Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda schválila zvýšenie rodičovského príspevku na 256 eur

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Zvýšenie rodičovského príspevku pre tých, ktorí pred narodením svojho potomka pracovali, je bližšie k realite. Vláda dnes schválila návrh zákona, ktorý pripravilo ministerstvo práce.

Ak prejde aj parlamentom, od januára budú rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa poberali materské alebo boli aspoň 270 dní nemocensky poistení, dostávať 256 eur (7712 Sk) mesačne. Ostatní budú mať nárok rovnako ako v súčasnosti na 164,22 eura (4947 Sk).

Vyššie príspevky má časť rodičov dostávať prvé dva roky života ich dieťaťa, v treťom roku sa suma zníži na 164,22 eura. Rovnakú sumu majú dostávať počas celých troch rokov rodičia, ktorí boli pred narodením dieťaťa nezamestnaní alebo pracovali len krátkodobo. Obe sadzby sa majú každoročne upravovať podľa zmeny životného minima. Príspevok by mala zároveň Sociálna poisťovňa poskytovať až šesť rokov rodičom, ktorí sa starajú o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Počet rodičov, ktorí majú poberať nižšiu dávku, odhaduje ministerstvo na približne 97.790, vyšší príspevok by malo v roku 2010 dostávať 29.770, o dva roky neskôr už 36.000 ľudí.

Proti zvyšovaniu príspevku malo v pripomienkovom konaní výhrady ministerstvo financií, ktoré argumentovalo, že na opatrenie nebudú peniaze, ministerstvo práce však potvrdilo, že prostriedky vyčlení z vlastnej rozpočtovej kapitoly.

Dve rôzne úrovne rodičovského príspevku považovala navyše za diskriminačné opatrenie Konfederácia odborových zväzov. Podľa odborárov by sa nimi zaviedlo "kastovníctvo", ktoré je v rozpore s princípom rovnakého zaobchádzania. Hospodárska a sociálna rada, zložená aj zo zástupcov vlády a zamestnávateľov, pripomienku odborárov neakceptovala. Ministerstvo práce uviedlo, že vyššia dávka má pomôcť nahradiť rodičom pracovný príjem, ktorí po získaní prírastku do rodiny stratili. Poberanie tejto dávky je totiž v rozpore s akýmkoľvek iným príjmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu