Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: Verejná voľba prokurátora otvára ústavnoprávne otázky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Chystaná verejná voľba generálneho prokurátora vyvoláva ústavnoprávne otázky, nazdáva sa líder Smeru-SD Robert Fico.

Na dnešnej tlačovej konferencii poukázal na fakt, že nové znenie rokovacieho poriadku predpisuje verejnú voľbu prostredníctvom technického zariadenia. "Ak budú traja kandidáti a hneď prvý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov, o čom budeme hlasovať v prípade druhého a tretieho kandidáta a akú šancu budú mať títo kandidáti? Nie je to zmarenie ich práva na prístup k verejnej funkcii?" pýtal sa expremiér.

Podľa Fica je paradoxné, že kým predsedov parlamentných výborov budú poslanci voliť tajne, generálneho prokurátora vyberú vo verejnom hlasovaní. "Ak sa má niekto voliť tajne, tak je to generálny prokurátor," podčiarkol. Nazdáva sa, že ak bude v parlamente schválená novela rokovacieho poriadku, ten, kto zastupuje pozíciu generálneho prokurátora, ju bude musieť poslať na ústavný súd.

Vláda dnes odobrila novelu zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR, ktorou sa verejná voľba generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR mení z tajnej na verejnú. Parlament by mal novelu definitívne schváliť na marcovej schôdzi, ktorá sa začne 22. marca.

Na zmene pravidiel sa koalícia dohodla po tom, čo sa jej na sklonku roka 2010 v tajnej voľbe nepodarilo presadiť vlastného kandidáta. Okrem tejto úpravy vláda pripravila aj zmenu pravidiel fungovania prokuratúry, ktorá zavádza výberové konania na miesta prokurátorov, zakazuje negatívne pokyny či prikazuje zverejňovanie rozhodnutí prokuratúry na internete. Opozícia chystanú verejnú voľbu kritizuje ako nedemokratický krok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu