Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záujem o veterné elektrárne pretrváva

BRATISLAVA - Na Slovensku možno vyrastie ďalšia veterná elektráreň. Spoločnosť SWP, s.r.o. plánuje postaviť veterný park Pribeta, v ktorom by malo stáť 22 až 32 veterných elektrární.

Firma plánuje investovať do výstavby parku od 78 do 114 mil. eur, podľa toho koľko veterných elektrární sa rozhodne investor postaviť a akú technológiu použije. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý spoločnosť už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), s výstavbou veterného parku chce investor začať v marci budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované na august toho istého roka.

Inštalovaný výkon veterného parku by mal byť od 44 do 88 megawattov. Ročne by tak veterný park mohol pre elektrizačnú prenosovú sústavu dodať od zhruba 90 tis. do 160 tis. megawatthodín elektrickej energie. Veterný park by sa mal rozprestierať na ploche 2 až 6 hektárov v katastri obcí Pribeta, Strekov, Bajč a Dulovce v novozámockom a komárňanskom okrese. Firma SWP podľa výpisu z Obchodného registra SR vznikla v roku 2006. Spoločníkmi vo firme sú Ventureal Slovakia a rakúska spoločnosť International Wind Power GmbH.

Ministerstvo hospodárstva SR súhlasí s reguláciou výstavby slnečných a veterných elektrární na Slovensku. Reguláciu výstavby týchto obnoviteľných zdrojov elektriny navrhla Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.). Tá zaradila slnečné a veterné elektrárne medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny (NOZE). Podľa SEPS, a.s. výstavba veterných či slnečných elektrární na Slovensku môže ohroziť prevádzkovú bezpečnosť a spoľahlivosť prenosovej elektrizačnej prenosovej sústavy a môže "naštartovať neudržateľný, vopred neodhadnuteľný tlak na nárast koncových cien elektriny pre koncových spotrebiteľov na území SR, prípadne neriešiteľný tlak na štátny rozpočet".

Investori by chceli na Slovensku postaviť do roku 2014 veterné elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 5 170 MW. Vyplýva to z informácií, ktoré prenosová sústava zozbierala pre potreby spracovania systémovej Štúdie vplyvu veterných elektrární na elektrizačnú sústavu SR od potenciálnych investorov. SEPS, a.s. poslalo údaje o plánovanej výstavbe veterných elektrární na Slovensku celkovo 31 spoločností, ktoré sa zaoberajú výstavbou a prevádzkovaním veterných parkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu