Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát nesiahne pracujúcim rodičom na príspevok z roku 2008

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prísnejšie pravidlá pre poberanie rodičovského príspevku platné od januára by sa na časť rodičov nemali vzťahovať ani v nasledujúcich rokoch. Ide napríklad o pracujúcich otcov a matky, ktorí začali poberať rodičovský príspevok v roku 2008 a skôr.

Potvrdilo to ministerstvo práce. Podľa nových podmienok na zisk mesačnej dávky v maximálnej výške 164,22 eura (4947 Sk) by poberatelia mali preukázať, aké náklady majú na starostlivosť o dieťa v čase, keď sú v zamestnaní. Od začiatku tohto roka si môže otec alebo matka vybrať, či bude od štátu dostávať rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Ak sa rozhodne pre prvú možnosť, musí sa vzdať akejkoľvek zárobkovej činnosti vrátane práce na dohodu.

Pre pracujúcich rodičov je určený príspevok na starostlivosť. Ten môže byť v rovnakej výške ako rodičovský, ale len vtedy, ak zdokladujú, aké náklady majú na starostlivosť o dieťa v čase, keď sú v zamestnaní. To znamená, že ak syna či dcéru opatruje stará mama alebo suseda, ktorá o tom nemôže vystaviť oficiálny doklad, dostávajú rodičia namiesto 164,22 eura (4947 Sk) len 41,06 eura (1237 Sk) mesačne. Otcovia a matky, ktorí začali rodičovský príspevok poberať v roku 2008 a skôr, by však platby mali dostávať naďalej podľa pôvodných pravidiel. "Účelom je, aby sa rodičovi umožnilo poberať naďalej rodičovský príspevok za tých podmienok, za ktorých bol priznaný," zhrnula Daniela Rodinová z mediálneho odboru ministerstva práce. Rodičovský príspevok poberalo v auguste viac než 136.000 ľudí. Ministerstvo neuviedlo, na koľkých z nich sa budú vzťahovať normy platné pred rokom 2009. V predchádzajúcich rokoch rodičovský príspevok zanikal predčasne, ak rodičia zverili dieťa materskej škole, ktorá dostáva dotácie z verejných peňazí.

Opatrenie bráni tomu, aby na pomoc pri výchove dieťaťa nesmerovali z verejných zdrojov dve krížové dotácie, jedna vo forme priamej dávky a druhá cez platby škôlkam. Od nového roka by sa mali podmienky na vyplácanie rodičovských príspevkov znovu zmeniť. Pribudnúť by mala zvýšená mesačná dávka vo výške 256 eur (7712 Sk), predpokladá návrh zákona, ktorý schválila vláda. Podpora je určená na dva roky a len pre nepracujúceho rodiča. Na zisk dávky navyše bude musieť preukázať, že v období dvoch rokov pred narodením dieťaťa pracoval alebo odvádzal odvody aspoň 270 dní, teda zhruba deväť mesiacov. V opačnom prípade bude dostávať 164,22 eura (4947 Sk).

Nárok na rodičovský príspevok spravidla zaniká po dosiahnutí tretieho roku veku dieťaťa. Vyplácať sa zvyčajne začína, keď má dieťa približne pol roka. Dovtedy môže rodič dostávať materské. Platí to však len pre otcov a matky, ktorí rovnako ako pri plánovanom vyššom rodičovskom príspevku pracovali či odvádzali odvody. Výška materského je 55 percent zo mzdy, ale zároveň je určená aj maximálna podpora. V súčasnosti je to asi 597 eur (17.985 Sk). Ten, kto nemá nárok na materské, dostáva namiesto neho rodičovský príspevok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu