Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Štúdiu L+S hľadajú 69 VECÍ LEPŠÍCH NEŽ SEX

Marián Miezga a Helena Krajčiová
Marián Miezga a Helena Krajčiová (Zdroj: L+S)

BRATISLAVA - V Štúdiu L+S skúša filmová scenáristka, režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová novú hru, ktorej je zároveň aj autorkou – 69 VECÍ LEPŠÍCH NEŽ SEX. Mierne trpká komédia zo súčasnosti ponúka návod na použite života. V hlavnýh úlohách sa predstavia vynikajúci herci, z ktorých mnohí sa na jednom javisku stretávajú po prvý raz: Helena Krajčiová, Marián Miezga, Zuzana Mauréry, Marián Mitaš a ďalší. Divadlo uvedie premiéru 13. apríla a do konca sezóny je nový titul na programe ešte šesťkrát.

„Chceli by ste vedieť, čo je lepšie než sex? A chceli by ste poznať aj tajomstvo ako mať šťastné manželstvo? Ako prežiť výchovu dieťaťa v puberte? Ako si udržať mladosť a krásu? A ako sa zabaviť, keď vám nič nevychádza? Odpovede na tieto otázky hľadá aj hlavná hrdinka tejto komédie a keď ich nenachádza, musí ich sama napísať. Je za to totiž platená a obdivovaná inými ženami, ktoré sa podľa jej článkov v časopise a návodov na použitie snažia žiť a nezblázniť sa. Ona sama však bojuje s tými istými problémami, ako jej čitateľky,“ povedala o hre 69 vecí lepších než sex jej autorka a režisérka Eva Borušovičová, ktorá bude mať v Štúdiu L+S svoju divadelnú premiéru. Toto spojenie – časté v anglosaskom prostredí u mladšej generácie dramatikov, ktorí bývajú nezriedka aj filmovými tvorcami - môže priniesť svoje pozitíva do pripravovanej inscenácie.

"Ak sa na Slovensku hovorí o svetovej premiére, obyčajne to býva s príchuťou irónie. Hra Evy Borušovičovej je však namiešaná z ingrediencií, ktoré ponúkajú všetky chute a vône globálneho sveta. Sveta, v ktorom žijeme a či chceme, alebo nie, ktorý žije aj v nás samotných. Teším sa na nový titul, nových hercov a verím, že téma a spracovanie pritiahne pestrú škálu divákov," povedal k uvedeniu pôvodnej hry výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Režisérka do svojej hry obsadila hercov, z ktorých mnohí sa na jednom javisku zatiaľ ešte nestretli. Hlavnú postavu – ONA – zverila Eva Borušovičová vynikajúcej herečke Helene Krajčiovej, jej manžela si zahrá kedysi jej spolužiak z VŠMU Marián Miezga. Šéfku hlavnej hrdinky stvárni Zuzana Mauréry a „Jej“ alterego zosobní mladá herečka Kristína Tóthová. V roli suseda bude mať v „Esku“ svoju premiéru Marián Mitaš a rovnako tak sa na jeho javisku po prvý raz predstaví Thomas Puskailer ako Cudzinec. Dve detské postavy – Edka a Niki - naskúšajú žiaci dramatického krúžku LaNo.

Kompletný inscenačný tím pracuje v zložení: réžia: Eva Borušovičová, dramaturgia: Zuzana Golianová, scéna a kostýmy: Alexandra Grusková, hudba: Michal Novinski, choreografická spolupráca: Milan Kereš.

Pôvodná slovenská hra ponúka rady čo s manželským stereotypom, neverou, príťažlivosťou iných mužov, krízami rodičovstva, lákadlami v podobe výpredajov, sezónnych depresií, úzkostných spomienok a dobre vychladeného bieleho v chladničke. Trpká komédia je okrem iného aj o akejsi rozdvojenosti v nás. Na jednej strane je tu realita, to, čo žijeme, s čím sa dennodenne potýkame a zároveň je tu akoby prítomná ešte jedna rovina, tá vyššia, tá, ktorú udávajú médiá so svojimi radami a patentmi na šťastný, úspešný život. Majú odpoveď na všetko – na otázky racionálne aj iracionálne, aj na intimitu. Zostavujú nám rebríčky priorít a postupnosti krokov pri riešení problémov každého druhu. Hlavná hrdinka je uprostred týchto dvoch svetov, pretože okrem reálneho života má aj svoju virtuálnu realitu dobrých rád a názorov a tak trochu sa snaží podľa nich žiť.

Autorka podáva spomínné témy s typickou ľahkosťou, značnou dávkou humoru aj irónie. V dialógoch bravúrne narába so súčasným jazykom, čo len umocňuje ňou vystavané charaktery postáv, príbeh a príjemný spád celej hry. Text má svoju "ľahkosť bytia" - cez formu aj obsah.

Štúdio L+S vstupuje do posledných mesiacov svojej jubilejnej 30. sezóny. Uvedením pôvodnej hry by chcelo naviazať na svoju históriu, ktorú sprevádzali autorské texty, z čoho vznikla pevná tradícia tejto divadelnej scény. Zároveň bude prvé a jediné, ktoré hru 69 vecí lepších než sex uvedie.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu