Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Toto má byť invázia ako v 1968: Českí lekári za tri dni zachránili 91 pacientov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Misia českých vojenských lekárov v slovenských nemocniciach sa končí. Po dohode so slovenskou stranou sa dnes popoludní vrátia domov.

"Za dobu svojho pôsobenia v zdravotníckych zariadeniach v Bratislave, Nitre, Ružomberku a Žiline vykonali českí vojenskí lekári 91 urgentných výkonov, kde by bez okamžitej lekárskej starostlivosti došlo k ohrozeniu životov a zdravia slovenských občanov," uviedol hovorca ministerstva obrany ČR Jan Pejšek pre spravodajský server idnes.cz.

V slovenských nemocniciach počas núdzového stavu vyvolaného protestom lekárov vypomáhali od soboty približne tri desiatky českých špecialistov, predovšetkým chirurgov, traumatológov a anestéziológov. Podľa českého rezortu obrany išlo o špičkových odborníkov v daných odboroch.

"Pomoc Slovensku sme poskytli v miere, v ktorej to bolo možné. Verím, že keby sme v podobnej situácii boli my, zareagoval by náš najbližší susedný štát rovnako. Kľúčová bola záchrana ľudských životov," komentoval situáciu český minister obrany Alexandr Vondra.

Pôsobenie českých lekárov na Slovensku však odsúdili tamojší sociálni demokrati, podľa ktorých sa Česi zachovali ako štrajkokazi. Podobne kriticky sa vyjadril aj líder slovenského Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu