Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vareha radil kedy kúpiť, predať a ako to zlegalizovať

Mikúláš Vareha
Mikúláš Vareha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mikuláš Vareha, obvinený z daňového megapodvodu, nemal žiadny rešpekt voči daňovému úradu. Myslí si to súčasný šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík.

„Skôr si spravil z daňového úradu partnera na financovanie svojich podnikateľských aktivít,“ vyhlásil Mikulčík.

Vareha mal však na daňový úrad odlišný názor. Ich kontrolnú činnosť považoval za šikanovanie, čo vyplýva z videa, na ktorom hovorí o podnikaní a objavilo sa na internete.

„Snažia sa nás, niekto, na základe šikanovaných kontrol dostať na kolená,“ vyhlasuje na zverejnenom videu. Súčasný šéf daňovákov však hovorí, že je ich povinnosťou kontrolovať, či uplatňovaný nadmerný odpočet DPH je oprávnený.

„Chránime verejné prostriedky, takže tu nejde o žiadne šikanovanie,“ dodal. Podľa Mikulčíka je zarážajúce, že akoby daňová správa v tomto prípade konala neskoro a nekoordinovane. Ako pripomenul, informácie o nezvyčajných praktikách podnikateľa sa objavovali v médiách už od roku 2007, ale prvá rozsiahla akcia na jeho kontrolu s krycím názvom Drevené ploty bola až v roku 2009.

“Zaujímavé bolo, že až v tomto období sa identifikovala zlá nesúčinnosť medzi daňovým úradom a daňovým subjektom, nekomunikácia, naťahovanie kontrol,“ konštatoval Mikulčík.

Varehovi neboli daňováci po vôli, na videu tvrdí, že mu prekážali v podnikaní, lebo niekedy sa im venoval celé dni. „Je to veľmi smiešna vec, keď za rok máte vyše 400 daňových kontrol,“ hovorí na zverejnenom zázname. Kontrol bolo u neho ešte podstatne viac.

„Celkovo bolo vykonaných 851 daňových kontrol, z toho momentálne 616 daňových kontrol je rozpracovaných,“ tvrdí námestník sekcie kontroly Igor Krnáč.

Podľa Mikulčíka to však dokazuje, že niekde je chyba v systéme. Nechcel komentovať, či dôvodom zdĺhavosti rozpletania prípadu bolo len neustále zakladanie nových firiem, alebo mu pomáhal aj niekto z prostredia daňovej správy. „To je práve predmetom toho vyšetrovania,“ tvrdí Mikulčík. V daňovej správe sa však už udiali personálne zmeny, niektoré v súvislosti s týmto prípadom.

Mikulčík označuje Varehovu činnosť za reťazec karuselových obchodov, ktoré sa diali medzi vlastnými firmami podnikateľa. „Kde sú až také kuriózne prípady - dochádza k takým až absurdným objednávkam – zber lykožrútov, škatuliek, následne na to objednávky toho istého podnikateľa iných firiem, ktoré musia zabezpečiť kremáciu týchto lykožrútov a podobné nezmyselnosti,“ vysvetľoval Mikulčík.

V čase zadržania figuroval ako konateľ v 77 firmách, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platcovia DPH. „Nepochopím otázku daňových kontrol, prečo máte toľko firiem? No preto, lebo to zákon dovoľuje,“ hovorí na zázname.

Varehovi celkovo vyplatili na odpočtoch DPH 32 miliónov. „To je strašné číslo, ktoré si mnohí z nás ani nevedia predstaviť,“ zhodnotil Mikulčík.

Aj odpočty DPH vysvetlil Vareha vo svojom rozsiahlom videopríhovore. „Pokiaľ niečo kupujete – zákon hovorí jasne: Keď kúpil som s DPH, patrí mi peniaz naspäť, ktorý som zaplatil. Keď predám, tak predám s DPH a peniaz odvediem štátu.“

 Obvinený zemplínsky podnikateľ mal aj veľký rozsah oblastí, v ktorých podniká. Chová hospodárske zvieratá – ovce, kravy a farmársky divú zver či pštrosy. Venuje sa poľnohospodárstvu, vinohradníctvu, pestuje ovocie, ponúkal ťažkú techniku na poľnohospodárske práce aj iným, vyrábal ekohnoj. Podniká s drevom, s guľatinou, predával drevovýrobky aj drevené ploty.

Povestný je svojimi drevenými stavbami „búdok“, ktoré nie sú pevne spojené so zemou, čím obhajoval, že na ne nemá stavebné povolenie. Mal veľké plány s budovaním zoo.

Chcel mať najväčšiu pivnicu na svete, neúspešne sa pokúšal kúpiť zimný štadión v Trebišove na boxerské zápasy. Vybudoval letný rekreačný areál, má čerpaciu stanicu s názvom agent 007.

„Otázka, ako podnikať je na šikovnosti každého podnikateľa. Sám sebe si píšeš osud podnikateľský. To znamená, že musíte byť šikovní. Musíte vedieť, kedy predať, kedy kúpiť a tieto veci zlegalizovať tak, aby si nedošiel do rozporu so zákonom,“ radil na videu. Teraz sedí vo väzbe a za jeho počiny mu hrozí sedem až 12 rokov väzenia.





TB Vareha si urobil z DÚ partnera na podnikanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu