Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skupina Maduar novým klipom I'm a Rock protestuje voči skrytej cenzúre v rádiách

Maduar
Maduar

BRATISLAVA - Skupina Maduar sa pri príležitosti uvedenia nového videoklipu s názvom I'm a Rock rozhodla poukázať na praktiky používané v niektorých českých a slovenských rádiách.

Ako nám k tejto téme uviedol člen skupiny Ladislav Matyinko: „V posledných rokoch predstavitelia našich najpočúvanejších rádií verejne deklarujú, že pri zaraďovaní skladieb do vysielania postupujú objektívne a kľúčovým kritériom je názor poslucháča. V našom prípade je však realita taká, že za predchádzajúce 4 roky napr. v českom rádiu Európa 2 a slovenských rádiách Expres či Fun osoby zodpovedné za výber hudby bezdôvodne zablokovali všetkých 10 singlov skupiny Maduar vydaných pod našim vydavateľstvom M&M Brothers, pričom p. Vladyka (Evropa 2), p. Bečaver (Expres) a p. Földváryová (Fun) sa ani netajili tým, že ide výsostne o ich osobné rozhodnutie. Vôbec nezisťovali názor poslucháča, napriek tomu, že je to v absolútnom rozpore s tým, čo hlásajú!" (zoznam odmietnutých skladieb s možnosťou vypočutia nájdete tu)


„Momentálne už nie je podstatné, či dôvodom na takéto odmietnutie bol ich subjektívny pocit alebo išlo o výsledok lobistického tlaku veľkých vydavateľstiev, ktoré sa vcelku logicky snažia eliminovať v éteri všetko, čo nepochádza z ich katalógu. Ako interpret a ani ako reprezentant malého nezávislého vydavateľstva s tým však nemôžem súhlasiť. Považujem to za skrytú cenzúru. Ako inak nazvať stav, keď niekto subjektívne urobí interný predvýber a poslucháčom predloží na posúdenie už len to čo chce, aby bolo posúdené? Nehovoriac o tom, že takáto účelová manipulácia s názorom poslucháča je z dlhodobého hľadiska pre interpreta doslova likvidačná. Napríklad vo Fun rádiu odmietli za posledných 14 rokov už 16 našich singlov a v rádiu Expres, či v českom rádiu Impuls trvá tento stav takmer 10 rokov. U svojich poslucháčov tým navodzujú dojem, že nič nerobíme, netvoríme, resp. že o našu tvorbu nie je záujem," dopĺňa jeho brat Juraj.


Ladislav ďalej pokračuje: „Preto sme sa rozhodli proti tejto novodobej cenzúre brániť, a to tým, že o každom jednom odmietnutí urobenom bez posúdenia poslucháčov budeme informovať fanúšikov a aj verejnosť na našich oficiálnych fórach (maduar.com, Facebook, YouTube). Cieľom nie je vyvolávať negatívne emócie alebo ísť do zbytočných konfrontácií, ale pripomínať predstaviteľom rádií, aby neschádzali z cesty, ktorú si sami stanovili - byť objektívni."


„Na druhej strane sa v Čechách a na Slovensku ešte stále nájdu médiá, ktoré sa takýmto praktikám bránia, čím spestrujú a rozširujú domácu hudobnú scénu. Odporúčame ich všetkým, ktorí nechcú počúvať dookola stále tých istých "15" domácich interpretov vydávaných 4 veľkými vydavateľstvami. V českom éteri je to predovšetkým sieť rádií Kiss, ktorej príklad nasledujú aj niektoré české regionálne rádiá (Egrensis, Relax, Hellax, Rubi), na Slovensku ide bohužiaľ len o pár regionálnych rádii (Frontinus, Zet, G3, Beta, GoDeejay). Treba povedať, že v tomto duchu (s výnimkou českej MTV) postupujú aj hudobné TV stanice - česká TV Óčko a slovenské TV Musicbox a Musiq 1. Im všetkým patrí naša vďaka a rešpekt," uzatvára Juraj.  


K samotnému klipu členovia Maduaru uviedli: „Téme skrytej cenzúry je v novinke I'm a Rock prispôsobený text, znenie skladby aj scenár videoklipu. Hlavným posolstvom je to, že nech sa deje čokoľvek, hudbe sa budeme venovať naďalej, pretože ju máme radi. Aj keď ide o vážnu tému, klip má nadľahčenú, až recesívnu retro podobu - objavíme sa v ňom ako kovboji, ktorí sa ocitnú v spároch krásnej kovbojky, symbolizujúcej cenzúru. Postupne nás spúta, oskalpuje, okolo začínajú vybuchovať granáty a dvomi z nich sa nás dokonca pokúsi umlčať. Napriek tomu pokračujeme ďalej a skladbu dospievame - aj keď s odtrhnutými hlavami. Videoklip sa natáčal v Kultúrnom dome vo Veľkej Lehôtke pri Prievidzi v mimoriadne príjemnej domáckej atmosfére 26. septembra 2010. Kovbojku stvárnila šarmantná Ivanka Macáková a vďaka výbornému líčeniu Aďky Mokrej vyzerá naozaj "sexplozívne". Za kamerou stál Maxo Kormaňák, na pyrotechnické efekty dohliadal Julo Csitári a s produkciou nám pomáhal Matúš Klajdač spolu s tímom z prievidzskej agentúry Galery fon Art - Gabi Csitári, Roman Turcel a Majka Ďurkovičová. Naše mimoriadne poďakovanie patrí Majovi Hrozekovi s Braňom Malevičom z modranského Sexplosivu za granáty, vedúcej KD vo Veľkej Lehôtke pani Mellovej za príkladnú starostlivosť počas natáčania a riaditeľovi KaSS Prievidza, pánovi Paulíkovi za poskytnutie priestorov na natáčanie."


Videoklip I'm a Rock si môžete pozrieť TU:

 



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu