Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jeden z autorov daňovej reformy Sulík zakladá novú stranu

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Bývalý poradca ministrov financií predchádzajúcej aj súčasnej vlády a jeden z autorov daňovej reformy Richard Sulík zakladá novú politickú stranu Sloboda a solidarita.

Sulík o tom informoval na svojom internetovom blogu. Podľa skorších vyjadrení politológov na Slovensku existuje voľný priestor pre nové strany, ktoré by mohli uspieť vo voľbách.

"Po vyše ročnom zvažovaní som sa rozhodol založiť politickú stranu, o ktorej dúfam, že bude zaujímavá pre taký počet voličov, aby sa dostala do parlamentu," priblížil svoje ambície ekonóm, ktorý sa podieľal na zavedení rovnej 19-percentnej dane. Pre vznik novej strany sa podľa neho rozhodol aj preto, že program žiadnej z existujúcich strán ho neoslovil.

Sulík odmietol spoluprácu so Smerom-SD premiéra Roberta Fica, naopak najbližšie bude mať zrejme k SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, dodal.

Nová strana by podľa Sulíka mala presadzovať kroky smerujúce k väčšej osobnej slobode. Otvorenejšie by chcel hovoriť aj o tom, odkiaľ politici získavajú peniaze na plnenie sľubov voličom. "Dnes sa strany pretekajú o to, kto dá komu viac, ale zamlčia, že tie peniaze najskôr niekomu formou daní a odvodov vezmú," poznamenal. Zdroje na vznik strany a predvolebnú kampaň by mali okrem samotného Sulíka poskytnúť aj ďalší traja jeho známi z podnikateľského prostredia.

Na Slovensku podľa skorších vyjadrení politológov môže uspieť strana, akou bola pred voľbami v roku 2002 Aliancia nového občana niekdajšieho riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska. Hlásila sa k liberálnejším hodnotám než existujúce politické subjekty. O skupinu voličov, ktorú by takýto štýl politiky mohli osloviť, sa bude zrejme uchádzať aj niekdajší minister hospodárstva Robert Nemcsics. Ten ohlásil vznik novej strany ešte v lete.

Pravicu v parlamente reprezentujú tri opozičné strany SDKÚ-DS, kresťanskí demokrati (KDH) a SMK zastupujúca maďarskú menšinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu