok vyučovanie. Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková, v dôsledku snehovej kalamity a zlých poveternostných podmienok bolo už dnes obmedzené a prerušené vyučovanie na niektorých školách. Z viacerých obcí sa kvôli snehu nedostali žiaci na vyučovanie.

14:18 V Poprade napadlo nefalšovaných tridsať.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:11 Na košickom sídlisku KVP napadlo podľa čitateľky Danky až 15 centimetrov nového snehu. Autobusy meškali 40 minút a jazdili náhradnými trasami. Naopak trolejbusy sťaženú situáciu zvládali bez problémov. "Boli sme prekvapení, že autobusy MHD mali problém vyjsť na ako tak upravenú cestu a trolejbusy chodili bez akéhokoľvek meškania," napísala nám a dodala, že košickí trolejbusári si zaslúžia pochvalu.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:05 Takto sa podarilo zachytiť cestu z Jakloviec do Košíc v úseku asi 10 kilometrov za Veľkým Folkmárom nášmu ďalšiemu čitateľovi.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:55 Naša čitateľka z Liptovského Mikuláša na rannej ceste do školy nemohla veriť vlastným očiam. Jej ulicu zasypal sneh siahajúci až po kolená.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ďalšie zábery z Liptovského Mikuláša sneh po kolená len potvrdzujú.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:52 Cesta z Muráňa smerom do Červenej Skaly je už pre osobnú dopravu prejazdná. Pre kamióny však zostáva uzatvorená. Cesty z Jelšavy smerom na Rožňavu a z Jelšavy do Tornale sú uvoľnené úplne. Ako informoval Marián Pavlenka z Regionálnej správy ciest, aktuálne je v okrese Revúca pre popadané stromy uzatvorená cesta medzi obcami Rákoš a Kameňany.

13:50 Mimoriadna situácia na území Prešovského kraja, ktorú v dôsledku snehovej kalamity dnes predpoludním vyhlásil Obvodný úrad Prešov, zatiaľ zostáva v platnosti. Potvrdil to prednosta OÚ Vladimír Jánošík. „V prvom rade bolo potrebné zabezpečiť všetko preto, aby sa podarilo sprejazdniť úseky ciest, ktoré blokovali skrižované vozidlá a cestárska technika sa preto nemohla dostať na niektoré miesta. Po dohode s políciou sa čiastočne obmedzila nákladná doprava, aby pluhy a sypače sprejazdnili úseky,“ povedal Jánošík.

Doplnil, že najkritickejšia situácia bola v okresoch Prešov, Sabinov, Levoča, Poprad a komplikácie hlásila aj Stará Ľubovňa. „Podľa posledných informácií, ktoré máme k dispozícii, v niektorých týchto oblastiach pomaly sneženie slabne, a teda očakávame zlepšenie. V prípade potreby je však krízový štáb pripravený operatívne prijať ďalšie potrebné opatrenia,“ povedal prednosta.

13:45 V okrese Vranov nad Topľou ako i pre oblasť Humenné vyhlásili cestári 1. situačný stupeň snehovej kalamity. "V oblasti, ktorú máme na starosti, to znamená v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce evidujeme aktuálne silné sneženie, nasadené máme v teréne všetky naše mechanizmy. Prejazdné sú nateraz všetky cesty," informoval Vasil Guzan, riaditeľ humenského strediska Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ako dodal, pre nepriaznivé poveternostné podmienky je od 11.00 h v platnosti pre spomínanú oblasť 1. situačný stupeň snehovej kalamity.

13:40 A takto to momentálne vyzerá na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi:

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ZSSK)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ZSSK)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ZSSK)

13:32 Podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko je situácia, čo sa týka vlakovej dopravy z Bratislavy, pokojná. "Vlaky z Bratislavy zatiaľ nemeškajú. Iba v prípade vlaku R 611 z Bratislavy odchod 15.53 h  ZSSK pripravuje náhradnú vlakovú súpravu, pretože pôvodná ešte neprišla z Košíc," povedala pre Topky.

13:30 Na úseku diaľnice D1 Prešov – Košice došlo k dopravnej nehode. Cesta je uzavretá, polícia odkláňa dopravu po starej ceste.

13:24 Na veľkej časti územia Slovenska stále husto sneží. Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa, ktorá platí do 23:00. Prvý stupeň výstrahy pred snežením platí stále aj v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, a to do 23:00. Silné sneženie môže byť veľmi nebezpečné pre vodičov, no pozor by si mali dávať aj chodci.

Okrem toho meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov vo všetkých krajoch okrem Bratislavského a Trnavského. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do piatka 8. februára do 9:00. Snehové jazyky a záveje sú takisto nebezpečné predovšetkým pre vodičov.

13:22 Obyvatelia malebnej dedinky Kravany v Poprade sa dnes zobudili do snehovej rozprávky.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:20 Krompachy sa taktiež môžu pochváliť poriadnou nádielkou snehu.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:15 Ako nás informovala hovorkyňa železníc Martina Pavlíková, doprava je obmedzená na viacerých tratiach. Na trati Kysak - Margecany sú popadané stromy, doprava je úplne prerušená. V úseku Kysak - Malá Lodina je na trati vysoká vrstva snehu aj polámané stromy, o 12:37 sa podarilo sprejazdniť dopravu po jednej koľaji. Úsek Malá Lodina - Margecany bol sprejazdnený 12:05. Na trati Brezno - Červená skala bol už zrušený II. stupeň zimných opatrení.

 

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ŽSR, ZSSK)

 

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ŽSR, ZSSK)

Úplne neprejazdný je od 11:00 úsek Tisovec - Pohronská Polhora a tiež Zlatno - Utekáč a od 10:45 je neprejazdná trať Kysak - Ličartovce - Drieňovská Nová Ves a Prakovce - Mnišek. Dôvodom sú popadané stromy a vysoká vrstva snehu. EC vlaky z a do Maďarska jazdia už len s cca 15 minútovým meškaním.

 

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: ŽSR, ZSSK)

 

13:08 Košice zatiaľ kalamitnú situáciu zvládajú. Na území mesta zatiaľ nie je vyhlásená mimoriadna situácia. Uviedla to Zuzana Bérešová z komunikačného referátu Magistrátu mesta. Dodala však, že dnes v dopoludňajších hodinách boli uzatvorené cesty na Jahodnú, Bankov a cesta do Kavečian. „Kvôli hrubej vrstve ťažkého a mokrého snehu, ktorý napadol počas noci a v dopoludňajších hodinách, sa vyvrátilo niekoľko stromov na cestách do Kavečian a do rekreačných oblastí Košíc Jahodná a Bankov,“ spresnila.

13:03 Osvetlenie na Floriánovej ulici v Prešove nevydržalo nápor ťažkého snehu:

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

12:55 Kritická situácia je aj v severovýchodnom meste Podolínec, kde napadlo najmenej pol metra nového snehu.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: adam Rohaľ)

12:50 V košickom kraji komplikuje sneh aj vlakovú dopravu. Na koľaje popadali stromy, ktoré prerušili elektrické vedenie. Vlaky majú niekoľkohodinové meškanie, jeden museli odstaviť v Margecanoch. Lokalita nie je dostupná ani autom.

12:38 Silné sneženie komplikuje obyvateľom presun v celom prešovskom regióne.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Odrezaní od sveta

12:30 Popadané stromy a husté sneženie odrezali obec Zlatá Idka v okrese Košice – okolie od sveta. Ako uviedol starosta obce Stanislav Rusnák, neprejazdná je cesta v smere od Hýľova a podľa posledných informácii aj od Rudníka.

„Stromy spadli na dve autá, jedna občianka utrpela zranenia a museli ju previezť do nemocnice. Ďalšie autá ostali uviaznuté na ceste,“ povedal starosta. Zablokovanú cestu sa pokúšajú sprejazdniť hasiči, obec však privolala aj pracovníkov Štátnych lesov.

Od 3.00 h v noci nemajú v obci ani elektrickú energiu. Rusnák potvrdil, že na všetky kalamitné úseky sa ani nedostal. „Zlatá Idka je bývalá banícka obec roztiahnutá na územie siedmich kilometrov. Kalamita je však takého rozsahu, že sa nevieme všade dostať,“ doplnil.

Aj napriek tomu, že je obec odrezaná od okolia, problémy so zásobovaním tam nateraz nemajú. „Potraviny k nám vozievajú v stredy a piatky, takže zatiaľ takýto problém nie je a dúfam, že do zajtra sa situácia upokojí,“ uzavrel Rusnák.

12:26 Takto nafotil Banskú Štiavnicu čitateľ Ján. Všetkým za vaše príspevky ďakujeme.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Ján Pačesa)

12:22 Prešov bojuje so snehovou kalamitou.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

12:17 Bez dodávok elektrickej energie bolo dnes o 11. hodine z dôvodu napadnutia mokrého snehu zhruba 19.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky (SSE), a. s. Informovala Jana Bolibruchová z odboru internej a externej komunikácie SSE.

Najviac trafostaníc bez obnovenia dodávky a distribúcie je podľa nej v súčasnosti na vymedzenom území Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a. s., v lokalitách Plachtince, Riečky, Krpáčovo, Šumiac, Telgárt, Pohorelá, Heľpa, Detva, Banská Bystrica, Kriváň, Kokava nad Rimavicou, Lom nad Rimavicou, Lovinobaňa, Poltár, Divín, Krokava, Rovné, Lipovec, Lukovištia, Babinec, Hrušovo a Dobroč.

„Naši pracovníci aj naďalej intenzívne pracujú na odstraňovaní porúch a dodávka elektriny je postupne obnovovaná,“ dodala Bolibruchová.

12:11 Východoslovenská distribučná, a.s.(VSE) zaznamenala počas noci zo 6. na 7. februára a počas dnešného dňa zvýšený počet poruchových udalostí na vedeniach vysokého a nízkeho napätia. Zasiahnuté sú najmä lokality Spišská Nová Ves, Prešov, Bardejov, Košice a Rožňava.

„Príčinou porúch je nepriaznivé počasie, predovšetkým nárazový vietor v kombinácii s hustým snežením. V noci bola v dôsledku týchto udalostí prerušená distribúcia elektriny do viac ako 30.000 odberných miest, v súčasnosti je zasiahnutých viac ako 80.000 odberných miest. Momentálne pracuje v teréne na odstraňovaní porúch približne 220 elektromontérov, majstrov a technikov,“ uviedla Andrea Vlková z komunikačného oddelenie VSE.

Spresnila, že v najviac zasiahnutých regiónoch už požiadali o pomoc aj partnerov – dodávateľov. „V súčasnosti sa na najkritickejšie úseky presúvajú aj kolegovia z ostatných regiónov, dostupnosť však komplikujú sťažené podmienky na cestných komunikáciách a zlá dostupnosť k elektrozariadeniam, ktoré sú zaviate snehom,“ doplnila Vlková.

12:01 Včera ešte nebolo po snehu ani chýru, ani slychu. Podľa čitateľa Tomáša to dnes už v Sabinove vyzerá úplne inak.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: tomáš sabol)

11:43 Po zasadnutí krízového štábu mesto Prešov od 10:30 vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Mesto žiada o pomoc 2. mechanizovanú brigádu, vojsko a vrtuľníkovú základňu, aby poskytli techniku na odpratávanie snehu a zvládnutie snehovej kalamity.

Na pokyn primátor mesta Pavla Hagyariho bude Správa a zimná údržba prešovských ciest s.r.o. odpratávať najmä trasy, kde chodí mestská hromadná doprava. Zároveň, radnica prosí obyvateľov, aby nepoužívali osobné automobily, ale radšej využili MHD, ktorá je dnes na pokyn primátora zadarmo.

V teréne sú všetky mechanizmy Správy a zimnej údržby prešovských ciest aj Záhrady Real, dokonca na pomoc by mali prísť aj väzni. Vedúci oddelenia školstva zároveň posiela list riaditeľom škôl, aby urobili opatrenia vzhľadom na mimoriadnu situáciu, najmä pri odchode detí zo škôl. Snežiť má podľa SHMÚ do 18:00, preto zasadne ďalší krízový štáb.

11:42 Na cestách v okresoch Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice okolie pretrváva nepriaznivá situácia. Problémy spôsobujú najmä popadané stromy. Správa ciest Košického samosprávneho kraja preto vyzýva vodičov nákladnej dopravy, aby jazdili cez horské priechody len so snehovými reťazami za posýpacími vozidlami.

Neprejazdná cesta z Košíc do Zlatej Idky kvôli popadaným stromom.
Zobraziť galériu (77)
Neprejazdná cesta z Košíc do Zlatej Idky kvôli popadaným stromom.  (Zdroj: TASR)

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, momentálne je najhoršia situácia v okrese Košice okolie. Uviedla, že pre popadané stromy sú uzavreté cesty tretej triedy v úseku Hýľov – Zlatá Idka, Malá Lodina – Ružín, a cesty druhej triedy Košice – Jaklovce, Medzev Štósky kopec. Organizáciu dopravy v týchto úsekoch aj na ďalších cestách zabezpečujú policajti. Podľa informácie polície je uzavretá aj cesta cez horský priechod v smere na Slanec.

 

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

11:33 Husté sneženie a popadané stromy si vyžiadali dnes uzávierku viacerých ciest v Košickom kraji. Úplná uzávierka platí aktuálne na ceste III/050194  v úseku Hyľov - Zlatá Idka, III/5479 Malá Lodina - Ružín, II/547 v úseku Košice - Jaklovce a II/548 - Medzev - Štóssky kopec. Informuje o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK).

Takto to momentálne vyzerá v Košiciach
Zobraziť galériu (77)
Takto to momentálne vyzerá v Košiciach  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Cesta I. triedy I/50 Košice – Dargov je podľa polície neprejazdná pre poveternostné podmienky. Cesta Košice – Zelený dvor je uzavretá pre kamióny.

V Rožňavskom okrese je horský priechod Soroška prejazdný len pre osobné vozidlá v jednom smere pre skrížený kamión, z rovnakého dôvodu je neprejazdný Dobšinský kopec. Najnovšie uzavreli dopravu cez horský priechod v smere na Slanec. Diaľnica D1 Prešov – Budimír je prejazdná pre všetky vozidlá, rýchlosť jazdy je znížená na 80 km/h.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

11:31 Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove vyzýva vodičov nákladných vozidiel a kamiónov jazdiacich v Prešovskom kraji, aby podľa možností zaparkovali svoje vozidlá na bezpečné miesta a nepokračovali v jazde a tým umožnili správcom ciest odstraňovať sneh a sprejazdňovať cesty.

Krátko po 10:00 polícia informovala, že všetky úseky diaľnice D1 v Prešovskom kraji sú neprejazdné pre kamiónovú dopravu, cesta 1/73 Šarišský Štiavnik v okrese Svidník je tiež neprejazdná. Pre skrížené kamióny je neprejazdný úsek cesty 1/18 Prešov - Hanušovce nad Topľou na horskom priechode Petič. Rovnako aj úsek cesty 1/68 Prešov - Sabinov je neprejazdný pre kamión na Michaľanskom kopci v okrese Sabinov. Pre kamióny sú cesty v okrese Stará Ľubovňa prejazdné len so snehovými reťazami.

11:30 Čerstvá snehová nádielka komplikuje dnes dopoludnia dopravu aj v meste Levoča. Ako informoval Jozef Wagner z Mestského úradu v Levoči, na pôde radnice sa pred malou chvíľou uskutočnilo zasadnutie krízového štábu mesta, ktorý zadefinoval jednotlivé úlohy pri odpratávaní nahromadeného snehu technickým službám mesta a jeho aktivačným pracovníkom. "Mimoriadnu situáciu sme zatiaľ nevyhlásili, cesty k jednotlivým častiam mesta sú zatiaľ prejazdné. Nie je v nich ohrozené zásobovanie ani poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vysvetlil Wagner.

11:24 Ako uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, aktuálne je pre spadnuté stromy neprejazdná cesta II/532 medzi Jelšavou a Tornaľou, cesta II/526 Jelšava - Hrádok a cesta III. triedy medzi Sirkom a Lubeníkom v okrese Revúca. Neprejazdná je aj cesta II/531 Tisovec – Muráň – Červená Skala, a to pre záveje a silný nárazový vietor. „Na všetkých úsekoch sú nasadené stroje a mechanizmy, ktoré intenzívne pracujú na odstránení problémov. Vodičov prosíme o maximálnu ohľaduplnosť a trpezlivosť,“ dodala Pastuchová.

11:03 Podľa portálu zjazdnosť.sk sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty zjazdné, povrch vozoviek je na západe územia suchý až mokrý, na ostatnom území pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého snehu hr. do 3 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na krajnom západe Slovenska prevažne suchý až mokrý, na ostatnom území zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého snehu do 4-5 cm, vo vyšších polohách aj utlačeného, prípadne miestami až zľadovateného snehu do 5-10 cm.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, miestami kašovitého až utlačeného snehu do 4-5 cm, HP Zbojská, Šútovce, Homôlka, Skýcov, Herlianske Sedlo, Súľová, Besník a Grajnár do 5 - 10 cm. Horské priechody Pezinská Baba, Biela Hora, Dargov, Ďurďošík, Soroška a Havran majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

11:00 Aktuálna situácia v Považskej Bystrici:

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)

Železnice vyzývajú ľudí, aby cestovali len v nutných prípadoch

10:55 Výrazné sneženie, ťažký a mokrý sneh od skorého rána výrazne komplikuje železničnú dopravu na strednom a východnom Slovensku. Cestujúca verejnosť musí počas celého dňa počítať s meškaním vlakov. Najproblematickejšia situácia je podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej na celej trati Brezno – Margecany, kde ŽSR v úseku Brezno – Červená Skala vyhlásili III. stupeň zimných opatrení a v úseku Červená Skala – Margecany – II. stupeň.

"ŽSR nasadili všetku dostupnú techniku aj ľudí, v pohotovosti sú snežné pluhy, frézy," informuje Pavliková. Na viacerých miestach ŽSR nariadili zníženú rýchlosť vlakov kvôli ohnutým stromom, ktoré zasahujú do trate a kvôli hrozbe padajúcich konárov. Cestujúci sú o situácii vyrozumievaní prostredníctvom staničných rozhlasov a vývesných tabúľ, o aktuálnej situácii je možné sa dozvedieť na zákazníckej infolinke Železničnej spoločnosti Slovensko a. s. 18 188 alebo info@slovakrail.sk

"Vzhľadom k výstrahe meteorológov, že má v priebehu dňa napadnúť na strednom a východnom Slovensku až do 50 cm nového snehu, vyzývame cestujúcu verejnosť, aby v prípade, že to nie je nutné, ľudia necestovali," apeluje hovorkyňa ŽSR. Čo sa týka obmedzení v konkrétnych úsekoch, od 6.45 do 9.00 hod. bola úplne neprejazdná trať Margecany-Krompachy kvôli stromom popadaným na trať. Od 6.30 hod. je úplne vylúčená trať Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica kvôli vysokému stavu snehu a ovisnutým stromom nad traťou.

Na Orave, kde je kritická situácia v cestnej doprave, vlaky zatiaľ premávajú bez výrazných obmedzení, meškanie sa pohybuje maximálne do 15 minút. Situácia je komplikovaná aj v Maďarsku, kde je viacero neprejazdných úsekov, preto ŽSR upozorňujú cestujúcu verejnosť, že na základe informácie od južných susedov, všetky EC vlaky môžu mať meškanie 60 -180 minút.

V Košiciach kolabuje doprava

10:50 Situácia v Košiciach je čoraz dramatickejšia. Kým ešte pred nejakým časom, bola mestská verejná doprava podľa hovorkyne DPMK Michaely Karaffovej v poriadku, okolo obeda je tomu už inak.

„Priamo v centre mesta na Štúrovej ulici, spadol strom. Nepremávajú tade ani električky a trolejbusy a i osobná doprava je obmedzená,“ hovoria nešťastní vodiči. Podľa dispečerov DPMK je kritická situácia i v ďalších košických mestských častiach. „Doprava z dôvodu hustého mokrého sneženia skolabovala smerom na Bankov, Jahodnú. Do Košickej Novej Vsi i do Kavečian.“

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

10:42 Popadané stromy zatarasili viacero úsekov ciest v okrese Revúca. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Monika Pastuchová, aktuálne sa vodiči nedostanú z Muráňa do Červenej Skaly, ale ani z Jelšavy do Tornale. Na ceste z Muráňa do Červenej Skaly je situácia najhoršia. Fúka tam silný nárazový vietor, husto sneží a cesta je preto úplne neprejazdná.

10:39 Bez elektriny sú aj na východe.Východoslovenská distribučná, a.s. zaznamenala počas uplynulých hodín, v noci zo 6. na 7. februára a počas dnešného dňa zvýšený počet poruchových udalostí na vedeniach vysokého a nízkeho napätia. Zasiahnuté sú najmä lokality Spišská Nová Ves, Prešov, Bardejov, Košice a Rožňava. „Príčinou porúch je nepriaznivé počasie, predovšetkým nárazový vietor v kombinácii s hustým snežením,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. V noci bola preto prerušená distribúcia elektriny do viac ako 30 000 odberných miest. V súčasnosti je zasiahnutých viac ako 80 000 odberných

10:34 Správa a údržba prešovských ciest, s.r.o. má v teréne od stredy večera bez prestávky štyri sypače, dva traktory, jeden nakladač a dve vozidlá na ručný posyp. Cesty síce upravujú, ale padajúci sneh ich nedovoľuje dostať ich do optimálneho stavu. Počas noci a rána zaznamenali v Prešove zápchy na Rusínskej ulici, ale tá bola pre poruchu na svetelnej signalizácii na križovatke ulíc Rusínska a Východná.

10:33 Krízový štáb mesta Spišská Nová Ves dnes ráno vyhlásil na území mesta 2. kalamitný stupeň pre pretrvávajúce vytrvalé snehové zrážky. „Od stredajšieho večera bola nasadená všetka dostupná technika firmy Brantner Nova a ďalších zmluvne dojednaných organizácií, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu. Okrem mechanizmov bolo v ranných hodinách nasadených spolu 70 ľudí na ručné čistenie,“ informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

10:22 Snehová kalamita zasiahla aj mesto Spišská Nová Ves. V ranných hodinách tam zasadal krízový štáb, ktorý v súlade s Operačným plánom zimnej údržby vyhlásil 2. kalamitný stupeň z dôvodu pretrvávajúcich vytrvalých snehových zrážok.

10:15 V horehronskej obci Lom nad Rimavicou dnes po 9.00 h vyhlásili pre sneh mimoriadnu situáciu. "Dnes sme tu mali mať obvodného lekára, takisto neprišiel z toho dôvodu, lebo je neprejazdná cesta z obce Čierny Balog do Lomu nad Rimavicou," uviedla samostatná referentka obecného úradu Katarína Chovancová. O pomoc obec požiadala Odbor civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Brezne.

10:14 Na Orave a Liptove napadlo za posledné dve hodiny až 30 centimetrov nového snehu, cestári aktuálne hlásia husté sneženie v celom Žilinskom kraji. Všetky cesty v kraji sú momentálne zjazdné, na väčšine z nich musia však vodiči rátať s tromi centimetrami kašovitého snehu, cestári upozorňujú aj na možnosť tvorby poľadovice.

V Prešove spadol konár na zaparkované auto

10:10 Niekoľko väčších konárov povolilo pod náporom snehu aj na Sídlisku II v Prešove.  Na parkovisku pred jednou z predajní krátko pred 9. hodinou polámaný konár zasiahol zaparkované osobné auto. „Upratoval som sneh a záťaž na tom konári bola dosť veľká, podlomil sa a spadol mi na auto,“ hovorí mladší Prešovčan. Následne auto odtiahol, lebo hrozilo, že sa hrubý konár úplne odtrhne a urobí ešte väčšie škody.

Neďaleko odtiaľ, na ulici Mareka Čulena, jeden z obyvateľov odpratával veľký orgovánový ker, ktorý nevydržal  ťarchu snehu a zlomil sa pri koreni. Ďalšie polámané konáre sú na trávnikoch na ulici Levočská. „Stromy sú staršie, ich koruny neorezané, potom to padá, chcelo by to odborný orez. Takéto problémy tu bývajú aj pri silnom vetre či daždi. Niekedy sa ľudia boja tadiaľto prechádzať,“ hovorí jeden z obyvateľov sídliska.

Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik uviedol, že niektoré úseky v dôsledku hustého sneženia v Prešovskom kraji sú ťažko prejazdné a niektoré, vzhľadom na skrížené nákladné vozidlá, sú neprejazdné.

10:08 Mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite vyhlásilo na území Žilinského kraja už viacero obcí v okresoch Námestovo, ale aj niekoľko v okolí Žiliny. Informoval o tom Jaroslav Suchopárek z Odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline.

10:00 Husté sneženie v Košiciach komplikuje dopravu. „Ešte nadránom nám v Kavečanoch zapadol autobus. Momentálne už mestská doprava funguje, bez meškania,“ hovorí hovorkyňa Dopravného podniku v Košiciach Michaela Karaffová. Hasiči rátajú svoje výjazdy od včerajšieho večera už na desiatky. Pomáhajú odpratávať popadané stromy na ceste. V dôsledku hustého sneženia, sú na Soroške i Dobšinskom kopci skrížené kamióny a horské priechody sú prejazdné len v jednom smere i to pre osobné autá.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

9:55 Bez dodávok elektrickej energie bolo dnes ráno z dôvodu napadnutia mokrého snehu zhruba 20.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky (SSE), a. s. Infromovala o tom Jana Bolibruchová z odboru internej a externej komunikácie SSE. Najviac trafostaníc bez obnovenia dodávky a distribúcie je podľa nej v súčasnosti na vymedzenom území Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a. s., v lokalitách Zázrivá, Bzenica, Kokava nad Rimavicou, Dobroč, Detva, Banská Bystrica, Lom nad Rimavicou, Lovinobaňa, Poltár, Divín, Krokava.

9:29 Vo vysokohorskom teréne Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách trvá 3. stupeň. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej neodporúča vysokohorské túry ani vstup do dolín.

9:22 Na celom území Žilinského kraja husto sneží, napriek tomu sú všetky cesty prejazdné. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Hana Danová. V regióne Liptova a Oravy podľa nej napadlo za posledné 2 hodiny až 30 cm nového snehu. „Nasadené sú všetky mechanizmy a sypače Správy ciest (SC) ŽSK, ktoré sú nepretržite v prevádzke. V teréne je spolu 118 sypačov, z toho najviac na Orave (29) a v Liptove (28). Všetky cesty sú prejazdné, tvorí sa na nich kašovitá vrstva snehu do 3 cm,“ uviedla hovorkyňa ŽSK.

9:00 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého a druhého stupňa pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi vo všetkých krajoch okrem bratislavského.

8:59 V takmer celom Trenčianskom kraji pribudlo od stredy niekoľko centimetrov snehu. Najhoršia situácia je v okrese Prievidza, kde husto sneží a fúka nárazový vietor. Vyhlásený je tu prvý stupeň kalamitnej situácie, ktorý by mal podľa technického námestníka Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milana Halása platiť až do 18:00. Počasie skomplikovalo dopravu. Cesta I/64 od obce Nitrianske Pravno na Fačkovské sedlo v smere na Žilinu je neprejazdná pre nákladné vozidlá, cesta 1/50 medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom je neprejazdná pre kamióny.

Aktuálna situácia v Poprade
Zobraziť galériu (77)
Aktuálna situácia v Poprade  (Zdroj: imeteo.sk)

"Prvý situačný stupeň máme vyhlásený od 6.00 h pre oblasť Prešov a pre oblasť Poprad od 8.00 h. Súvisí to s tým, že nám momentálne silno sneží a na niektorých cestách 3. triedy v okolí Prešova, konkrétne napríklad pri Lipníkoch či Záhradnom, máme popadané stromy," informoval Tomáš Lažo z odboru prevádzky Správa a údržby ciest PSK.
      
Ako ďalej uviedol, pre nepriaznivé poveternostné podmienky bola počas nočnej služby vo výkone takmer všetka technika jednotlivých stredísk Správy a údržby ciest PSK. Cestári najazdili od stredy (6. 2.) večera do dnešného rána v kraji celkovo 17.300 kilometrov. "Každý sypač prešiel svoj okruh, svoju cestu, šesťkrát," podotkol Lažo.

Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

V Poprade napadlo za posledných 12 hodín do 40 cm nového snehu. Vzhľadom na to, že sneženie neprestáva a vznikajú prvé komplikácie, samospráva vyhlásila 2. kalamitný stupeň. „Absolútnou prioritou je udržať prejazdné komunikácie zaisťujúce hromadnú autobusovú dopravu, príjazdy k zdravotníckym zariadeniam a pre dopravu nebezpečné miesta. Údržba sa vykonáva pluhovaním, posypom a po ukončení sneženia v prípade potreby odvozom snehu,“ uviedol riaditeľ Správy mestských komunikácií v Poprade Peter Fabián.
Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Husté sneženie spôsobuje od stredy podvečera v Košickom kraji padanie stromov na cesty. Hasiči mali do dnešného rána 28 výjazdov pri ich odstraňovaní. "Od stredajšieho podvečera 16.47 h, keď sme dostali prvé správy o popadaných stromoch na cestách, sa hasiči doteraz nezastavili. Dosiaľ vykonali 28 výjazdov z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Košiciach-okolí, Krompachoch, Gelnici a Spišskej Novej Vsi," uviedol dnes o 8.15 h hovorca krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura. "V dôsledku hustého sneženia a ťažkého snehu, ktorý sadá na stromy, ako aj podmáčaného podložia dochádza k masívnemu nárastu počtu popadaných stromy, ktoré tvoria prekážku na cestnej komunikácii a tým ohrozujú život účastníkov cestnej premávky," konštatoval.
Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Hasiči museli zasahovať pri odstraňovaní spadnutých stromov v Spišskej Novej Vsi, Gelnici, Krompachoch, Rudnej, Mníšku nad Hnilcom, Čermeli, Folkmari, Gemerskej Polome, Baške pri Bukovci, Opátke, Vyšnej Slanej, Kolinovciach, Hýľove, Henckovciach, Medzeve, Štefanskej Hute, či Smolenickej Hute.

"V súčasnej dobre je uzavretá cesta z Hýľova smer Zlatá Idka, kde dochádza k neustálym vývratom, dokonca v takom rozsahu, že hasiči po odstránení časti stromov z cestnej komunikácie evidujú opätovné padanie stromov," konštatoval Fatura.

V okresoch Spišská Nová ves a Rožňava už vyhlásili prvý situačný stupeň, čo znamená mimoriadny stav. „V okrese Spišská Nová Ves uvažujeme dokonca o vyhlásení druhého stupňa,“ uviedla námestníčka Správy ciest (SC) Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Feješová.
Sneh vystrieda poľadovica, do
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Horské priechody na území Prešovského kraja sú podľa jeho slov pokryté dnes ráno vrstvou snehu vysokou približne päť centimetrov. "Niekde je snehu ešte viac. Problémy so zjazdnosťou ciest nám hlásia z okolia Levoče, Kežmarku, Veľkej Lomnice, Tatranskej Lomnice. Pri Veľkom Šariši evidujeme skrížený kamión, ďalší je skrížený pri Bertotovciach. Problémy sú hlásené aj z okolia Sabinova," uzavrel Lažo.
 

Aj vás prekvapila dnešná bohatá snehová nádielka? Uviazli ste na ceste do práce alebo do školy? Pošlite nám fotografie a videá z vášho zasneženého mesta na tipy@topky.sk alebo fotky@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu