Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štát prestane platiť odvody za časť svojich poistencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štát od začiatku budúceho roka prestane platiť poistné na zdravotné poistenie za časť svojich poistencov. Pôjde o pracujúcich dôchodcov, študentov, či ženy poberajúce rodičovský príspevok, ktorých ročný vymeriavací základ presiahne 15-násobok sumy životného minima, čo je pre budúci rok 2 918,7 eura.

Štát tak už ďalej nebude platiť zdravotné odvody za tých svojich pracujúcich poistencov, ktorých mesačný vymeriavací základ z ich zárobkovej činnosti bude vyšší ako 243,2 eura. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú vo štvrtok schválil parlament. V súčasnosti štát platí poistné na zdravotné poistenie za svojich poistencov aj vtedy, ak tieto osoby majú príjem zo zárobkovej činnosti. Dochádza tak k súbežnému plateniu zdravotných odvodov pracujúcim poistencom štátu aj zároveň aj štátom.

Ako uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková, na Slovensku je zhruba 200 tisíc poistencov štátu, ktorí majú príjmy zo zárobkovej činnosti. Za koľkých svojich poistencov štát prestane platiť poistné na zdravotné poistenie, však rezort zdravotníctva odhadnúť nevie. "Akékoľvek presnejšie informácie o počte tých poistencov, ktorí nepresiahnu 15-násobok životného minima, budú známe až v ročnom zúčtovaní za rok 2013, teda v roku 2014," dodala.

Stanovenej hranici vymeriavaciemu základu 243,2 eura zodpovedá pri 14-percentnej sadzbe poistné vo výške 34 eur. Ide o približne rovnaké poistné, aké má v budúcom roku platiť štát za svojich poistencov. Platba za poistencov štátu má totiž budúci rok tvoriť 4,25 % z priemernej mzdy na Slovensku na úrovni 786 eur, čo je 33,4 eura. Štát tak prestane platiť poistné za tých poistencov, ktorých zdravotný odvod zo zárobkovej činnosti bude vyšší, ako by bol zdravotný odvod štátu.

Schválená novela zákona o zdravotnom poistení zavádza aj vyššie zdravotné odvody z dividend a podielov na zisku obchodných spoločností. Od začiatku budúceho roka sa na príjmy z dividend a podielov na zisku zvýši sadzba na zdravotné poistenie zo súčasných 10 % na 14 %.

Na zdravotné odvody z dividend sa bude vzťahovať vyšší maximálny vymeriavací základ ako na ostatné príjmy. Kým pri ostatných príjmoch bude maximálny ročný vymeriavací základ 60-násobkom priemernej mzdy, pri dividendách bude osobitný maximálny ročný vymeriavací základ na úrovni 120-násobku priemernej mzdy na Slovensku.

Suma vyplatených dividend sa pritom nemá započítavať do celkových príjmov, a preto sa nemôže stať, že by osoba zaplatila zdravotné odvody len z dividend a vyhla sa plateniu odvodov z ostatných príjmov.

Zdravotné odvody z dividend sa budú vyberať formou zrážky pri ich výplate. Preddavok na poistné z dividend bude za osobu, ktorej boli vyplatené dividendy, vypočítavať a odvádzať platiteľ dividend. Tento preddavok bude splatný do dvoch mesiacov odo dňa vyplatenia dividendy.

Podľa navrhovanej úpravy sa na dividendy bude vzťahovať osobitný režim ročného zúčtovania zdravotného poistenia, pričom sa vynímajú zo súčasného režimu tak, aby iné príjmy neznižovali základ pre výpočet odvodov z dividend. V súčasnosti sa z dividend neplatí daň ani sociálne odvody, pričom od roku 2011 sa z nich platia zdravotné odvody vo výške 10 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu