Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto pochodujú huliči: V Bratislave finančné suchoty, v Prahe tisícový dav

Účastníci pochodu si užívajú pohodu Zobraziť galériu (9)
Účastníci pochodu si užívajú pohodu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA / PRAHA - Pripomenúť ľuďom pozitívne vlastnosti rastliny rodu Cannabis (konope) a napraviť jej spoločenskú akceptáciu a vnímanie jej užívateľov v očiach verejnosti je cieľom podujatia Million Marihuana March po celom svete. V Bratislave to dnes vyzeralo na fiasko.

 

Prvá májová sobota patrí od roku 1999 po celom svete  Million Marihuana March. Na Slovensku sa zatiaľ o nejakej tradícii hovoriť nedá, veď zorganizovať sa podarilo aktuálne 4. ročník akcie. Minulý ročník priniesol výzvu na odbornú diskusiu o dekriminalizácii konope.

 

Takto pochodujú huliči: V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 

"V tejto snahe pokračujeme aj tento rok s diskusiou na tému klady a zápory depenalizácie, dekriminalizácie či legalizácie marihuany na Slovensku," upresnil Štefan Bakoš, hovorca MMM. Na diskusiu pozvali odborníkov na problematiku drog, lekárov, ale aj pracovníkov, ktorí poskytujú sociálne služby užívateľom drog. Svojou prednáškou mal zaujať Dušan Dvořák, zakladateľ cannabisterapie a odborný garant medzinárodného výskumu Konope je liek. Hovoril o liečivých účinkoch konope a právnych aspektoch, ktoré sú s ním spojené.

Štvrtý ročník podujatia Million
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Organizátori pozvali samozrejme aj politkov ako premiéra Roberta Fica, či minstra spravodlivosti Tomáš Borca. Napriek tomu, sa tu objavil len poslanec za SaS Martin Chren. Svoj jednoznačný postoj k podujatiu už v predstihu stihol avizovať prostredníctvom blogu Alojz Hlina. Dokonca zašiel ďalej a na Námestí SNP umiestnil  informačno-výstražnú značku ako formu protiakcie. Zmyslom značky mala byť informácia pre ľudí, ktorí cez Námestie SNP prechádzali na Námestie Slobody, o čom MMM je. „Ja neverím, na námestí SNP demonštruje Alojz Hlina s dvoma zamestnancami proti marihuane...nikto tam nie je iba oni traja s veľkým nápisom "Toto nie je o slobode, ale o drogách" ...príďte sa na nich zasmiať,“ píše okoloidúca Eva.  "Ide tu moralizovať človek, ktorý vedie v Bratislave jednu krčmu za druhou," vyhlásil Dvořák.

Takto pochodujú huliči: V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Vlado Labát, Topky.sk)

Isté je, že v Bratislave sa zišla asi stovka podporovateľov myšlienky dekriminalizácie, či legalizácie trávy a miestami to vyzeralo, že tam je viac policajtov ako účastníkov. Aj organizačný štáb sa verejne priznal, že sa borí s finančnými problémami, preto určite nebolo jednoduché pripraviť bohatý kultúrny program. Na internete sme nemali problém nájsť výzvy na finančné dary pre toto podujatie. Pri tom výdaje ako tlačovka 40 eur, či pódium 500 eur a sound system za 500 eur sa môžu niekomu zdať ako maličkosť.

Štvrtý ročník podujatia Million
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V Prahe bola situácia diametrálne odlišná. Protestné zhromaždenie odštartovalo krátko po pol druhej. Na akcii Million Marihuana March sa za sprievodu hudby vydal dav prevažne mladších ročníkov smerom na Václavák. Cieľom je žižkovský park Parukářka, kde je naplánovaný happening.

Na Václavskom námestí sa začali prví účastníci schádzať už s predstihom. Niektorí si pripravili transparenty s heslami na podporu konzumácie ľahkej drogy. Ďalší mali namiesto žuvačky za uchom zasunutého jointa. Časť väčšinou pestro odetých jedincov sa posilňovala vopred nakúpeným pivom a vínom.

Na protest u našich susedov dohliadajú  desiatky strážcov zákona, nasadili aj jazdeckú políciu. Súčasťou pochodu centrom Prahy je po prvý krát aj živé vystúpenie kapely na sprievodnom vozidle. „To je sranda, práve som tu stretla svojho učiteľa angličtiny," smiala sa mladá študentka v čiernom tričku so zeleným logom listu marihuany, ktorej charakteristická vôňa sa tiahne celým sprievodom.

Takto pochodujú huliči: V
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ČTK)

Pochod tiahne do žižkovském parku, kde podľa slov organizátorov ponúknu dve hudobné pódiá, diskusiu s politikmi, konopný trh, prednášky, infostánky, detský kútik, žonglérske dielne, čajovňu a občerstvenie vrátane konopného piva aj zmrzliny.

Českí zástancovia legalizácie konopy sa na akcii organizovanej občianskym združením Legalizace.cz stretávajú začiatkom mája pravidelne. Ten dnešný pochod bol v poradí už pätnásty. Účastníci takto vyjadrujú svoju podporu pestovaniu konopy pre liečebné a "rekreačné" účely. Marihuana sa v Čechách považuje za najrozšírenejšiu ilegálnu drogu, podľa prieskumov ju vyskúšala viac než polovica ľudí vo veku 15 až 34 rokov.

"Je neprípustné, aby politici i odborníci trvali na tom, že dovážaná či v licencovaných podmienkach produkovaná marihuana bude legálne liečivo, ale pacientom či seniorom na vypestovaná rastlina niekde na záhradke bude aj  naďalej nelegálna a nebezpečná droga a za jej pestovanie bude hroziť trest," uviedol k legalizácii liečebnej konopy Robert Veverka, predseda združenia Legalizace.cz.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu