Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Varovanie: Slnko je práve najagresívnejšie, popáleniny za 15 minút!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Nový Čas)

PRAHA/BRATISLAVA - Radosť z nadchádzajúceho horúceho počasia by nemala utlmiť zodpovednosť za zdravie. Hoci krásny víkend láka na vytiahnutie tričiek, sukien, kraťasov či dokonca plaviek, podľa lekárov nesmieme vystavovať svoje telo slnečným lúčom bez natretia sa krémom s vysokým faktorom. Tie jarné sú totiž klamlivé.

Podľa SHMÚ k nám bude od juhu až juhozápadu prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, ktorý so sebou prinesie slnečné a extrémne teplé počasie. V sobotu aj v nedeľu sa teda môžeme tešiť na letných 24 až 29 stupňov.

Pražská kožná lekárka Miroslava Jechortová však varuje, že jarné slnko je najagresívnejšie. Tomu, kto sa nenamaže opaľovacím krémom, môžu hroziť popáleniny prvého stupňa, ktoré sa prejavujú začervenaním kože, pálením, alebo sa dokonca môže objaviť solárny ekzém, ktorý už vyžaduje odbornú starostlivosť. Pri ňom sa objavia vyrážky, pľuzgieriky.

"Je potrebné použiť ochranné filtre s číslom aspoň 50. Postupne sa môže znižovať na 30 a 20," upozornila s dodatkom: "Teraz je najhoršie obdobie. Kožu, ktorú sme v zime schovávali pod kabátmi, zrazu vystavíme priamemu slnku. Nie je na to pripravená, popálenie môže nastať počas pätnástich až dvadsiatich minút pobytu na slnku."

O opatrnosti hovoria aj záchranári. Jarné dni s vysokými vonkajšími teplotami, ktoré máme pred sebou, môžu priniesť zdravotné ťažkosti nielen chronicky chorým, ale aj zdravým osobám.

"Dodržiavanie pitného režimu - deti dva litre, dospelí minimálne 3,5 litra - obmedzenie pobytu na slnku medzi 11. až 15. hodinou a ochrana kože opaľovacím krémom s UV faktorom," taká by mala byť prevencia proti nežiadúcim účinkom slniečka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu