Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Opäť raz sekera v STV

V januári tohto roka sme sa snažili získať 350 tisíc podpisov pod petíciu za zrušenie koncesionárskych poplatkov (našej aktivite sa onedlho začneme opäť naplno venovať) s tým, že aby STV, keď už silou mocou musíme mať verejnoprávnu televíziu so smiešne nízkou sledovanosťou, bola financovaná zo štátneho rozpočtu. Naši odporcovia vtedy argumentovali so stratou nezávislosti, akoby chceli povedať, že napr. súdy nie sú nezávislé (tie totiž financované zo štátneho rozpočtu sú).

Lenže pol roka po zavedení nových koncesionárskych poplatkov (s nevinne znejúcim názvom "Úhrada za služby verejnosti poskytované STV a SRo") STV oznámila, že peniaze opäť raz nebudú stačiť a že opäť raz potrebuje dotáciu zo štátneho rozpočtu, tentoraz 167 miliónov. Šéf STV musí teda tak či tak ísť žobroniť na vládu a o nezávislosti nemôže byť reči.

Problém je v príjmoch. Napriek na hlavu postaveným koncesionárskym poplatkom, ktoré po novom musí platiť aj ten, kto televízny prijímač nevlastní a dokonca kto ani len signál nemá, sa nedarí vyzbierať plánované 2,2 miliardy. Nebolo by oveľa lepšie financovať STV zo štátneho rozpočtu a neotravovať ľudí so 140 korunami mesačne, ktoré vlastne predstavujú daň na hlavu? Len na okraj: daň na hlavu, kedy každý platí bez ohľadu na svoje možnosti rovnakú sumu, je tá najmenej sociálna a najmenej solidárna daň.

Štát by jednoducho vyčlenil potrebnú sumu, pevne viazanú na HDP, ktorú by na základe zákona každoročne poukázal STV. Práve to by dalo STV nezávislosť, lebo by mala zákonom garantovanú sumu a nebola odkázaná na vôľu či nevôľu vlády. A ako je to dnes? Naša STV a SRo zriadili na výber koncesionárskych poplatkov extra úrad, ktorého samotná prevádzka stojí vyše sto miliónov ročne. To sú peniaze, ktoré mohli ísť napríklad na pôvodnú tvorbu. Ešte je tu aj možnosť celú STV zrušiť, pôvodná tvorba je aj tak o ničom.

Vtipné je, že v čase keď STV nemá peniaze a tretí program má sledovanosť pod 1%, plánuje jej vedenie zriaďovať štvrtý program. A rovnako vtipné je, že na otázku, čo sa stane, keď STV peniaze od vlády nedostane, šéf Nižňanský odpovie, že potom prídu úsporné opatrenia. Skvelé, šetriť sa začne až keď vláda prestane dotovať čiernu dieru menom STV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu