Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kysuce bojujú s ľadovou povodňou: Zaplavuje dediny, strhla železný most!

Ľadová povodeň ohrozuje sever Slovenska Zobraziť galériu (5)
Ľadová povodeň ohrozuje sever Slovenska

ZBOROV NAD BYSTRICOU – Prudké oteplenie a dážď spôsobili na Kysuciach záplavy. Upchaté korytá riek totiž nestíhali odvádzať vodu. V Zborove nad Bystricou dokonca utrhla rieka Bystrica železný most a ďalšie dva poškodila. Situácia je v niektorých obciach stále vážna.

V sobotu doobeda sa začala rieka Bystrica následkom veľkého oteplenia meniť na nespútaný živel. Na  Novej Bystrici začali vypúšťať priehradu, čo malo za následok utrhnutie mosta v Zborove nad Bystricou. Po rieke plávali obrovské niekoľkometrové kryhy, ktoré sa pohybovali obrovskou rýchlosťou. Dôvodom záplav bolo aj to, že sa rieka spája ďalšej rieky Kysuce, ktorá bola však stále zamrznutá. Ľadovec  sa začal hromadiť a upchal prietok obidvoch riek. V Krásne nad Kysucou dokonca hrozila evakuácia celého sídliska. Hasiči tu už rána odčerpávajú vodu z pivníc rodinných domov. Na Kysuciach je stále vyhlásený tretí povodňový stupeň.

 

 

 

 

Konkrétne v okolí Žiliny v Belej, Krásne nad Kysucou, Lodne, Makove, Novej Bystrici, Rudine, Rudinke, Rudinskej, Štiavniku, Terchovej a Zborove nad Bystricou. Na dolnej Orave je rovnaká situácia v Zázrivej a na hornej v Oravskej Lesnej a Mútnom.

 

Ľadová povodeň očami našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Núdzový stav kvôli ľadovým kryhám vyhlásil aj starosta v obci Stakčínska Roztoka v okrese Snina.  V obci sa pod mostom zachytili ľadové kryhy, ktoré bránia v odtoku vody.Tá sa následne vylieva mimo koryta a zaliala už niekoľko záhrad. V okolí obce je veľa kopcov a topenie snehu z nich pravdepodobne spôsobilo túto situáciu.


Ľadová povodeň očami našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Ľadová povodeň očami našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

 

Na niektorých miestach toku Oravy dosiahla hladina 1.povodňový stupeň. Kysuca začala klesať a povodňový stupeň neprekonala. Na Hornom Ponitrí taktiež malé toky dosahujú 2.povodňový stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu