Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nórsky vrah písal Slovákom tesne pred masakrom: Takto reagovali!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Neuveriteľné! Záhada okolo toho, že sa Slovensko objavilo na prvom mieste v rebríčku šialeného vraha Andersa Breivika, je rozlúštená. Zaujímavé je, že spomedzi mailov, ktoré rozoslal po celom svete, boli Slováci zastúpení ako štvrtí najpočetnejší. Topkám sa podarilo získať zoznam všetkých 19 emailových adries s koncovkou .sk, na ktoré krátko pred masakrom Breivik poslal svoj manifest.

Atentátnik si zrejme adresy vyhliadol na sociálnych sieťach či rôznych fórach venovaných extrémizmu či antimoslimizmu. Väčšina adries je zaregistrovaných na azet.sk. Keď sme na všetky poslali žiadosť o reakciu, päť z nich sa vrátilo ako neexistujúcich. Pri pohľade na profily vyplýva, že dva patria mladým dievčatám z Bratislavy, jednému mužovi z Košíc, Trenčína, Bytče a Trebišova, pritom Breivik rozposlal po celej Európe až 1002 mailov.

Zaujímavé však je, že sa medzi prijatými adresami objavilo aj vlastenecké združenie, ktorého stránka sa na prvý pohľad javí ako militaristická organizácia. Propagujú niektoré plagáty proti multikulturalizmu, radi sa obliekajú do národných farieb, nosia dvojkríž a ako posledná správa sa na ich stránke objavila informácia o vojenskom cvičení „Oddielu Dobrovoľníkov.“ Uskutočnilo sa pritom iba deň po masakre na ostrove Utoya.

„Oddiel Dobrovoľník je vojensko-športový klub, ktorého počiatky siahajú do Moskvy k hnutiu Národný Sobor a združeniu Stjag. V Rusku existuje asi 2 000 podobných vojensko-vlasteneckých alebo vojensko-športových zoskupení, ktoré sú vedené buď vojnovými veteránmi a vyslúžilcami armády alebo oddanými amatérmi. Tieto kluby sa snažia vychovávať mládež k správnemu spôsobu života a svoje korene hľadajú aj u nás v Sokolskom hnutí,“ píšu na stránke.

Predseda hnutia však poprel, že by s Breivikom komunikovali. Nevie si vysvetliť ani to, ako sa mohli dostať medzi jeho kontakty. „Naše občianske združenie nikdy nekomunikovalo s Breivikom a ani sa nestotožňujeme s jeho názormi a skutkami. Osobne sa s Breivikom nepoznám a prvýkrát som sa o ňom dozvedel, až z médií po udalostiach v Nórsku. Predtým nás nikdy nekontaktoval a ani sme s ním nijakým spôsobom nekomunikovali,“ povedal nám predseda hnutia.

Podľa neho sa dá len ťažko odpovedať na otázku, ako si vysvetľujú, že ich kontaktoval, pretože oni nemali žiadny záujem o to, aby ich kontaktoval. „Vzhľadom na to, že patríme medzi najaktívnejšie organizácie s vlasteneckými princípmi na Slovensku a aktivitami pokrývame takmer celé Slovensko, je možné, že práve preto sa pokúšal nadviazať s nami kontakt,“ dodal šéf združenia, ktorý tvrdí, že hnutie odmieta myšlienky extrémnej pravice. 

Stanovisko nám zaslal do redakcie aj ďalší oslovený.  „Spomínaný mail od nórskeho šialenca som si prečítal v utorok tohto týždňa a nestačil som sa diviť, prečo bol zaslaný mne. Spomínam si, že na facebooku mi poslal žiadosť o priateľstvo, ktorú som potvrdil, no neskôr som si ho vymazal. Nezaslal mi dovtedy ani mail, ani súkromnú správu na facebooku. Z informácii v mojom profile si opísal na mňa mailový kontakt. Myslím si, že sa dostal ku mne prostredníctvom skupiny na facebooku "Stop islamisation, wake up Europe", z ktorej som sa odhlásil približne 6 mesiacov dozadu. Na mail som nereagoval žiadnym spôsobom, rozhodne sa nechystám ho akýmkoľvek spôsobom a pre akékoľvek účely šíriť ďalej. Jeho beštiálne činy hodnotím s vysokým opovrhnutím. Políciu som nekontaktoval,“ reagoval jeden z oslovených.

Ozvali sa nám však aj ďalší dvaja. Tí tiež tvrdia, že s Breivikom nemajú nič spoločné.

 "Približne pred týždňom mi začali na mail chodiť otázky od novinárov z celej Európy, že som jeden z tých,ktorí obdržali Breivikov manifest. Spätne som si pozrel staršie maily a áno, našiel som ho. Dodnes som ten súbor neotvoril a ani sa nechystám,nakoľko sa hanbím za to, že som na jeho zozname. Pamätal som si, že si ma v minulosti pridal na facebook medzi priateľov nejaký severan. Preto som išiel ešte viac do hĺbky a zistil som, že v novembri 2009 ma práve on požiadal o priateľstvo. Prečo, tomu nechápem, pretože sme si nikdy nepísali ani predtým a ani neskôr. S Breivikovým činom nesúhlasím a odsudzujem ho ako kazdý iný zdravý človek," napísal nám ďalší oslovený.  

Ozvalo sa aj jedno z dievčat, ktorým tiež Breivik písal. "Som vo veľkom šoku, že práve mne prišiel email.
Zistila som to vlastne až dnes, keď ste mi napísali a ešte mi volali z TV JOJ kvôli stanovisku. Spätne som si pozrela emailovú adresu, nakoľko zahraničné emaily automaticky mažem, alebo ignorujem a skutočne som si našla neotvorený email vo svojej schránke. Nie som si vedomá toho, že by ma niekedy predtým kontaktoval Andreas Breivik a aj keby, automaticky mažem a ignorujem zahraničné maily z obavy pred vírusmi a spamom. To prečo mi poslal email nechápem a do dnešného dňa som si ani nemyslela, že mi niekto niečo také poslal. Nakoľko to poslal dalšej tisícke ľuďom po celej Európe, som sa tam ocitla zrejme len nešťastnou  náhodou. A nie nebola som v nijakých organizáciach extrémistických. Je mi ľúto, čo ten človek vykonal. Je chorý. Je mi tak isto ľúto aj tých ostatných ľudí,ktorým prišiel rovnaký email ako mne, pretože je to veľmi nepríjemné vedieť, že ten vrah posielal svoj chorý plán. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach," napísalo dievča.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu